20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Πλήθος κόσμου στην αντιφασιστική πορεία του Παύλου Φύσσα στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

    Ο Παύλος Φύσσας πριν από εννέα χρόνια έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Σήμερα, στη μνήμη του Παύλου, χιλιάδες κόσμου έδωσαν ραντεβού στην καθιερωμένη αντιφασιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη.

    Με κεντρικό σύνθημα «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί» αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς, εργατικά σωματεία και μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην περιοχή της Καμάρας, από όπου και ξεκίνησε η πορεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Τσιμισκή.

    Σημειώνεται πως την πορεία ακολουθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.


    Ο Παύλος Φύσσας ήταν ένας ράπερ των δυτικών προαστείων με μια σχετική καλλιτεχνική αποδοχή, κυρίως από το στενό κύκλο των ανθρώπων που είτε ήξερε προσωπικά, είτε συμμερίζονταν το πολιτικό και περισσότερο κοινωνικό στίγμα που έδινε ο Killah P: Στα τραγούδια του μιλούσε συχνά για τους πρόσφυγες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και του διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι, που έπεσε θύμα αστυνομικής βίας στη Γένοβα το 2001.


    Η κοινωνία αφυπνίζεται

    Ο Παύλος Φύσσας κηδεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο νεκροταφείο Σχιστού. Όταν βγήκε το φέρετρο από την εκκλησία ακούστηκαν τα συνθήματα «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», «Θάνατος στον φασισμό», ενώ την ώρα της ταφής οι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν στίχους των τραγουδιών του.

    Με το θάνατό του είχε ανοίξει τους Ασκούς του Αιόλου και σύντομα αποδείχθηκε ότι τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους. Μαζικές διαδηλώσεις, εκδηλώσεις συμπαράστασης στην οικογένεια και διαμαρτυρίας ενάντια στη Χρυσή Αυγή κατέστησε πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια σε κάτι που συνέβαινε από καιρό. Το μόνο που άλλαξε, ήταν ότι το αίμα που χύθηκε αυτή τη φορά ήταν ελληνικό. Και ζητούσε δικαίωση.

    Ο Ρουπακιάς κρίθηκε προφυλακιστέος το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 και λίγες μέρες αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές του Μαλανδρίνου. Από το Μάρτιο του 2016 βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

    Δεν ήταν αυτό το σημαντικό, όμως. Το σημαντικό είναι ότι ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία είχε ως σκοπό όχι να καταδικάσει τους δολοφόνους του Φύσσα, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο: Να αποδείξει ότι οι νεοναζί που είχαν βρεθεί ως κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, με μισό εκατομμύριο ψήφους, δεν ήταν παρά μια εγκληματική ομάδα.

    Με αφορμή την δολοφονία του Φύσσα έγινε εισαγγελική έρευνα και στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από την Χρυσή Αυγή.

    Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκίνησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, του προέδρου του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγού και άλλων στελεχών του κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

    Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος δεν κρίθηκαν προφυλακιστέοι, αλλά αφέθηκαν ομόφωνα ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μετά από μέρες. Ο Μιχαλολιάκος δήλωσε στην απολογία του ότι κοιμόταν. Όλοι οι παραπάνω προφυλακίστηκαν με κατηγορίες είτε σε σχέση με την δολοφονία είτε για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους μετά την παρέλευση 18μήνου.

    Εκτός των παραπάνω, προφυλακιστέοι για την υπόθεση της δολοφονίας κρίθηκαν επίσης ο 32χρονος Γ. Καζαντζόγλου, ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα και σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία, και ο 36χρονος Αθανάσιος Τζόρβας.

    5,5 χρόνια μετά…

    Η δικαστική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2015. Τον Ιανουάριο του 2016, και αφού είχαν ήδη γίνει 43 συνεδριάσεις, η δίκη πρακτικά διακόπηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, ενώ συνεχίστηκε μετά από 4,5 μήνες απραγίας στις 25 Μαΐου 2016, καθώς οι συνήγοροι πήραν σχετικές άδειες από τους δικηγορικούς τους συλλόγους.

    Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, το Σεπτέμβριο του 2015 ο Μιχαλολιάκος, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Φύσσα και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ποινική ευθύνη, όπως δεν υπήρχε στη δολοφονία του Τεμπονέρα ή του Λαμπράκη.

    Στις 7 Οκτωβρίου 2020 μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο τον Ρουπακιά και κυρίως αποφάσισε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

    Για συνεργεία στη δολοφονία του Φύσσα ένοχοι κρίθηκαν 15 από τους 17 κατηγορούμενους: οι Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

     

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