Λύσεις για όλους και για… όλα, ακόμα και μέσω του εξωτερικού, φαίνεται πως είχαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε την περασμένη Παρασκευή (12/5) και σχετιζόταν με την έκδοση πλαστών διπλωμάτων πιλότων μέσω νοθείας.
Αποκαλυπτικοί είναι και οι διάλογοι που είχαν τα μέλη του κυκλώματος με τον «εγκέφαλο» της οργάνωσης, ο οποίος και υπήρξε φροντιστής και όχι πιλότος της αεροπορικής εταιρείας της Ολυμπιακής. Μάλιστα, σε έναν εξ αυτών μιλούν για έναν υποψήφιο, για τον οποίο αναφέρουν πως στην περίπτωσή του θα προσφύγουν στο… εξωτερικό.
Τι έλεγαν στους αποκαλυπτικούς διαλόγους
«Αυτός εδώ πέρα δεν μπορεί να περάσει τα μαθήματα. Δίνει 1, δίνει 2, δίνει 3. Δεν μπορεί να περάσει τα μαθήματα. Πρέπει να βρούμε την άκρη. Η άκρη κοστίζει. Θα τον στείλουμε σε ένα διεφθαρμένο κέντρο εξεταστικό του εξωτερικού, να χώσει κάποια χοντρά λεφτά να περάσει τα μαθήματα» ανέφερε αρχηγός του κυκλώματος.
Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι το κύκλωμα συνεργαζόταν με το εξωτερικό και συγκεκριμένα με εξεταστικό κέντρο στο Αμάν της Ιορδανίας με συνδετικό κρίκο έναν άντρα με το όνομα «Ταρέκ». Ο κάθε μελλοντικός πιλότος έδινε 7.800 για το ΅«χαρτί της επιτυχίας».
43χρονος: Τους έχεις κάνει μάγκες όλους.
70χρονος (Αρχηγός κυκλώματος): Εννοείται, εννοείται.
43χρονος: Οι μισοί σου μαθητές πετάνε να πούμε σε όλο τον κόσμο. Γ….. μας τώρα. Θα κονομήσουν (…). Θα πάρουν χαρτί που θα κονομήσουν λεφτά.
Η έρευνα της Ασφάλειας έχει δείξει ότι μέσα σε 4 μήνες 5 άτομα είχαν αποκτήσει άδειες επαγγελματία χειριστή με το συνολικό κέρδος των μελών να αγγίζει τις 40.000 ευρώ.
Είχαν εφεύρει κωδικές ονομασίες
Τα μέλη του κυκλώματος είχαν εφεύρει μέχρι και κωδικές ονομασίες, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από τις πιθανές έρευνες, που θα διεξήγαγαν σε βάρος τους οι αστυνομικές Αρχές.
Πιο συγκεκριμένα, έλεγαν «μπιλάκι», ήταν το ακουστικό «ψείρα», «μηχανήματα», τις κάμερες, «μαύρους» τους υποψήφιους πιλότους – πελάτες, που έρχονταν στην Ελλάδα από άλλες χώρες.
«Αφού τελειώσει τη θεωρητική εξέταση στους υπολογιστές, θα κληθεί τουλάχιστον 200 φορές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, είτε στον εξομοιωτή πτήσεων είτε στην εκπαίδευση, να απαντήσει αυτές τις ερωτήσεις στους εκπαιδευτές του και στους ελεγκτές του και να αποδείξει την γνώση των συστημάτων και των διαδικασιών, αλλά και των γενικών γνώσεων της πολιτικής αεροπορίας», σημειώνει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλος, κυβερνήτης πολιτικής αεροπορίας.
Το κύκλωμα είχε καταφέρει να αποσπάσει περίπου 40.000 ευρώ και η δράση του αποκαλύφθηκε στις αρχές Ιανουαρίου όταν και ξεκίνησαν οι έρευνες μετά από ανώνυμη καταγγελία στις Αρχές.
Στο φως και άλλοι διάλογοι
Τρόμο προκαλούν, παράλληλα, τα όσα έλεγαν μεταξύ τους, αλλά και με τους πελάτες τους, τα μέλη του κυκλώματος που έβγαζαν πλαστά διπλώματα σε πιλότους.
