Μια επίκαιρη Ημερίδα με θέμα «Ασφαλής Πρωτεύουσα, οδηγός για ασφαλή Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ μας, με στόχο την περαιτέρω δραστηριοποίηση των εμπλεκομένων φορέων της πολιτείας για την υλοποίηση των ενδεδειγμένων πολιτικών, βάσει και των προτάσεων της επιστημονικής κοινότητας και του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Κωνσταντίνος ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ, ο οποίος έχει ιδιαίτερη σχέση με την αστυνομική οικογένεια, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Λάζαρος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ενώ, τόσο τη θεωρητική όσο και την ερευνητική διάσταση του θέματος της Ημερίδας ανέπτυξαν, αντιστοίχως, ο Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας κ. Ιωάννης ΠΑΝΟΥΣΗΣ και η Διευθύντρια του Π.Μ.Σ. “Εγκληματολογία” και του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας κα Χριστίνα ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ.
Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται με κίνδυνο ζωής από όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους εθελοντές σε πολλές πυρόπληκτες περιοχές για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας.
Αναφερόμενος στο επίκαιρο θέμα της Ημερίδας, επισήμανε την χρησιμότητα της συζήτησης ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες λύσεις, αξιοποιώντας και τη συμβολή των επιστημόνων. Αφού έθεσε το διαχρονικό και αναπάντητο ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε», τόνισε ότι ως Ομοσπονδία, στην μακρόχρονη λειτουργία μας έχουμε συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση του αστυνομικού συστήματος στη χώρα μας. Ζητήσαμε αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών με όρους κοινωνίας, συνεργασίες και συνέργειες με την αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς, ξεκάθαρους ρόλους και συγκεκριμένες κατευθύνσεις δράσης για να μην διαιωνίζεται η στρεβλή εικόνα της αστυνομίας για το έργο μας.
Στη συνέχεια, στάθηκε στη σημασία που δίνει η Ομοσπονδία στις τοποθετήσεις και στην προσφορά όλων των διακεκριμένων μας καλεσμένων, ευχόμενος με τη λήξη των εργασιών, να μην έχουμε προσθέσει μόνο ένα ακόμα λιθαράκι στην κοινή μας προσπάθεια, αλλά να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες συνεργασίας και οι πολιτικές επίλυσης προβλημάτων διότι ο χρόνος έχει εξαντληθεί πλέον και το σύστημα, χωρίς υπερβολές και χωρίς καταστροφολογική διάθεση, αν αφεθεί στο ρυθμό που κινείται, θα καταρρεύσει. Και ο μόνος που δεν θα φταίει, θα είναι ο συνάδελφος. Η Ελληνίδα και ο Έλληνας αστυνομικός.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ εξήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Ημερίδας αυτής και αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε πρόσφατα με τη νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με αντικείμενο την ενίσχυση των προληπτικών μέτρων αστυνόμευσης, βάσει ενός «χάρτη παρανομίας» που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του Δήμου, σε συνέχεια των πολιτικών που ήδη εφαρμόζονται και αποδίδουν απτά αποτελέσματα σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες ήταν παλιότερα σχεδόν καθημερινό πεδίο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων.
Όπως είπε, επίσης, στο παρελθόν υπήρχε λανθασμένη εντύπωση για το ρόλο και την ευθύνη της αυτοδιοίκησης, αλλά στο εξής επιζητείται η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να αναδεικνύονται και να επιλύονται τα προβλήματα, χωρίς να τα σπρώχνουμε κάτω από το χαλί.
Τέλος, απένειμε τα εύσημα στην Ελληνική Αστυνομία για τη συμβολή της στη βελτίωση του αισθήματος ασφαλείας των Αθηναίων πολιτών και κάλεσε την πολιτεία να μην αρνείται άλλο την επίλυση στοιχειωδών αιτημάτων του αστυνομικού προσωπικού, όπως είναι «το επικίνδυνο» κλπ.
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Κωνσταντίνος ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ, εκπροσωπώντας την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας που μάχονται την πύρινη λαίλαπα με κίνδυνο ζωής, διασώζοντας συνανθρώπους μας, ενώ εξήρε και την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας για την Ημερίδα, τονίζοντας ότι αυτό το συνδικαλισμό χρειαζόμαστε, αυτόν που έχει κοινωνικό πρόσημο και που συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων με όρους δημιουργίας.
Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική για μια αστυνομία που θα παρέχει ασφάλεια για όλους, τόνισε ότι απαιτείται αναπροσαρμογή ορισμένων σχεδίων με βάση τις επιτυχίες και τις εμπειρίες που έχει η αστυνομία σε πολλούς τομείς, αλλά και τους κανόνες και τα εργαλεία που μας παρέχει η επιστημονική κοινότητα στο κεφάλαιο της πρόληψης.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την αντιμετώπιση της χαμηλής παραβατικότητας, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη καθώς και άλλους φορείς, ανακοίνωσε την επανασύσταση του Κεντρικού συμβουλίου πρόληψης της εγκληματικότητας και επανέλαβε τις δεσμεύσεις του κ. Πρωθυπουργού για ενίσχυση τόσο της αστυνομίας όσο και του αστυνομικού προσωπικού, υλικοτεχνικά και μισθολογικά.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας κ. Ιωάννης ΠΑΝΟΥΣΗΣ με συγκεκριμένες αναφορές σε σειρά παραγόντων που καθορίζουν και επηρεάζουν τη χάραξη, αλλά και την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής αντεγκληματικής πολιτικής («συνείδηση πόλης», «κουλτούρα πόλης», «σύνθεση πληθυσμού», «οικολογία εγκλήματος», «ανάγκη του συνανήκειν», «πρόληψη κοινωνικών προβλημάτων», «ρόλος Δημοτικής Αστυνομίας» κλπ) τόνισε την ανάγκη προώθησης ενός νέου μοντέλου κοινωνικής διαμεσολάβησης, το οποίο θα επεκτείνεται πέρα από το γνωστό δίπτυχο πρόληψη – καταστολή, και θα υιοθετεί μια νέα διάσταση, εκείνη της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Έθεσε δε, τέλος, με έμφαση τις πάγιες προτάσεις του α) για συγχώνευση των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη με κεντρική στόχευση την προστασία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της ασφάλειας, β) δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου για τη δημοκρατική αστυνόμευση και την κατάσταση στα καταστήματα κράτησης, γ) Ινστιτούτο έρευνας για την εγκληματικότητα και δ) προώθηση κοινοτικής αστυνόμευσης (αστυνόμος της γειτονιάς, υπηρεσίες κοινωνικής διαμεσολάβησης κλπ). Προϋπόθεση όλων αυτών, όπως τόνισε, είναι να πειστεί η ίδια η κοινωνία ότι μπορεί τελικά να συλλειτουργήσει με τους αρμόδιους φορείς.
Η κα Χριστίνα ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ παρουσίασε ενδιαφέρουσες έρευνες για το «Αίσθημα ασφάλειας του πολίτη και ποιότητα ζωής στην πόλη», ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στη διόγκωση του φόβου και γιατί, πώς διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες το αίσθημα φόβου σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας και γιατί, ενώ κατέληξε με τις προτάσεις των ιδίων των κατοίκων. Αν και η κατάσταση φαίνεται βελτιωμένη τα τελευταία έτη, όπως τόνισε, απαιτούνται νέες προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης με αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρημάτων των επιστημονικών ερευνών, αλλά και της «υπευθυνοποίησης» της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στις συνέργειες και στη λειτουργία των τοπικών συμβουλίων πρόληψης της παραβατικότητας.
Τέλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Λάζαρος ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και τις στοχευμένες κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των τεθέντων προβλημάτων, αλλά και με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, δεδομένου ότι οι ενέργειες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατοίκους της πρωτεύουσας δύνανται να επηρεάσουν την ασφάλεια σε επίπεδο επικράτειας όλης της χώρας.
Τις εργασίες της Ημερίδας παρακολούθησαν ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος ΔΟΥΒΑΛΗΣ, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Ελευθέριος ΓΚΑΡΙΛΑΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος κ. Χρήστος ΚΟΝΔΥΛΗΣ, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος κ. Αστέριος ΜΑΝΤΖΙΩΚΑΣ, ο Γενικός Διευθυντής Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων Υποστράτηγος κ. Γεώργιος ΜΠΑΛΛΑΣ, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης ΣΚΟΥΡΑΣ, ο Πρόεδρος του ΤΑ.Π.Α.Σ.Α. Ταξίαρχος κ. Ευάγγελος ΜΑΝΩΛΗΣ, ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ιωάννης ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος ΠΟΛΥΖΟΣ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά Αστυνομικός Διευθυντής κ. Αριστείδης ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΣ, ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΞΙ.Α. κ. Ανδρέας ΒΕΛΛΙΟΣ, ο Πρόεδρος και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Α.Λ.Σ. κ.κ. Γρηγόρης ΓΡΑΒΑΝΗΣ και Ιωάννης ΒΗΧΟΣ, αντίστοιχα, στελέχη της Ομοσπονδίας, προεδρεία και αντιπρόσωποι Πρωτοβαθμίων Ενώσεων και άλλοι.
Η Ομοσπονδία, οπλισμένη με τον προβληματισμό, τις προτάσεις και τις ιδέες που ακούστηκαν, όπως επιβάλλεται εκ του καταστατικού της ρόλου, συνεχίζει την εξωστρεφή της δράση με όρους κοινωνίας, υπηρετώντας πάντα το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τις προσδοκίες των μελών μας, που θέλουν να ζουν και να εργάζονται πάντα σε μια ασφαλή κοινωνία για όλους και όλες.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος