Επέκταση των δικαστικών λειτουργιών από τις 11 Ιανουαρίου, οπότε και λήγει η σχετική ΚΥΑ που παρέτεινε το καθεστώς μερικής λειτουργίας των δικαστηρίων, ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εκδώσει ανακοίνωση πριν την έκδοση της επόμενης ΚΥΑ που θα καθορίζει τη λειτουργία των δικαστηρίων και να ενημερώσει έγκαιρα όλους τους φορείς της Δικαιοσύνης για το νέο καθεστώς λειτουργίας, ώστε να τις σχετικές επαγγελματικές τους υποχρεώσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Αναλυτικά, η επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Η λειτουργία των Δικαστηρίων και η ικανοποίηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών σε δικαστική προστασία αποτελεί πρόταγμα για το δικηγορικό σώμα και πρέπει να αποτελεί πρόταγμα και για την Ελληνική Πολιτεία. Δεν νοείται, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες, να μη λειτουργεί η Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.
Σεβόμενοι τις εισηγήσεις των αρμοδίων υγειονομικών αρχών θεωρούμε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη μπορεί να αποδίδεται και σε μια σειρά από διαδικασίες που σήμερα δεν λειτουργούν, τηρουμένων πάντα των υγειονομικών κανόνων. Για το λόγο αυτό, και σε συνέχεια της από 18.12.2020 απόφασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σας ζητούμε να θεσπίσετε τα απαραίτητα κανονιστικά μέτρα, ώστε μετά την λήξη της ισχύος της ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.2 2/1/2021, να επεκταθούν από 11.1.2021, άμεσα και κατά προτεραιότητα, οι δικαστικές λειτουργίες που δεν επιβαρύνουν την υφιστάμενη υγειονομική κατάσταση, και ΙΔΙΩΣ :
Να εκδικάζονται όλες οι υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας, πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπου δεν απαιτείται ή ζητείται εξέταση μάρτυρα καθώς και όλες οι δίκες του ν. 3869/2010 α΄ και β΄ βαθμού.
Να εκδικάζονται υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, όπου αμφότεροι οι διάδικοι συμφωνούν να εκδικασθεί η υπόθεση χωρίς μάρτυρα.
Να εκδικάζονται ποινικές υποθέσεις στον β’ βαθμό δικαιοδοσίας όταν υπάρχουν κρατούμενοι για την αιτία αυτή.
Να εκδικάζονται τα πλημμελήματα και τα κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων, είναι μέχρι 31.12.2022 και 31.12.2023 αντίστοιχα.
Να πραγματοποιείται δημοσίευση διαθηκών, αποδοχές και αποποιήσεις κληρονομιών και θεωρήσεις συμφωνητικών συναινετικών διαζυγίων καθώς και έκδοση διαταγών απόδοσης μισθίου.
Να εκδικάζονται οι διοικητικές δίκες με δήλωση, χωρίς απαιτούμενη προηγούμενη συναίνεση όλων των διαδίκων.
Να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία τα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία με την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προστασίας. Ειδικά, το τελευταίο πρέπει να γίνει άμεσα, ιδίως εν όψει σοβαρού κινδύνου απώλειας ή αλλοίωσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, καθώς υπό το παρόν καθεστώς λειτουργίας του υφίσταται σοβαρός κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο.
Η παραπάνω πρότασή μας έχει περιορισμένη ισχύ και πρέπει να επανεξετασθεί μετά το πέρας ισχύος της εκδοθησόμενης νέας ΚΥΑ (που θα καθορίσει το καθεστώς λειτουργίας των δικαστηρίων από 11/1/2021) αφού ληφθούν υπόψη οι υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη Χώρα.
Τέλος, ζητάμε Κύριε Υπουργέ, με ανακοίνωση του Υπουργείου σας και προ της έκδοσης της επόμενης ΚΥΑ που θα καθορίζει τη λειτουργία των δικαστηρίων, να ενημερώσετε ΕΓΚΑΙΡΑ όλους τους φορείς της Δικαιοσύνης για το νέο καθεστώς λειτουργίας, ώστε να προγραμματίσουν τις σχετικές με την άσκηση του λειτουργήματος τους υποχρεώσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Κ. Βερβεσός».