Ενδεικτική είναι η παρακάτω επικοινωνία μεταξύ του 70χρονου συνταξιούχου της Ολυμπιακής και του 43χρονου συνεργάτη του, δύο από τους φερόμενους «εγκεφάλους» της υπόθεσης. Ο τρίτος είναι ο 69χρονος διαχειριστής σχολής πιλότων στη Θεσσαλονίκη.
43χρονος: Τους έχεις κάνει μάγκες όλους.
70χρονος: Εννοείται, εννοείται.
43χρονος: Οι μισοί σου μαθητές πετάνε, να πούμε, σε όλο τον κόσμο. Γ@@ μας τώρα. Θα κονομήσουν. Θα πάρουν πολύ «χαρτί». Θα κονομήσουν.
Μεταξύ των υποψήφιων πιλότων υπήρχαν και κάποιοι που είχαν αποτύχει στις εξετάσεις αρκετές φορές πριν. Και για αυτούς όμως, τα μέλη του κυκλώματος είχαν τη λύση.
70χρονος: Τότε ρε μαλ@@ να πούμε τι κάνουμε τώρα; Αυτός εδώ πέρα δεν μπορεί να περάσει τα μαθήματα. Δίνει 1, δίνει 2, δίνει 3; Δε μπορεί! Πρέπει να βρούμε την άκρη. Η άκρη κοστίζει. Θα τον στείλουμε σε ένα διεφθαρμένο εξεταστικό κέντρο του εξωτερικού, να χώσει κάποια χοντρά λεφτά να περάσει τα μαθήματα.
Κρυμμένες μικροκάμερες και «ψείρες» ακουστικά, ήταν μόνο κάποια από τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούσαν, τα οποία μάλιστα, ήταν και πολύ δύσκολο να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Από τους διαλόγους που έρχονται στο φως, φαίνεται πως ο 70χρονος και στο παρελθόν, είχε «βάλει» το χεράκι του σε παρόμοιες περιπτώσεις.
70χρονος: Με παίρνει τηλέφωνο ο Ξ. το 2013 και μου λέει «άκου να δεις κάτι, εγώ όταν τελειώσαμε με την Ολυμπιακή το 2009, εγώ δεν πήγα καθόλου να γράψω. Έφτιαξα ένα πλαστό χαρτί. Το πτυχίο ήταν καταχωρημένο στο φάκελο σε χαρτί αλλά δεν υπήρχε σε κομπιούτερ. Οπότε με τσιμπήσανε και μου πήρανε το πτυχίο».
«Πελάτης»: Αμάν.
70χρονος: «Έχουμε φτάσει» μου λέει ο Ξ. «μέχρι τον Καραμανλή, ήταν τότε ο Κώστας Καραμανλής να πούμε. Και μου στείλανε» λέει «ότι άμα θες το πτυχίο σου πάλι, πρέπει να δώσεις τα 13 μαθήματα». Ε, τον πλακώνω, να πούμε και σε 6 μέρες τον πέρασα και τα 13 μαθήματα.
«Και λίγα χρεώνω»
Τα εύσημα δε, έρχονταν από τους ίδιους τους πελάτες τους, οι οποίοι, είχαν φτάσει στο σημείο να λένε ότι το κύκλωμα χρέωνε και… λίγα, σε σχέση με το αποτέλεσμα που πρόσφερε!
Το… λίγα, ήταν περίπου 8.000 το «κεφάλι» ή 25 χιλιάδες ευρώ για να πάει το δίπλωμα στο σπίτι, χωρίς καν τη φυσική παρουσία του εξεταζόμενου!
34χρονος: Το γονατίσατε. Τι να πω; Εντάξει. Δεν έχω λόγια.
70χρονος: Αξίζουμε τα λεφτά που παίρνουμε; (γέλια)
34χρονος: Αν και δε με συμφέρει, θα πω ότι και λίγα είναι.
70χρονος: Μετά από σένα που να τη πάω τη ταρίφα…; (γέλια).
Η επιχείρηση που στήθηκε από την αστυνομία ήταν καλά οργανωμένη, ώστε οι δράστες να πιαστούν επ’ αυτοφώρω.
Πριν τη διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων, ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψήφιους, υποδεικνύοντας τους ακόμη και τα ρούχα που έπρεπε να φορούν για να μην εντοπίζονται οι οπτικοακουστικές συσκευές.