20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Ποια είναι τα δικαιώματά μου όταν ο γείτονάς μου κάνει υπερβολικό θόρυβο

    Ένα συχνό φαινόμενο είναι η φασαρία που υπάρχει στις ώρες κοινής ησυχίας ή και εκτός από αυτές τις ώρες, από κάποιον γείτονά ή κατάστημα. Όταν η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται, δημιουργεί διαφορά προβλήματα στις σχέσεις, στην οικογενειακή γαλήνη αλλά και στην ηρεμία, καταλήγοντας σε μία δυσάρεστη διαμονή στο σπίτι.

    Αν δεν υπάρχει καλή συννενόηση για την παραβίαση των ωρών κοινής ησυχίας, μετά από προφορικές διαμαρτυρίες, τότε η προσφυγή σε έναν δικηγόρο για τις ενοχλήσεις είναι το αποτελεσματικό μέσο για να επαναφέρετε την ηρεμία στο σπίτι σας.

    Δείτε παρακάτω όλες τις σχετικές πληροφορίες για τα προβλήματα αυτά:


    Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας τον χειμώνα και το καλοκαίρι;

    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για να δείτε τις δυνατότητες προστασίας σας από έναν ενοχλητικό γείτονα που δεν σέβεται τους γείτονές του, είναι ποιες είναι οι νομοθετημένες ώρες κοινής ησυχίας. Συγκεκριμένα, ανάλογα με την εποχή (Χειμώνας-Καλοκαίρι), οι ώρες αυτές διαφέρουν και είναι οι εξής:

    • Ώρες κοινής ησυχίας χειμερινής περιόδου, δηλαδή από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου: 15:30 – 17:30 και 22:00 – 7:30
    • Ώρες κοινής ησυχίας θερινής περιόδου, δηλαδή από 1 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου: 15:00 – 17:30 και 23:00 – 7:00

    Τι απαγορεύεται στις ώρες κοινής ησυχίας;

    Στις παραπάνω ώρες, οι οποίες θεωρούνται ώρες κοινής ησυχίας, απαγορεύονται μια σειρά από ενέργειες, όπως οι δυνατές φωνές, οι διαπληκτισμοί, η δυνατή μουσική από ραδιόφωνο κλπ, η μεγάλη ένταση στην τηλεόραση, η χρήση μουσικών οργάνων, το ομαδικό παιχνίδι με φωνές σε χώρους πλησίον κατοικιών, οι οικοδομικές εργασίες, η φόρτωση-εκφόρτωση εμπορευμάτων και γενικά κάθε άλλη δραστηριότητα η οποία προκαλεί θορύβους μεγάλης έντασης.


    Μπορεί να γίνει μήνυση για τη διατάραξη της κοινής ησυχίας;

    Τα μέτρα για την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας ρυθμίζονται μέχρι και σήμερα με την αστυνομική διάταξη υπ’ αριθμ. 3 του 1995, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση έως πέντε μηνών ή χρηματική ποινή.

    Συνεπώς, μία επιλογή που υπάρχει στην περίπτωση ύπαρξης ενός ενοχλητικού γείτονα είναι η παρέμβαση της αστυνομίας και η υποβολή έγκλησης, η οποία επισύρει τις ανωτέρω ποινές, με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

    Εάν πάλι κάποιος δεν επιθυμεί ευθύς αμέσως να υποβάλει μήνυση κατά του γείτονα του, μπορεί να ζητήσει από την αστυνομία να καλέσει τον «φασαριόζο» γείτονα για συστάσεις, ως μία «προειδοποίηση» για την ανάληψη μέτρων σε περίπτωση εξακολούθησης της διατάραξης.

    Μπορώ να κάνω ανώνυμη καταγγελία σε γείτονα λόγω φασαρίας;

    Μπορείτε να καλέσετε την αστυνομία και να καταγγείλετε το γεγονός της ενόχλησης/φασαρίας, πρέπει όμως να σημειώσουμε τα εξής:

    Αρχικά, η αστυνομία, αν προσέλθει θα κάνει συστάσεις για το συμβάν, όπως αναφέρουμε ανωτέρω και ως εκ τούτου είναι πιθανόν να συνετιστεί για εκείνη τη στιγμή, πλην όμως  σε περιπτώσεις μόνιμης παραγωγής οχλήσεων από έναν γείτονα (π.χ. το σκυλί του, το μη σεβασμό ωρών κοινής ησυχίας, τις εργασίες που κάνει σε ακατάλληλες ώρες κοκ), τότε πιθανότατα δεν θα αποφέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

    Υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα για την φασαρία από γείτονα;

    Πολλές φορές, όταν η παραβίαση είναι συνεχόμενη και συστηματική, η  αποτελεσματικότερη λύση μπορεί να βρεθεί στα αστικά δικαστήρια, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που θα ζητεί να σταματήσει η διατάραξη, οι ενοχλητικοί δηλαδή θόρυβοι και να επιβληθεί χρηματική ποινή κάθε φορά που υπάρχει παραβίαση.

