Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα καθίσει, για δεύτερη φορά, ένας Γερμανός, κάτοικος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δικαστεί για την πράξη της πορνογραφίας ανηλίκων, που διαπράχθηκε με την μορφή της κατοχής πορνογραφικού υλικού ανηλίκων.
Η παραπομπή του κατηγορουμένου σε δίκη επικυρώθηκε με βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Σε αυτό είχε προσφύγει ο κατηγορούμενος για να ανατρέψει με έφεσή του το πρωτόδικο βούλευμα -του συμβουλίου Πλημμελειοδικών- που τον είχε παραπέμψει σε δίκη για το ίδιο αδίκημα.
Ο κατηγορούμενος υποστήριζε στην έφεσή του ότι έχει δικαστεί για τις πράξεις του από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και ως εκ τούτου υφίσταται για εκείνον δεδικασμένο. Η έφεσή του, όμως, απορρίφθηκε από το συμβούλιο Εφετών, το οποίο υιοθετώντας και τη σχετική πρόταση του εισαγγελέα έκρινε ότι οι πράξεις για τις οποίες παραπέμπεται ο κατηγορούμενος να δικαστεί είναι διαφορετικές από αυτές για τις οποίες έχει λογοδοτήσει, ήδη, την πρώτη φορά στην ελληνική δικαιοσύνη.
Το ιδιαίτερα, ωστόσο, εντυπωσιακό στοιχείο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η ποινική δίωξη για τη συγκεκριμένη υπόθεση κινήθηκε με αναφορά της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, η οποία ενημερώθηκε από το twitter, ότι ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2016 να κατέχει υλικό παιδικής πορνογραφίας κάτω των 15 ετών. Σύμφωνα με την αναφορά, ο κατηγορούμενος κατείχε στον υπολογιστή του, 338 αρχεία παιδικής πορνογραφίας κυρίως παιδιών ηλικίας 4 – 5 ετών αγοριών και κοριτσιών να προβαίνουν σε ιδιαίτερα ασελγείς πράξεις μεταξύ ανηλίκων ή με ενήλικες.
Παρά την αναφορά και τα στοιχεία από το twitter, o κατηγορούμενος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση και υποστήριξε ότι το υλικό που βρέθηκε στο σπίτι του δεν του ανήκει, αλλά ανήκει σε κάποιο άλλο πρόσωπο που είχε πάει στην οικία του για να του επισκευάσει τον φορητό του υπολογιστή του! Οι ισχυρισμοί του, ωστόσο, αυτοί δεν έπεισαν το δικαστήριο με αποτέλεσμα τα μέλη του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης να τον καταδικάσουν «για το ότι την 22-12-2014 απέστειλε μέσω του twitter μία φωτογραφία πορνογραφικού περιεχομένου ανηλίκων και ότι την 13-7-2016 στην οικία του βρέθηκαν αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή 150 αρχεία-φωτογραφίες πορνογραφίας ανηλίκων, που απεικονίζουν παιδιά ηλικίας 4-5 χρονών περίπου να συμμετέχουν σε ασελγείς πράξεις με ενηλίκους ή ανηλίκους, πράξη που τελέστηκε κατά συνήθεια»!
Η νέα δίκη
Μετά την καταδίκη του και αφού πλέον παραπέμπονταν σε νέα δίκη -μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την ολοκλήρωση της έρευνας των αρχείων που εντοπιστήκαν από τις αρχές στον υπολογιστή του- , ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι υφίσταται για εκείνον εκκρεμοδικία και εκ νέου δίωξη του για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορεί να γίνει.
Το συμβούλιο Εφετών, όμως, απέρριψε τον ισχυρισμό περί εκκρεμοδικίας, δεχόμενο ότι «τα πραγματικά περιστατικά που συγκροτούν τη νέα κατηγορία είναι διάφορα της προηγούμενης, αφού πρόκειται για κατοχή άλλων αρχείων παιδικής πορνογραφίας».
Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, πρόκειται για αρχεία που εντοπίστηκαν στον υπολογιστή του δράστη μετά την παραπομπή του στην πρώτη δίκη και καταγράφονται σε έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης που είχε σταλεί μετέπειτα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Όπως αναφέρεται στο βούλευμα η πραγματογνωμοσύνη αφορούσε στα αρχεία εκείνα που δεν εμπίπτουν στα στοιχεία επικοινωνίας. «Από τις εκτυπωθείσες φωτογραφίες προκύπτει ότι στα αρχεία αυτά αποτυπώνονται ανήλικοι νηπιακής ακόμη ηλικίας σε άσεμνες στάσεις σεξουαλικού περιεχομένου, να διενεργούν ασελγείς πράξεις με ανηλίκους και ενηλίκους, που σκοπό έχουν την σεξουαλική διέγερση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα, ενώ σε άλλο σημείο του επισημαίνονται τα εξής: «Σύμφωνα με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδας υπάρχουν αρχεία με πορνογραφία ανηλίκων που δεν συμπεριλαμβάνονται στο υλικό, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο προηγούμενης δίκης σε βάρος του κατηγορουμένου».
Επομένως, σημειώνουν οι Εφέτες στο βούλευμά τους η πράξη για την οποία ασκήθηκε η νέα ποινική δίωξη «είναι διαφορετική κατά τα συγκροτούντα αυτήν στοιχεία και πραγματικά περιστατικά και, παρότι είναι προγενέστερη από τον χρόνο άσκησης της πρώτης ποινικής δίωξης, δεν αποτέλεσε αντικείμενο της πρώτης δίκης, με αποτέλεσμα να μην θεμελιώνεται εκκρεμοδικία, ελλείψει ταυτότητας πράξης».
Με το σκεπτικό αυτό, οι Εφέτες επικύρωσαν το αρχικό βούλευμα που είχε εκδώσει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και με αυτό παρέπεμψαν τον κατηγορούμενο στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για να δικαστεί ως υπαίτιος του ότι: «…Την 12-7-2016 με πρόθεση κατείχε υλικό παιδικής πορνογραφίας, μέσω πληροφοριακών συστημάτων, ήτοι υλικό πραγματικής αποτύπωσης σε ηλεκτρονικό φορέα του σώματος ανηλίκων, κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και της πραγματικής γενετήσιας πράξης που διενεργείται από ή με ανήλικο, η παραγωγή του οποίου συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, και ειδικότερα κατείχε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που χρησιμοποιούσε μάρκας Acer και με συσκευή διακίνησης usb, τριακόσια τριάντα οχτώ (338) αρχεία ανηλίκων, ιδιαίτερα μικρής ηλικίας σε πολύ σκληρές πορνογραφικές παραστάσεις, όπου απεικονίζονται ανήλικοι, ηλικίας μικρότερης των 15 ετών είτε γυμνοί, είτε να προβαίνουν σε ασελγείς πράξεις μεταξύ τους, είτε να υφίστανται ασελγείς πράξεις από ενηλίκους άνδρες και γυναίκες, …. Κάποια δε από τα ανήλικα έχουν ηλικία τεσσάρων (4) ή πέντε (5) ετών. Τα αρχεία αυτά τα είχε κατεβάσει (ο κατηγορούμενος) μέσω πληροφοριακών συστημάτων και προγραμμάτων διαμοιρασμού».