Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το απόγευμα της Τρίτης (1/4) η Πάρος μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας, η οποία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο νησί των Κυκλάδων.
«Με την υπ’ αρ. πρωτ. Α1445/01-04-25 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαου Παπαευσταθίου, ο Δήμος Πάρου κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες-κατολισθήσεις) που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων τα οποία εκδηλώθηκαν στις 31-03-2025» αναφέρει σχετικά το cyclades24.gr.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση για την Πάρο πάρθηκε μετά από έγγραφο αίτημα του δημάρχου, Κωνσταντίνου Μπιζά προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με την απόφαση η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει έως και 30 Απριλίου 2025.
Πάρος: Το έγγραφο αίτημα στην Πολιτική Προστασία
Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς με σχετική δήλωσή του, αναφέρει:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαο Παπαευσταθίου για την άμεση αποδοχή του αιτήματος κήρυξης του Δήμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να διασφαλιστεί η άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών και τοπικών υπηρεσιών, προκείμενου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί μας.
Η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα».
Πάρος: Γιατί «χτυπήθηκε» από την κακοκαιρία
Τα «δόντια» της έδειξε η κακοκαιρία στα νησιά των Κυκλάδων. Εικόνες καταστροφής στην Πάρο, που πνίγηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, κάτοικοι είδαν τις περιουσίες τους στις λάσπες.
Τους λόγος που ειδικά η Πάρος δέχτηκε τόνους νερού και σημειώθηκαν καταστροφές εξήγησε η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. «Υπήρχε ένα ισχυρό σύμπλεγμα καταιγίδων, σχεδόν στάσιμο πάνω από τις Κυκλάδες. Ειδικά όμως στην Πάρο, έπαιξε τεράστιο ρόλο η ορογραφία και η τοπογραφία της περιοχής», ανέφερε.
Όπως είπε «δεδομένα από ιδιωτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς δείχνουν ότι έπεσε πολύ παραπάνω νερό στα υψώματα της Πάρου, δηλαδή από τις Λεύκες και πάνω, ξεπεράσαμε τους 100 τόνους ανά στρέμμα, αυτό το νερό κινήθηκε προς τις φυσικές λεκάνες απορροής που είναι η Νάουσα και είναι αυτό το ποτάμι που δημιουργήθηκε».
Όπως είπε έχουμε τεράστιες οι τοπικότητες και συγκλίσεις ανέμων. «Αυτά συνέβησαν χθες και είδαμε τις καταστροφικές εικόνες».
Μάλιστα, τόνισε πως η Πάρος γλιτώνει τώρα ισχυρό πυρήνα καταιγίδων που περνάει ελαφρώς δυτικά. «Θα μπορούσε να περνάει πάνω από την Πάρο και να είχαμε τα χειρότερα», είπε.