20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Πόλεμος στο Ισραήλ: Ούτε τα ξένα διαβατήρια ανοίγουν τη διάβαση της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας – «Είναι γενοκτονία»

    Ο Ιμπραχίμ αλ Καρνάουι πήγε στη Γάζα πριν από μερικές ημέρες για να επισκεφθεί την οικογένειά του. Ο πόλεμος τον αιφνιδίασε αλλά ήλπιζε ότι το ελβετικό διαβατήριό του θα του εξασφάλιζε την «έξοδο» από τον θύλακα. Μέχρι τώρα παραμένει και περιμένει στη Ράφα.

    Η πρεσβεία της Ελβετίας «μας είπε χθες να έρθουμε στη συνοριακή διάβαση της Ράφα», τη μοναδική έξοδο από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Νωρίτερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε ότι υπήρχε συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ για να ανοίξει, για μερικές ώρες, το πέρασμα ώστε να φύγουν οι Αμερικανοί πολίτες. Μαζί μ’ αυτούς, υπήρχε η ελπίδα ότι θα μπορούσαν επίσης να φύγουν και άλλοι ξένοι.

    «Όμως η διάβαση δεν άνοιξε», λέει ο Καρνάουι. Καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται, αποφάσισε να μην επιστρέψει στο πατρικό του, στον προσφυγικό καταυλισμό του Μπουρέιτζ, λίγο βορειότερα. Άλλωστε, κανένα ταξί δεν κυκλοφορεί στους δρόμους και έτσι ο 77χρονος άνδρας αναζήτησε έναν καλό σαμαρίτη που θα δεχόταν να τον φιλοξενήσει στο σπίτι του τη νύχτα.


    «Κοιμηθήκαμε όλοι στο πάτωμα, έκανε παγωνιά. Μετά, ένας από τους κατοίκους (του σπιτιού) με μετέφερε το πρωί στη διάβαση. Μισή ώρα αργότερα, μάθαμε ότι το σπίτι τους βομβαρδίστηκε», αφηγήθηκε.

    Γύρω του, καμιά τριανταριά άνθρωποι, με ξένα διαβατήρια ανά χείρας, περιμένουν και αυτοί να ανοίξει η διάβαση που τις τελευταίες ημέρες βομβαρδίστηκε τρεις φορές από την ισραηλινή αεροπορία.


    Ο Καρνάουι ζει εδώ και δεκαετίες στην Ελβετία. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που τον αιφνιδίασε ένας πόλεμος στη Γάζα ενώ έκανε τις διακοπές του. «Είδα τον πόλεμο του 2008, όμως ήταν διαφορετικό. Αυτή τη φορά είναι γενοκτονία», διαβεβαίωσε. «Αν δεν καταφέρω να φύγω, θα επιστρέψω στο σπίτι της οικογένειας, θα ζήσουμε όλοι μαζί και θα πεθάνουμε όλοι μαζί», πρόσθεσε.

    Ο Σαΐντ αλ Χάσι προσπαθεί να επιστρέψει στη Σουηδία. Περνούσε τις διακοπές του στη Ράφα, όπου ζει η οικογένειά του. «Το σπίτι μας είναι στα ανατολικά της πόλης, φύγαμε όλοι προς τα δυτικά», τα παράλια, είπε.

    Στις άλλες χώρες «όπου υπάρχει ειρήνη», μπορεί να χρησιμοποιεί το σουηδικό διαβατήριό του όμως «εδώ ένα διαβατήριο δεν αξίζει τίποτα απέναντι στους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο», εξήγησε.

    Η διάβαση παραμένει κλειστή από την πλευρά της Αιγύπτου και πηγές τις οποίες επικαλούνται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να φύγει εφόσον δεν δοθεί άδεια να περάσει στη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια που συσσωρεύεται στο Σινά.

    «Τουλάχιστον, αν μας έριχναν ατομική βόμβα, θα πεθαίναμε πιο γρήγορα, αντί να ασφυκτιούμε στα συντρίμμια», είπε ο Χάσι.

    Η Ντάλια αλ Μπαλμπίσι, μια 37χρονη Αιγύπτια, δεν κατάφερε να πάρει τίποτα μαζί της όταν έφυγε από το σπίτι της στη Λωρίδα της Γάζας με τον σύζυγό της, τα τέσσερα παιδιά τους και την πεθερά της. «Δεν έχουμε φάει τίποτα από χθες», λέει η ηλικιωμένη γυναίκα, η Αλία Σακάλαζ. «Είχαμε κάτι φρυγανιές, τις δώσαμε στα παιδιά», εξήγησε.

    Στα πόδια της, τρεις μικρές βαλίτσες κλείνουν μέσα τους ό,τι διέσωσε από την προηγούμενη ζωή της στη συνοικία Ριμάλ της Γάζας από την οποία δεν απομένουν παρά μονάχα ερείπια.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