Η ΠΟΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα: «Κάτω τα χέρια από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ενισχύστε τη δημόσια Υγεία».
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ
Κύριε Υπουργέ.
Ένα από τα θέματα που παρακολουθεί σε πάγια βάση η Ομοσπονδία μας είναι και το ζήτημα των στρατιωτικών νοσοκομείων και της δημόσιας Υγείας για τους στρατιωτικούς γενικότερα, δυστυχώς, υπό το πρίσμα της διαρκούς προσπάθειας για «ελαχιστοποίηση των εξόδων» που, για κάποιον λόγο, δείχνει να έχει ταυτιστεί με τη νοοτροπία του «λιγότερου κράτους».
Μόλις χθες, αποκαλύφθηκε σε έγκριτο δημοσιογραφικό ιστότοπο του αμυντικού ρεπορτάζ απόσπασμα εγγράφου που, μεταξύ άλλων και δίχως καμία προηγούμενη διαβούλευση και δίχως να έχει εξηγηθεί η αναγκαιότητα και ο σκοπός, κάνει λόγο, αφενός για δημιουργία κοινού Σώματος του υγειονομικού στρατιωτικού προσωπικού και αφετέρου για τη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων υπό νέο καθεστώς, ως «ενιαίο λειτουργικό σχήμα με κοινό προϋπολογισμό και έσοδα» καθώς και την «επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ». Κοινώς, γίνεται με τεχνοκρατικούς όρους λόγος για ενοποίηση.
Επικουρικά, αναφέρονται, πιθανώς για λόγους εντυπωσιασμού, η «επίλυση θεμάτων με τον ΕΟΠΥΥ», καθώς και «η επίλυση διαφόρων θεμάτων που σχετίζονται με την Υγεία των στελεχών των ΕΔ, η ψηφιοποίηση διαδικασιών, η ελαχιστοποίηση της.»
Η ανωτέρω διατύπωση δημιουργεί, συνολικά, πολύ σοβαρούς προβληματισμούς: μια , κατά τα λοιπά, οποιαδήποτε μείζονα (έστω έμμεσα προαναγγελθείσα) μεταρρύθμιση, προφανώς οφείλει να επιδιώκει στην επίλυση ενός ή περισσότερων προβλημάτων. Ποια είναι αυτά τα προβλήματα και που έχουν εντοπιστεί; Και πως δημιουργήθηκαν; Μήπως πρόκειται για όσα έχουμε κατά καιρούς επισημάνει και τα οποία όχι μόνο δεν επιλύονται, αλλά επιβαρύνονται με διάφορους άμεσους ή έμμεσους τρόπους; Υπενθυμίζουμε:
α. Η λειτουργία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων επιβαρύνεται διαρκώς, αφενός από τη μερική (έμμεση ή άμεση) αυξανόμενη ενσωμάτωσή τους στο ΕΣΥ με διάφορα τεχνάσματα, αφετέρου από τις διαρκείς παρεμβάσεις στη λειτουργία τους (πχ αποσπάσεις ιατρών για κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ).
β. Τα οικονομικά των Στρατιωτικών Νοσοκομείων επιβαρύνονται από την ασυνέπεια της εξόφλησης των οφειλών που προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους αυτό γίνεται (πχ γραφειοκρατία).
γ. Η υφιστάμενη γραφειοκρατία είναι, ουσιαστικά, θεσμικά υποστηριζόμενη, αφού εξακολουθεί να αποκλείει τεχνηέντως και, πιθανώς, σκοπίμως, τους στρατιωτικούς από πλήθος σύγχρονων και ενίοτε ψηφιακών παροχών, οι οποίες δεν εξαρτώνται από τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων (πχ επέκταση άυλης συνταγογράφησης σε ιατρικές εξετάσεις, έκδοση ΚΥΑ για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κλπ).
