20 C
Athens
17.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Ποτά μπόμπες: Ποια νοθεύονται πιο εύκολα σύμφωνα με τους ειδικούς

    Με τον θόρυβο που έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες περιστατικά με ανεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, όπως αυτό των τουριστών στη Ζάκυνθο και των μαθητών στη Βουλιαγμένη, καλό είναι να θίξουμε μερικά θέματα για τα ποτά μπόμπες.

    Η παραγωγή νοθευμένων ποτών (μπόμπες), μέσω της πρόσμιξης με φθηνά αλλά βλαπτικά χημικά, είναι δυστυχώς αρκετά διαδεδομένη και συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

    Σε γενικές γραμμές, τα νόμιμα ποτά περιέχουν ως «δραστική ουσία», ή παράγονται από, αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη.


    Τι είναι τα ποτά μπόμπες

    Στις λεγόμενες μπόμπες όμως, χρησιμοποιούνται χημικά που προορίζονται για υγρά καθαρισμού, αφαιρετικά των βερνικιών για τα νύχια, και καθαριστικών τζαμιών παρμπρίζ.

    Μπορεί επίσης να περιέχουν τις ουσίες μεθανόλη και ισοπροπανόλη, που κανονικά προστίθενται στα αντιψυκτικά και σε ορισμένα καύσιμα.


    Η κατανάλωση ποτών με τέτοιου είδους χημικά και αλκοόλες μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως:

    • Ναυτία και εμετούς
    • Κοιλόπονο, υπνηλία και ίλιγγο
    • Νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια
    • Κώμα
    • Μόνιμη τύφλωση

    Τα ποτά που νοθεύονται πιο εύκολα

    Μεταξύ των ποτών που νοθεύονται πιο εύκολα συγκαταλέγονται τα «λευκά ποτά υψηλών αλκοολικών βαθμών, όπως η βότκα, το τζιν, το τσίπουρο, και το λευκό ρούμι.

    Ακόμα, μεγάλη διαφορά συνιστά ο τρόπος διάθεσης και κατανάλωσης των ποτών. Αν ένα ποτό σερβίρεται τυπικά από ανοιγμένη φιάλη, ως μέρος κοκτέιλ ή σκέτο, και μας το παρέχει κάποιος τρίτος, έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι νοθευμένο, λόγω του πόσο εκτεθειμένο είναι.

    Τα ποτά που είναι δύσκολο να νοθευτούν

    Από την άλλη, τα πιο αραιά σε αλκοόλ, «σκούρα» ποτά, είναι πιο σπάνιο να περιέχουν ξένα χημικά. Σε αυτά συγκαταλέγονται το κρασί, οι μπύρες, αλλά ακόμα και πιο έντονα οινοπνευματώδη, όπως το ουίσκι και το μαύρο ρούμι.

    Αναλόγως, είναι πολύ πιο δύσκολο έως αδύνατο να έχει νοθευτεί ένα ποτό που διατίθεται σε επίπεδο λιανικής με σφραγισμένη φιάλη, κάτι που καθιστά την μπύρα, και τα εμφιαλωμένα κοκτέιλ και mocktails τις πιο ασφαλείς επιλογές.

    Τι προτείνουν οι ειδικοί να καταναλώνουμε

    Οι δύο «πυλώνες» της ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ είναι ο έλεγχος και η συνήθεια.

    Έλεγχος, εννοώντας πως πρέπει να έχουμε εμείς τον έλεγχο του ποτού, από τη στιγμή που βγαίνει από τη φιάλη, μέχρι να «κατέβει» στο στομάχι μας.

    Για αυτό προτιμούμε να προμηθευόμαστε προσωπικά τα αλκοολούχα μας, επίσημες, γνωστές «μάρκες», και σερβίρουμε πάντα τον εαυτό μας.

    Συνήθεια, δηλαδή να έχουμε, ανά είδος οινοπνεύματος, μία συγκεκριμένη «φίρμα» που καταναλώνουμε κατά κόρον, τόσο ιδιωτικά όσο και «έξω».

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξοικειωνόμαστε με την ιδιαίτερη περιεκτικότητα, γεύση και υφή του ποτού μας, και έτσι αν ποτέ μας σερβίρουν το «συνηθισμένο» μας πειραγμένο, θα ξέρουμε αμέσως τη διαφορά.

    Άλλοι κανόνες κατανάλωσης:

    • αποφεύγουμε τα ασυνήθιστα φθηνά ποτά, ιδιαίτερα από μη αξιόπιστες πηγές η προμηθευτές.
    • πίνουμε μόνο μάρκες που γνωρίζουμε
    • προτιμούμε παστεριωμένο, φιλτραρισμένο αλκοόλ και αποφεύγουμε ό,τι περιέχει εμφανή μικροσωματίδια και κατακάθια
    • ζητάμε να μας σερβίρουν πάντα από σφραγισμένη φιάλη.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