    Το σημαντικότατο πλεονέκτημα της επιλογής αυτής είναι ότι οι ενέργειες δρομολογούνται άμεσα, σε αντίθεση π.χ. με την υποβολή μήνυσης που μπορεί να απαιτηθεί η παρέλευση μηνών ώστε να κληθεί ο υπαίτιος από τις αστυνομικές αρχές και έτσι να διαιωνίζεται η κατάσταση, αφού αυτός δεν θα έχει λάβει καν γνώση της υποβολής της μήνυσης!

    Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα ασφαλιστικά μέτρα διατάσσονται όχι μόνο όταν υπάρχει διατάραξη των ωρών κοινής ησυχίας, αλλά και όταν υπάρχει μια ενοχλητική κατάσταση συνεχόμενη και με επαναλαμβανόμενα περιστατικά και η οποία διαταράσσει εν γένει την ηρεμία, προσβάλλει την προσωπικότητα, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία κ.α.

    Πρέπει, δηλαδή, να τονιστεί ότι η προστασία από φασαρίες και ενοχλήσεις υπάρχει και εκτός των ωρών κοινής ησυχίας και δεν αφορά αποκλειστικά αυτές, καθώς οι επαναλαμβανόμενες οχλήσεις προσβάλλουν τα έννομα δικαιώματα του πολίτη και ως εκ τούτου προστασία υπάρχει όταν υπάρχει ενοχλητική συμπεριφορά εξαιτίας φασαρίας χωρίς να παραβιάζονται οι ώρες κοινής ησυχίας.

    Η αποστολή εξωδίκου είναι επιλογή;

    Πράγματι η αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας μπορεί να αποτελέσει μια λύση, που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αρχικά πρόκειται για ηπιότερο μέτρο πριν την υποβολή μήνυσης ή την προσφυγή στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα, έχοντας παράλληλα και μικρότερο κόστος. Επιπλέον, γίνεται πολύ άμεσα ούτως ώστε ο υπαίτιος γείτονας λαμβάνει γνώση της διαμαρτυρίας και της αποφασιστικότητας σας να προστατέψετε τα δικαιώματα σας. Εκ της πείρας μας διαπιστώνουμε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που οι υπαίτιοι γείτονες, θορυβούνται από την επίδοση του εξωδίκου και φοβούμενοι περαιτέρω νόμιμες ενέργειες συμμορφώνονται.

    Τι ισχύει με τα ζώα που ενοχλούν;

    Η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου είναι κάτι σύνηθες στις μέρες μας, επιφέρει όμως και μια σειρά από υποχρεώσεις, τις οποίες δυστυχώς πολλοί ιδιοκτήτες ξεχνάνε. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η επαναλαμβανόμενη «φασαρία» από κατοικίδια ζώα έχει κριθεί ότι προσβάλλει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην προσωπικότητα του γείτονα, ο οποίος υποχρεώνεται να ακούει π.χ. τα δυνατά γαβγίσματα ενός σκύλου, το κλάμα του και άλλους θορύβους, οι οποίοι έχουν διάρκεια, επαναλαμβάνονται συχνά και λαμβάνουν χώρα ακόμα και σε ώρες κοινής ησυχίας.

    Σε αυτήν την περίπτωση, η διατάραξη οφείλεται όχι σε πράξεις του ατόμου που την προκαλεί, αλλά σε παράλειψη εκτέλεσης πράξεων που θα αποτρέψουν ή σταματήσουν την διατάραξη, όπως παραδείγματος χάριν, να μην αφήνουν το κατοικίδιο επί πολλές ώρες στο μπαλκόνι ή εκπαιδεύοντας το κατάλληλα, ώστε να μην παράγει θορύβους όταν δεν χρειάζεται.

    Το δικαστήριο, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, έχει την εξουσία ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις να υποχρεώσει τον ιδιοκτήτη προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να άρει τη διατάραξη, επιβάλλοντας του μάλιστα και χρηματική ποινή σε περίπτωση κωλυσιεργίας ή επανάληψης της διατάραξης.

    Πηγή: iter-legis.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