Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για ένα «σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης» συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς συνδέεται αφενός με την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, αφετέρου αποτελεί μοχλό για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και την προάσπιση της ασφάλειας» τόνισε στη σχετική τοποθέτησή του ο κ. Αλεξανδρής.
Ο ίδιος προσέθεσε: «Για την επίτευξη όλων των ανωτέρω είναι πλέον πραγματικότητα το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς και η υποστήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και την απελευθέρωση των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας από γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το υπουργείο από κοινού με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο την ψηφιοποίηση, απλούστευση, τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.
«Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι θα μπορούν να αφιερωθούν στο δικαιοδοτικό τους έργο απερίσπαστοι από γραφειοκρατικές διαδικασίες» είπε ο κ. Αλεξανδρής ενώ υποστήριξε πως τα οφέλη διαχέονται τελικά και στους δικαστικούς υπαλλήλους και τον δικηγορικό κόσμο, με τελικό αποδέκτη τον κάθε Έλληνα πολίτη».
Κάνοντας μάλιστα απολογισμό των μέχρι σήμερα προσπαθειών ανέφερε πως «κατορθώσαμε να εκδίδονται πλέον οι αποφάσεις των δικαστηρίων διαδικτυακά χωρίς ταλαιπωρία για τους δικηγόρους και πάλι χωρίς την υποχρέωση επικόλλησης μεγαροσήμου, σεβόμενοι την εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε».
Όπως σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί ηλεκτρονικά περίπου 18.000 αποφάσεις. «Πολύ σύντομα ευελπιστούμε ότι θα έχουν την δυνατότητα αντίγραφα ποινικών αποσπασμάτων και αποφάσεων με απώτερο σκοπό την Δημιουργία Τράπεζας Νομικού Περιεχομένου Δικαστικών Αποφάσεων με Ανωνυμοποιημένο Περιεχόμενο προς χρήση των δικηγόρων ώστε να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στην ελληνική νομολογία», ανέφερε.
Για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, ο κ. Αλεξανδρής υποστήριξε πως «οι φυσικοί φάκελοι δεν θα πρέπει να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση» προαναγγέλλοντας, έτσι, τον ηλεκτρονικό φάκελο για τα πολιτικά δικαστήρια. Τέλος, ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αφερεγγυότητας και τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Ποινικού Μητρώου.