Άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, παρουσίασε κατά την ομιλία του στις εργασίες της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στη Λάρισα, ο πρόεδρος της και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός.
Όπως ανέφερε ο κ. Βερβεσός, πρόσφατα η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας στατιστικά στοιχεία του ευρωπαϊκού Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC/2017), της επιτροπής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης (CEPEJ) του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών, διαπίστωσε τα εξής ανησυχητικά στοιχεία για την ποιότητα και την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, σε σχέση με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ:
α1) Αναγκαίος χρόνος για την εκδίκαση αστικών και εμπορικών υποθέσεων αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας: η Ελλάδα κατέχει την 20η θέση, με μέσο χρόνο εκδίκασης σε πρώτο βαθμό λίγο κάτω από τις 400 ημέρες.
α2) Αναγκαίος χρόνος για την εκδίκαση διοικητικών υποθέσεων: η Ελλάδα κατέχει την 21η θέση, με μέσο χρόνο εκδίκασης σε πρώτο βαθμό λίγο κάτω από τις 1000 μέρες.
β1) Αριθμός εκκρεμών αστικών και εμπορικών υποθέσεων αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας (σε πρώτο βαθμό/ανά 100 κατοίκους): Η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ με βάση στοιχεία του έτους 2015.
β2) Αριθμός εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων (σε πρώτο βαθμό/ανά 100 κατοίκους): Η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση κατάταξης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ με βάση στοιχεία του έτους 2015.
γ1) Ποσοστό εκδίκασης αστικών και εμπορικών υποθέσεων αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας (λόγος εκδικασθεισών 11 υποθέσεων σε σχέση με εισαχθείσες στο σύστημα υποθέσεις εντός του έτους 2015): Η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση, με ποσοστό 100%.
Σε ό,τι αφορά στη διοικητική δικαιοσύνη, όπως σημείωσε ο κ. Βερβεσός «δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πολλά». Και αυτό καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ «ο χρόνος προσδιορισμού δικασίμου σε υποθέσεις ουσίας, που στην Αθήνα φθάνει τα 4 έτη, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος».
Δείτε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την ομιλία του κ. Βερβεσού.