δ. Η προσπάθεια στραγγαλισμού των νοσοκομειακών δομών με διάφορους τρόπους που έχουμε κατ’ επανάληψη αναδείξει (όπως η σταδιακή αποδυνάμωσή τους)
ε. Ακόμα και «η επίλυση διαφόρων θεμάτων που σχετίζονται με την Υγεία των στελεχών των ΕΔ» υποτίθεται ότι επήλθε με το πρόσφατο (εξαιρετικά δυσμενές, ως έχουμε αποδείξει) νέο ΠΔ περί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους. Άραγε, από το έγγραφο έμμεσα αφήνεται να εννοηθεί ότι το (στ) σχετικό ΠΔ είναι ανεπαρκές.
Από τα παραπάνω προκύπτουν σειρά από αναγκαία μέτρα, πολλά εκ των οποίων έχουμε προτείνει κατ’ επανάληψη κιόλας, τα οποία δεν μπορούν να συσχετιστούν με κανένα τρόπο με τα περιεχόμενα του εγγράφου που είδε το φως. Συνεπώς, ενώ το αρχικό ερώτημα παραμένει, δημιουργούνται και (ενδεικτικά) νέα:
- Ποια προβλήματα επιχειρείται να επιλυθούν με μια τέτοια, τεράστια, ρύθμιση;
- Πως είναι δυνατόν μέσα σε ελάχιστους μήνες να εντοπίζονται ανεπίλυτα θέματα και γιατί δεν επιλύθηκαν από το ΠΔ;
- Γιατί δεν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ψηφιοποίησης που, κατά τα λοιπά, επιλύθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες εντός ολίγων μηνών ελέω COVID-19;
- Ποιος εμποδίζει τον ΕΟΠΥΥ να μηδενίσει τις οφειλές του έναντι των στρατιωτικών νοσοκομείων και απαιτείται λήψη άλλων μέτρων προς τούτο;
- Πως θα κατανέμεται στα νοσοκομεία και ποιος θα κατανέμει και με τι κριτήρια τον κοινό προϋπολογισμό;
Η απάντηση προκύπτει από μόνη της, εάν αλλάξουμε στόχευση: τι θα σημάνει η δημιουργία ενός κοινού Σώματος υγειονομικού προσωπικού; Ό,τι θα σημάνει και ο κοινός προϋπολογισμός και η ενιαία λειτουργία: διακλαδικότητα. Και σε ένα καθεστώς διακλαδικότητας, τέσσερα στρατιωτικά νοσοκομεία εύκολα θα θεωρηθούν «αύριο» πολυτέλεια, παρά το γεγονός ότι διαρκώς διαφημίζονται οι δήθεν καταπληκτικές οικονομικές επιδόσεις του κράτους (οι οποίες αναβαθμίζονται κιόλας). Το έχουμε ξαναβιώσει.
Υπό ένα τέτοιο καθεστώς, για ποιον λόγο να χρειάζονται (πχ) τέσσερα μικροβιολογικά εργαστήρια (ένα σε κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών), ή αντίστοιχα τέσσερα καρδιολογικά εξωτερικά ιατρεία, όταν θα μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις (άρα και «οικονομικός εξορθολογισμός» ώστε να διευκολύνεται ο κοινός προϋπολογισμός); Και αυτό αφορά μόνο τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας. Για την υπόλοιπη Ελλάδα φοβούμαστε ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη.
Ωστόσο, τι θα συμβεί με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε αυτήν την περίπτωση; Μα, βεβαίως, θα εξωθηθεί σε παραίτηση, διότι ξαφνικά, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Κοινού Σώματος, θα μπορεί να μετατεθεί οπουδήποτε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, σε μια πλήρη ανατροπή της ζωής του. Το προσωπικό θα διατάσσεται και δεν θα μπορεί να αρνηθεί την εκτέλεση της διαταγής. Μήπως δεν το έχουμε ξαναβιώσει ούτε αυτό; Για να μην υπάρξουν περιττές απορίες, υπενθυμίζουμε ότι ήδη «έχει ανοίξει κύκλος εργασιών» προς το ΕΣΥ με τις αποσπάσεις ιατρών, για τους οποίους η (δ) σχετική ΚΥΑ έκανε λόγο για «κατ΄εξαίρεση παράλληλη άσκηση των στρατιωτικών τους καθηκόντων».
