9.9 C
Athens
5.1 C
Thessaloniki
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025
More

    ΠΟΕΣ: «Όχι στη φίμωση των αστικών σωματείων και των συνταγματικών δικαιωμάτων»

    Με μια μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα (17/1) η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) αναφέρεται στην πρόοδο που έχει γίνει στον συνδικαλισμό και συγκεκριμένα στο να έχουν δικαίωμα οι στρατιωτικοί να συστήνουν σωματεία.

    Όμως ενώ έχουν αλλάξει πολλά μετά την ιστορική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 3/2012, όπως τονίζει στην ανακοίνωση της, ένα από αυτά που δεν έχουν αλλάξει είναι η διαρκώς επιθετική στάση της εργοδοτικής Ομοσπονδίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας απέναντι στο δικαίωμα της ελευθερίας λόγου και έκφρασης.

    Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ

    Από την ημέρα που το νερό κύλησε στο αυλάκι για το συνδικαλισμό το 2012 μετά από τη ιστορική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου 3/2012, με την οποία η Δικαιοσύνη αναγνώρισε στους στρατιωτικούς το δικαίωμα να συστήνουν σωματεία έχουν συμβεί και έχουν αλλάξει πολλά.

    Ένα από αυτά που δεν έχουν αλλάξει είναι η διαρκώς επιθετική στάση της εργοδοτικής Ομοσπονδίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας απέναντι στο δικαίωμα της ελευθερίας λόγου και έκφρασης.

