20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    ΠΟΕΔΗΝ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας γιατρών στην Πλατεία Μαβίλη – Τα αιτήματά τους (εικόνες)

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) πραγματοποιεί σήμερα (1/12) πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση, με στάση εργασίας στην Αττική, από 08:00-15:00, συγκέντρωση στις 08:30 στην πλατεία Μαβίλη και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια.
    Ολόκληρη η ανακοίνωσή της ΠΟΕΔΗΝ:
    Κάθε ημέρα θρηνούμε περί τους 100 νεκρούς. Η πανδημία θερίζει αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις αντιμετώπισής της όπως οι εμβολιασμοί, η εμπειρία στην αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου, μακρύς χρόνος για την οργάνωση του συστήματος με την κατάλληλη στελέχωση και επαρκή εξοπλισμό.
    Η κυβέρνηση θεώρησε το καλοκαίρι ότι «ξεμπερδέψαμε» με τον κορoνοϊό και αντί να ενισχύσει το Σύστημα Πρωτοβάθμιας και Νοσοκομειακής Περίθαλψης το απογύμνωσε. Προσηλωμένοι στο στόχο της ιδιωτικοποίησης των συγχωνεύσεων – καταργήσεων Υγειονομικών Μονάδων.
    Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός για το έτος 2022 προς ψήφιση στη Βουλή.
    Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για την ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας παρά την αναγκαιότητα όπως αναδείχθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο τα δύο έτη της πανδημίας. Το ανώτατο όριο δαπανών το έτος 2022 για την Υγεία διαμορφώνεται στο 4.657δις. ευρώ εκ των οποίων 136εκ. ευρώ οι παρεμβάσεις για την πανδημία.
    Αντίστοιχα το ανώτατο όριο δαπανών για το έτος 2021 η εκτίμηση είναι ότι θα διαμορφωθεί στο 5.217δις. ευρώ εκ των οποίων 944εκατ.ευρώ για την πανδημία.
    Ως εκ τούτω το ανώτατο όριο δαπανών για το Υπουργείο Υγείας διαμορφώνεται το έτος 2022 μειώνεται κατά 560εκατ.ευρώ σε σχέση με το έτος 2021. Οι δαπάνες για τη διαχείριση της πανδημίας το έτος 2022 μειώνονται 808εκ.ευρώ σε σχέση με το έτος 2021.
    Οι μεταβιβάσεις από το τακτικό προϋπολογισμό για τα Νοσοκομεία από 1.473 δις ευρώ που ήταν το 2021 διαμορφώνονται στο 1.334 δις ευρώ το έτος 2022. Μειώνονται κατά 139εκ.ευρώ. Οι μεταβιβάσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από 164 εκ. ευρώ που ήταν το έτος 2021 διαμορφώνονται στα 82εκ.ευρώ το 2022. Μείωση 82 εκ. ευρώ. Οι δαπάνες των Νοσοκομείων από 3.274 εκ. ευρώ το έτος 2021 διαμορφώνονται στο 3.407εκ. ευρώ το έτος 2022. Αύξηση 133εκ.ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων διαμορφώνονται τον Σεπτέμβριο σε 962 εκ.ευρώ. Με δεδομένη όμως την μείωση κατά 808εκ. ευρώ για τις παρεμβάσεις της πανδημίας την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης την μείωση του ανώτατου ορίου δαπανών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο Προϋπολογισμός των Νοσοκομείων το έτος 2022 είναι σημαντικά μειωμένος.
    Τα Νοσοκομεία θα κινηθούν σε ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον με μείωση των κονδυλίων μεσούσης της πανδημικής κρίσης.
    Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό διαμορφώνονται το έτος 2022 στα 128 εκατομμύρια ευρώ από 268 εκ. ευρώ το έτος 2021. Μείωση 140 εκ. ευρώ. Οι δαπάνες της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης διαμορφώνονται στα 244 εκ. ευρώ από 368 εκ.ευρώ που ήταν το 2021. Μείωση 124 εκ.ευρώ.
    Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που είναι άκρως απαραίτητη στην αναχαίτιση των περιστατικών κορoνοϊού στην κοινότητα για να μην φορτώνουν τα νοσοκομεία με τέτοιες δραστικές μειώσεις στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων.
    Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν κολλημένες στο 5% του ΑΕΠ παρότι δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί μνημονιακοί περιορισμοί. Γι’ αυτό υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών το ΕΣΥ βαίνει προς ιδιωτικοποίηση με τη συνεχή θεσμοθέτηση εργαλείων ιδιωτικοποίησης (ΚΕΤΕΚΝΥ, ΟΔΙΠΥ, ΣΔΙΤ, μετατροπή Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ κλπ).
    Δεν θα επιτρέψουμε την συρρίκνωση, συγχώνευση υγειονομικών μονάδων. Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του συστήματος.
    Σήμερα που δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, πολλοί χάνουν τη ζωή τους, έρχεται με δηλώσεις του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο πιο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού ότι η ανάπτυξη περισσότερων κλινών ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρα μας είναι πολυτέλεια.
    Η ανθρώπινη ζωή για τον κύριο Σκέρτσο είναι πολυτέλεια. Προέχει η ιδιωτικοποίηση του συστήματος και η περιστολή των Δημόσιων δαπανών για την Υγεία.
    Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με 30.000 νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να διαθέτει 3.000 κλίνες ΜΕΘ με βάση τα διεθνή στάνταρ.
    Μετά βίας εάν προσθέσει κανείς τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ και άλλες που αναπτύχθηκαν χωρίς πιστοποίηση είναι 950. Σήμερα λειτουργούν 635 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού από 973 του περασμένου χειμώνα συνυπολογίζοντας τις αυτοσχέδιες και προσωρινές ΜΕΘ με υποτυπώδη εξοπλισμό και με ανειδίκευτο προσωπικό.
    Δυστυχώς με τις 7.000 αναστολές εργασίας που δεν αναπληρώθηκαν και τις 2000 περίπου συνταξιοδοτήσεις χωρίς να γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού, το σύστημα ξεπέρασε τα όριά του με δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ καθημερινά. Με επιλογή ασθενών για ΜΕΘ.
    Η Κυβέρνηση που υποτίθεται ότι κόπτεται του καθολικού εμβολιασμού, εφάρμοσε την τιμωρητική υποχρεωτικότητα στο υγειονομικό προσωπικό στέλνοντας στο δρόμο χωρίς ευρώ μισθό, 7000 συναδέλφους που επί 20 μήνες ήταν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.
    Η υποχρεωτικότητα εφαρμόστηκε μόνο στο υγειονομικό προσωπικό που είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό 95%.
    Εάν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι ήταν εμβολιασμένοι σε τέτοια ποσοστά θα είχαμε σήμερα τιθασεύσει την πανδημία.
    Αρνούνται να άρουν τις αναστολές εργασίας και να επιστρέψουν πίσω οι συνάδελφοι με συχνό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο, προτιμώντας να χάνονται ζωές ασθενών.
    Εν αντιθέσει με άλλες επαγγελματικές ομάδες που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο υπέρ του εμβολιασμού, με τον κύριο Σκέρτσο που ενθαρρύνει τον μη εμβολιασμό, με αποτέλεσμα τη δυσμενή σημερινή επιδημιολογική κατάσταση και την εξάντληση μέχρι λιποθυμίας του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται νυχθημερόν στα Νοσοκομεία. Οι Υγειονομικοί που έχουν γίνει λάστιχο μπαλώνοντας τις μεγάλες τρύπες του συστήματος, με συνεχείς μετακινήσεις, με ελάχιστα repo, με περικοπή των κανονικών αδειών, που λιποθυμούν εν ώρα εργασίας λόγω της εξάντλησης φορώντας επί 8 ώρες τη στολές υψηλής προστασίας, περισσότερο στοχοποιήθηκαν παρά αναγνωρίζεται η προσφορά τους από την πολιτεία.
