Τον φάκελο της υπόθεσης του Νίκου Σειραγάκη, ο οποίος πέρασε ελεύθερος την πόρτα των φυλακών αν και είχε καταδικασθεί σε 401 χρόνια φυλάκισης (εκτιτέα είναι τα 25), καθώς είχε κριθεί ένοχος για παιδεραστία σε βάρος 36 παιδιών, ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας.
Η παρέμβαση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού ήρθε αφού ο Σειραγάκης αποφυλακίστηκε στις 22 Απριλίου, έχοντας εκτίσει οκτώ χρόνια και πέντε μήνες κάθειρξης, δηλαδή τα οκτώ πέμπτα της εκτιτέας ποινής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά ο καταδικασθείς, που κρατούνταν στις φυλακές της Τρίπολης αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Γρεβενών έχοντας επιδείξει, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων των φυλακών, καλή συμπεριφορά και έχοντας συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια. Ακόμη, είχε συμπληρώσει και 1.300 μεροκάματα στο κυλικείο των φυλακών για όσο χρονικό διάστημα έμεινε έγκλειστος.
Ο Σειρηγάκης είχε συλληφθεί το 2011 επ’ αυτοφώρω στο Ρέθυμνο για κατάχρηση σε ασέλγεια εις βάρος τριών ανηλίκων. Το 2013 καταδικάστηκε για τις πράξεις του, κατάχρηση σε ασέλγεια και απόπειρα κατάχρησης, εις βάρος 36 παιδιών. Το 2016 το Εφετείο του επέβαλε ακριβώς την ίδια ποινή, καθώς για τα εγκλήματα αυτά δεν προβλέπεται ισόβια κάθειρξη.
Όπως έχουν μεταδώσει Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κρήτης, ο Σειραγάκης δήλωσε τόπο διαμονής τη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου δεν επιτρέπεται να απομακρυνθεί μετά την αποφυλάκισή του. Ακόμη, σύμφωνα με περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται κάθε μήνα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα ενώ δεν μπορεί να εμφανιστεί στο Ρέθυμνο.
Η παρέμβαση Πλιώτα
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ Πλιώτας ζήτησε τη δικογραφία και το βούλευμα της αποφυλάκισης Σειρηγάκη και υπό εξέταση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αν υπάρχει η δυνατότητα άσκησης ένδικου μέσου κατά του βουλεύματος της αποφυλάκισης.
Σε αυτό το στάδιο, η νομοθεσία προβλέπει ότι μπορεί μέσα σε ένα μήνα να ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να ασκήσει αναίρεση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Πάντως, η σχετική προθεσμία για την άσκηση της έφεσης λήγει στις 22 Μαΐου. Όπως σημείωναν νομικοί κύκλοι μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα οι δικαστές δεν έχουν μεγάλο περιθώριο επιλογών.
Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνουν για το ζήτημα ότι ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας είχε τονίσει κατ΄ επανάληψη πως οι συνέπειες που επέφεραν οι αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα λόγω εφαρμογής του ευμενέστερου νόμου θα φαίνονταν εκ καιρώ. Μάλιστα, σημείωναν πως η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αυστηροποίησε τις ποινές και για τις υποθέσεις παιδεραστίας. Πάντως, όπως επισήμαναν η αρμόδια επιτροπή που παρακολουθεί την εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα θα αξιολογήσει και αυτό το ζήτημα.
Διαβάστε-δείτε και:
Οργή στην Κρήτη για την αποφυλάκιση του κατά συρροή παιδεραστή (βίντεο)