Με την ύπαρξη Κοινού Σώματος και σε πλήρη «συνεργασία» με το ΕΣΥ που ήδη έχει ξεκινήσει σταδιακά από το 2010 [σχετικά (α) και (β)], πλέον τέτοιου είδους «θεσμικές παραφωνίες» θα είναι απολύτως φυσιολογικές, καθημερινές λειτουργίες. Η διακλαδικότητα, ακριβώς όπως συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα Σώματα στις ΕΔ, θα δημιουργήσει φυσιολογικές συνθήκες μετακίνησης οπουδήποτε για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, ανά την επικράτεια. Μόνο που για την περίπτωση που εξετάζουμε, η μετακίνηση (ήδη) δεν αφορά μόνο τις Υπηρεσίες των ΕΔ αλλά και την κάλυψη αναγκών τρίτων.
Σε αυτό το σημείο, προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι μιλάμε κατόπιν εορτής, θα υπενθυμίσουμε μερικές ενδεικτικές τοποθετήσεις μας επί του θέματος, όπου προβλέπαμε τις εξελίξεις:
- «Προσφάτως (μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές) υπεγράφη η […] ΚΥΑ που βάζει ταφόπλακα στη λειτουργία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων» [σχετικό (ε)]
- «Υπενθυμίζουμε ότι […] σχολιάσαμε πρόσφατα τις συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτείας για περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών Υγείας προς τα στελέχη των ΕΔ, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβεται μια μεγαλύτερη φιλοδοξία: αυτή της πλήρους διάλυσης (ήτοι ιδιωτικοποίησης) της δημόσιας Υγείας. Για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο απαιτούνται ενέργειες σε δύο άξονες: πρώτον, όχι προσλήψεις και δεύτερον, εξάντληση του υφιστάμενου προσωπικού ώστε να οδηγηθεί σε έξοδο.» [σχετικό (η), 5 Ιουλίου 2023]
- «Πριν λίγες μέρες σχολιάσαμε με οργή ΚΥΑ του ΥΠΕΘΑ η οποία ενισχύει τη διάλυση των στρατιωτικών νοσοκομείων, διά της αφαίμαξης ιατρικού προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες, δηλαδή τα κενά, του ΕΣΥ ανά την επικράτεια, δίχως να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις.» [σχετικό (ζ)]
- «Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία (ευελπιστώντας να παραμείνει δημόσια)» [σχετικό (ι), απευθυνόμενοι στον κ. Πρωθυπουργό]
- «Μην εκπλαγούμε αν δούμε να ‘‘φεύγει’’ κανένα στρατιωτικό νοσοκομείο το επόμενο διάστημα» (στο πλαίσιο συνεντεύξεως του προέδρου του ΔΣ).
Δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή όπου έως και η τήρηση του Συντάγματος θωρείται «αγκύλωση» και «εμμονή». Καθίσταται προφανές ότι το κράτος θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να συντηρεί τόσες πολλές δημόσιες δομές. Δεν έχει σημασία «τι είναι» αυτές οι δομές ή τι εξυπηρετούν, σημασία έχει ότι υπάρχουν. Και η ύπαρξη, προφανώς, είναι βάρος για τα οικονομικά του κράτους. Εξάλλου όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι πρέπει να ενισχυθεί και η ιδιωτική πρωτοβουλία, κάτι που δείχνει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, μαζί με τη διαρκή προσπάθεια για εξεύρεση πόρων, όπως πάντα από τους συνήθεις χαμηλόμισθούς «υπόπτους».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας που θεωρούμε ασφαλείς, εντός του Σαββατοκύριακου πρόκειται να πέσουν κάποιες πρώτες (ελπίζουμε όχι τελικές) υπογραφές γι’ αυτή την ανόσια συμφωνία, η οποία αναμένουμε να ενεργοποιήσει τον κάτωθι μηχανισμό:
- Η ενοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων θα είναι μόλις το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση ενός πολύ μεγαλύτερου σχεδίου.