    Ο μέσος μισθός των Υγειονομικών είναι περίπου τα 900 ευρώ καθαρά. Έχουν προ πολλού περικοπεί τα δώρα των εορτών και το επίδομα αδείας.
    Αντί λοιπόν να αυξηθούν οι μισθοί, αντί να θεσμοθετηθεί υγειονομικό επίδομα σε μόνιμη βάση και όχι σε έκτακτη μορφή χορηγείται ως έκτακτο βοήθημα 400-600 ευρώ καθαρά τα οποία βαπτίζονται 900 ευρώ. Με τις δηλώσεις του κου Σκυλακάκη αμφισβητείται η χορήγηση σε όλους του Υγειονομικούς. Πάνε να διαιρέσουν, να διχάσουν για δεύτερη φορά το προσωπικό.
    Την ίδια ώρα τίθεται σε αμφισβήτηση η συνέχιση χορήγησης και επέκτασης του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας (μαζί με το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας οι μόνιμοι νεοδιόριστοι και επικουρικοί υγειονομικοί λαμβάνουν 700-800 ευρώ το μήνα.). Διαρρέουν το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής και τη βαθμολογική κατάταξη των υγειονομικών από την οποία προκύπτει μείωση του χορηγούμενου ποσού και αποκλεισμοί.
    Παραπέμπεται στις καλένδες η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, παρότι το θετικό πόρισμα της Επιτροπής «Μπεχράκη» παραμένει επί 10 μήνες στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας.
    Οι 16.000 έκτακτοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μία διαρκή ομηρία. Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις έως 31/3/2022 που είναι κοροϊδία. Αβέβαιη η τύχη των 6.000 συμβασιούχων στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση (ΣΟΧ) που λήγουν οι συμβάσεις 31/12/2021 οι εργολάβοι ετοιμάζονται να επιστρέψουν προσφέροντας συνήθως εργασιακό μεσαίωνα.
    Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολεμάνε επί δύο χρόνια την πανδημία στην πρώτη γραμμή. Έχουμε 45.000 κενές οργανικές θέσεις στο σύστημα. Τι άλλο θέλει η κυβέρνηση για να τους μονιμοποιήσει.
    Πέρασαν 27 μήνες και η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει προκηρύξει ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού.
    Οι 4.900 θέσεις ακόμη δεν προκηρύχθηκαν. Στην εν λόγω προκήρυξη θα συμμετάσχει το συμβασιούχο προσωπικό με αυξημένη μοριοδότηση, η οποία όμως τίθεται εν αμφιβόλω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
    Εκτός από την πρόσφατη έκδοση του π. δ. 102 (ΦΕΚ 244/Α/7-12-2020) με το οποίο συμπεριλήφθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον κατάλογο των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου κατά την εργασία τους, δεν έχει αναγνωριστεί η νόσος Covid19 ως επαγγελματική ασθένεια. Απαιτούμε την επίσημη αναγνώριση του COVID-19 ως επαγγελματικής νόσου και εργατικού ατυχήματος. Απαιτούμε θεσμοθετημένο σύστημα αποζημίωσης για την κάλυψη των θυμάτων της νόσου COVID-19 που σχετίζεται με την εργασία και τις οικογένειές τους.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Αποκλειστικό L&O: Εντόπισαν 320.000 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο διοικητή Τμήματος Ασφαλείας που εμπλέκεται στο κύκλωμα Ελληνοποίησεων
    Μητροκτονία στο Αγρίνιο: Ο 35χρονος κακοποιούσε τη μητέρα του πριν τη σκοτώσει – Είχε νοσηλευτεί σε τρία ψυχιατρεία
    Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η κίνηση «ματ» για τους άνω των 60 και τα πρόστιμα – Τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού για πρώτη δόση
    Τρόμος στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας: Συμμορία λήστεψε ανήλικους με την απειλή μαχαιριού
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