    • Για κάποιους «εκπροσώπους» των στρατιωτικών δεν έχει καμία σημασία ότι ο Άρειος Πάγος δικαίωσε ένα αστικό σωματείο το 2012. Ακόμα και η απόφαση αυτή έμμεσα επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί.
    • Ομοίως, δεν έχει καμία σημασία ότι οι ίδιοι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο προσκήνιο το 2015 μέσω ενός άλλου αστικού σωματείου (ΣΕΕΝΣΑ). Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκαν, ορθώς, ότι ακόμα δεν είχε ψηφιστεί ο ειδικός νόμος (άρθρο 30Γ), άσχετα αν ακριβώς γι’αυτό το λόγο ίσχυε ακόμα στο σύνολό του ο ν.1264/1982.
    • Βεβαίως μάλλον οι εν λόγω «εκπρόσωποι» έχουν ξεχάσει μέχρι πότε αναρτούσαν με αυτή την επωνυμία. Για παράδειγμα υφίσταται ανάρτηση από το «Γραφείο Τύπου ΣΕΕΝΣΑ» με ημερομηνία 7/9/2017, δηλαδή – δόξα τω θεώ για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις – ένα και πλέον έτος μετά τη θεσμική αναγνώριση του συνδικαλισμού τον Ιούλιο 2016. Επί τη αφορμή της «ενόχλησης» και της «σύγχυσης» που επικαλέστηκε η εργοδοτική Ομοσπονδία, απλώς να αναφέρουμε ότι η εν λόγω ανάρτηση αναφέρει ποιες πρωτοβάθμιες Ενώσεις είχαν προσχωρήσει στην ήδη συσταθείσα ΠΟΜΕΝΣ (δηλαδή θέμα αμιγώς συνδικαλιστικό δίχως κανένα εργασιακό ενδιαφέρον).
    • Αντίστοιχα, απέκρυψαν ότι το Μάρτιο του 2021, δηλαδή 5 ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση) διαφήμιζαν τη δημιουργία αστικού σωματείου (ΣΟΕΣ). Εδώ δεν υπήρχε πρόβλημα προφανώς.
    • Ιδιαίτερη έκπληξη μας προκάλεσε η επιλεκτική αμνησία του Προέδρου της εργοδοτικής Ομοσπονδίας ΠΟΜΕΝΣ, ο οποίος πέραν του ΠΑΣΕΣ, αποκλειστικά κατά του οποίου στρεφόταν η χθεσινή αίτηση ανακοπής, ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν κανένα άλλο αστικό σωματείο να ασχολείται με «συνδικαλιστικά θέματα πέραν του ΠΑΣΕΣ» (ορίζοντας κατά το δοκούν ως «συνδικαλιστικά» το σύνολο των θεμάτων της καθημερινότητας). Προφανώς έχει λησμονήσει την Ημερίδα που είχε διοργανώσει η ΕΣΠΕΕ Λάρισας, Ένωσης της ΠΟΜΕΝΣ, το 2019 με αφορμή το Σώμα Υπαξιωματικών, στην οποίαν μεταξύ άλλων είχαν συμμετάσχει και τα αστικά σωματεία αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών ΣΑΣΜΥ και ΣΑΣΤΥΑ, καθώς και το συντονιστικό τους, το οποίο είχε επιτεθεί στην εργοδοτική Ομοσπονδία για την στάση της στο θέμα.
    • Άραγε, γιατί απέκρυψαν ότι το 2019 ο τότε πρόεδρος του ΣΑΣΜΥ που είχε ταχθεί κατά του Σώματος Υπαξιωματικών, ήταν παράλληλα και μέλος του ΔΣ της ΠΟΜΕΝΣ που στήριζε το Σώμα Υπαξιωματικών και ο (τότε και νυν) Οργανωτικός Γραμματέας της ζητούσε δημόσια την παραίτησή του από το ΔΣ;
    • Παράλληλα έδειξε να αγνοεί την πρόσφατη πολύ έντονη δραστηριότητα του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΣΑΣ (επίσης αστικό σωματείο) για το θέμα των στρατιωτικών νοσοκομείων, στο οποίο το εργοδοτικό σωματείο έχει παραμείνει σε κατάσταση «διάψευσης». Άραγε δεν ενημερώνεται για τις εξελίξεις αλλά επιθυμούν να εκπροσωπούν στρατιωτικούς; Εύλογη απορία.
    • Επίσης, προφανώς έδειξε να μην ενημερώνεται για την αλληλογραφία της Ομοσπονδίας του (είναι δυνατόν;;;) μιας και την 7/12/24 όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, την ίδια μέρα ο Τομέας Άμυνας του συναντήθηκε με αντιπροσώπους της ΠΟΕΣ, της ΠΟΜΕΝΣ και του συντονιστικού των αστικών σωματείων των αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ / ΣΑΣΜΥΝ / ΣΑΣΤΥΑ / ΣΑΣΥΔΑ / ΣΑΙΡ).Στο εν λόγω Δελτίο Τύπου υπάρχουν και φωτογραφίες από το σύνολο των αντιπροσωπειών όπου ήταν παρών και ο ίδιος, βεβαίως, όπου ξεκάθαρα αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ συζήτησε με όλες τις αντιπροσωπείες προβλήματα που αφορούν το προσωπικό. Μήπως δεν το έλαβαν (αν και δημοσιεύθηκε), ή θα ακολουθήσει αντίστοιχη μήνυση και εις βάρος του ΠΑΣΟΚ;
    • Τα παραδείγματα που μπορούμε να παραθέσουμε με στοιχεία είναι αναρίθμητα. Θα τα συμπυκνώσουμε σε ένα ερώτημα: στο χώρο των ΕΔ δραστηριοποιούνται λιγότερο ή περισσότερο ίσως πάνω από τριάντα αστικά σωματεία, μεταξύ των οποίων και μερικά ιδιαίτερα δραστήρια. Περιέργως το πρόβλημα έδειξε να είναι μόνο ένα. Μπορεί αυτό να ισχύει; Σύμφωνα με την εμπειρία μας, όχι. Και αυτό διότι ο επίσης παρών χθες Οργανωτικός Γραμματέας της εργοδοτικής Ομοσπονδίας έχει ταχθεί κατά το παρελθόν ανοικτά κατά της δυνατότητας εκπροσώπησης των στρατιωτικών μέσω αστικών σωματείων. Και προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της λέξης «θεσμική» (που παραπέμπει σε συνδικαλιστικό σωματείο» και όχι σε αστικό όπως το ΠΑΣΕΣ, επελέγη η εκπροσώπηση γενικώς, με θέματα δήθεν συνδικαλιστικής φύσεως από σωματεία ξεκάθαρα αστικά.

    Όσον αφορά δε, τη «σύγχυση», εκφράζουμε αφενός τον αποτροπιασμό μας για το γεγονός ότι στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας υποβάθμισαν το δείκτη νοημοσύνης των μελών των πρωτοβαθμίων Ενώσεών τους ότι δήθεν αδυνατούν να καταλάβουν τη διαφορά, αφετέρου εκφράζουμε την απορία: προκαλεί σύγχυση το «Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Στρατιωτικών», με το πρόσχημα ότι δήθεν παραπέμπει σε Ομοσπονδία, αλλά ουδεμία σύγχυση προκαλεί η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών» (ΠΟΣ) που αφορά μόνο αποστράτους; Απορία ψάλτου, βηξ.