- Το δεύτερο βήμα, θα είναι η τεχνητή δημιουργία δυσαναπλήρωτων κενών που θα προκύψουν από την αύξηση των παραιτήσεων στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπου και αναμένουμε, πλέον, να επεκταθούν αμέσως μόλις συνειδητοποιηθεί αυτό που πρόκειται να γίνει.
- Τα εν λόγω κενά θα δημιουργήσουν ανάγκη για συγχωνεύσεις (και καταργήσεις) με το πρόσχημα της βελτίωσης των παροχών της δημόσιας υγείας, δήθεν στο πλαίσιο των συνταγματικών υποχρεώσεων. Το τρίτο βήμα θα είναι η πλήρης ενσωμάτωση των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ, που είναι και ο απώτερος στόχος.
- Το τέταρτο βήμα (μιας και το ίδιο συμβαίνει εδώ και χρόνια στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία) θα είναι η συνολική συγχώνευσή τους, που θα προκύψει ως αναγκαιότητα ένεκα των συνθηκών. Η αιτιολογία ότι «υπάρχουν πολλά νοσοκομεία» έχει ειπωθεί πολλές φορές. Περιέργως, πολλά είναι μόνο τα δημόσια, για τα ιδιωτικά πάντα θα υπάρχει αρκετός χώρος.
- Ο οικονομικός θρίαμβος θα ολοκληρωθεί με την εκποίηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες, διότι θα είναι κρίμα τόσες εγκαταστάσεις να μείνουν αναξιοποίητες και «βάρος για τον πολίτη».
Κύριε Υπουργέ.
Σας καλούμε δημόσια να υπερασπιστείτε το στρατιωτικό προσωπικό και να μην συμμετάσχετε σε αυτό το προ πολλού προδιαγεγραμμένο ανοσιούργημα της στοχοποίησης της δημόσιας Υγείας. Τα προβλήματα είναι γνωστά, συγκεκριμένα και μπορούν να επιλυθούν με πολύ απλές ενέργειες:
α. Άμεση απεμπλοκή των στρατιωτικών νοσοκομείων από το ΕΣΥ.
β. Άμεση εξόφληση όλων των χρεών τρίτων προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο πλαίσιο της υπαγωγής τους στο ΕΣΥ.
γ. Άμεση θεσμική επίλυση όλων των επιμέρους προβλημάτων (πχ ολοκλήρωση επέκτασης άυλης συνταγογράφησης σε όλους τους τομείς, έκδοση ΚΥΑ για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών από το σύνολο των φαρμακείων κλπ).
δ. Άμεση αποδέσμευση του ιατρονοσηλευτικού (και λοιπού) στρατιωτικού προσωπικού από υποχρεώσεις «τρίτων φορέων» και επιστροφή του στις οργανικές τους θέσεις.
ε. Άμεση επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε το νέο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους στρατιωτικούς και τα μέλη των οικογενειών τους.
στ. Άμεση στήριξη της Δημόσιας Υγείας με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των υφιστάμενων δομών.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία εμπίπτουν σε ειδικά καθεστώτα. Εμπλέκονται δωρεές ευεργετών, θεσμοθετημένες εισφορές κλπ. Μην επιτρέψετε την ολοκλήρωση αυτού του καλά οργανωμένου «εγκλήματος». Η Δημόσια Υγεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μείζον, συνταγματικώς κατοχυρωμένο ανθρώπινο Δικαίωμα και απαιτούμε να παραμείνει έτσι.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.
Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. .