    Υπενθυμίζουμε ότι Ομοσπονδία στις ΕΔ (ΠΟΕΣ) υπήρχε ήδη, επίσημα, από το 2013. Οι εν λόγω «συνάδελφοι», αντί να επιδιώξουν να εγγραφούν σε αυτή (δικαίωμα που ουδέποτε τους αφαιρέθηκε), επιδίωξαν να την κλείσουν για να συστήσουν άλλη. Αυτό είναι ένα γεγονός που μιλάει από μόνο του.

    Εξάλλου από τότε μέχρι σήμερα, δέκα ολόκληρα χρόνια, έχουμε «χορτάσει» από δικαστήρια και ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν αρχαιρεσίες, αιφνίδιες εγγραφές μελών κλπ.

    Η ΠΟΕΣ κυνηγήθηκε όσο κανείς άλλος και ομοίως οι συνδικαλιστές της κατά το διάστημα 2016-19. Υπήρξε αγωγή για 240.00 ευρώ, όχι μόνο κατά φυσικών προσώπων («συμπτωματικά», όλοι Πρόεδροι), αλλά ακόμα και κατά 15 πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων, δηλαδή ΝΠΙΔ.


    Η αγωγή αυτή κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη ως αβάσιμη και απορρίφθηκε, μαζί με το σύνολο των επιχειρημάτων της, κάποια εκ των οποίων ξανακούσαμε χθες. Πρωτοβάθμιες Ενώσεις «διεγράφησαν προσωρινά για ένα χρόνο» από την εργοδοτική Ομοσπονδία της ΠΟΜΕΝΣ, δίχως να είχαν υπάρξει ποτέ μέλη της (άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία του συνδικαλισμού α λα εργοδοτικά).

    Συνεπώς είναι σαφές ότι χθες στη Θεσσαλονίκη δεν συζητήθηκε μια απλή αίτηση ανακοπής κατά ενός ξεκάθαρα αστικού σωματείου. Χθες αμφισβητήθηκε εν τοις πράγμασι η απόφαση του Αρείου Πάγου που δικαίωσε τους στρατιωτικούς το 2012 και αναγνώρισε ότι έχουν ισότιμο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

    Χθες, επιχειρήθηκε να ανοίξει μια κερκόπορτα που θα αφορά κάθε αστικό σωματείο που έχουν συστήσει στρατιωτικοί. Χθες συζητήθηκε εάν πρέπει να επιβληθεί φίμωση στους στρατιωτικούς, ή να υπερασπιστεί ένα μείζον συνταγματικώς κατοχυρωμένο ανθρώπινο Δικαίωμα, που έχει ήδη κριθεί από Ανώτατο Δικαστήριο.

    Η ΠΟΕΣ, διά της μαρτυρικής κατάθεσης του Προέδρου της υπερασπίστηκε αυτό το Δικαίωμα, μαζί με το επίσης συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία λόγου και έκφρασης, καθώς και την ίδια την ίδια τη Δημοκρατία, η οποία περιέργως δείχνει να φοβίζει κάποιους και η οποία έχει ως βάση το διάλογο και την προστασία των ελευθεριών.

    Επίσης, η ΠΟΕΣ δηλώνει για μια ακόμα δημόσια, όπως έπραξε και χθες ενώπιον της Δικαιοσύνης, ότι ούτε θίγεται, ούτε φοβάται από τη δράση και λειτουργία οιουδήποτε αστικού σωματείου, τα οποία εξάλλου υπάγονται σε διαφορετικό πλαίσιο από το συνδικαλιστικό νόμο και δεν σχετίζονται με τις δραστηριότητές της, όποιο θέμα κι αν αυτά σχολιάσουν, πόσο μάλλον όταν έχει αποδειχθεί ότι δύνανται να συνδράμουν υποβοηθητικά στο έργο μας ως Ομοσπονδία ακόμα και με τον περιορισμένο ρόλο που έχουν.

    Η ΠΟΕΣ (όπως και το εργοδοτικό σωματείο) και οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις μέλη αμφοτέρων, είναι συνδικαλιστικά, θεσμικώς αναγνωρισμένα, σωματεία.

    Τα αστικά σωματεία, όπως το ΠΑΣΕΣ και δεκάδες άλλα, είναι απλώς αστικά σωματεία. Περί αυτού δεν θα έπρεπε να υφίσταται αμφιβολία και όμως τέθηκε.

    Στον αγώνα υπεράσπισης της Δημοκρατίας η ΠΟΕΣ θα δίνει πάντα το «παρών».



    guest
    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