21.1 C
Athens
15.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Πού οφείλονται τα πολλά κρούσματα (ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα) και γιατί δεν πέφτουν;

    Αυτό που προβληματίζει πολίτες και κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται επί τρεις εβδομάδες σε καραντίνα (επί ένα μήνα στη Βόρειο Ελλάδα) ο αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων όχι απλώς δε μειώνεται, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνεται επικίνδυνα δοκιμάζοντας τα όρια του δημόσιου συστήματος Υγείας και της αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
    Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη όπου διαπίστωσε την κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης, τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων, επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για την άρση του lockdown και υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
    Είναι σαφές ότι με τα σημερινά δεδομένα, καμία άρση περιορισμών δεν είναι προς συζήτηση. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 14/12, ενώ οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή, το πιθανότερο είναι ότι θα αναβληθούν καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα και, παρά τη σταθεροποίηση, δεν αποκλιμακώνονται όσο εκθετικά ανέβηκαν.
    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση που έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου για την επιδημιολογική κατάσταση. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αν όλα πάνε καλά, η σημαντική πτώση των διασωληνώσεων θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας. Η εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι ότι τότε μπορεί ο αριθμός των διασωληνωμένων να έχει πάρει την κατηφόρα, προς τις 500, αντί των 600 ατόμων που είναι σήμερα, με ελάχιστες αυξομειώσεις. Η κατάσταση αυτή επιβάλλει συνεχώς αλλαγές και αναπροσαρμογή στα σχέδια της κυβέρνησης.
    Πού οφείλονται τα πολλά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα
    Οι περισσότερες περιοχές από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι κάτοικοί τους δεν είχαν επαρκή ενημέρωση, καθώς στην πλειονότητά τους είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Έμειναν με τα πρώτα συμπτώματα στο σπίτι τους, όπου κόλλησαν και άλλα μέλη της οικογένειάς τους και έφθασαν στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα.
    Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιο Δημόπουλο τρεις είναι οι κύριες αιτίες που συνετέλεσαν στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρειο Ελλάδα.
    Πρώτον, στη Θεσσαλονίκη και γενικά τη Βόρεια Ελλάδα οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και μπορεί να συμβάλουν σε μεγαλύτερο συγχρωτισμό, οποίος οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη μετάδοση του ιού. Δεύτερον, υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα είσοδος χωρίς έλεγχο στην χώρα εργατών γης από γειτονικές χώρες. Και τρίτον, σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας δημιουργήθηκαν σε εργοστάσια ή σε αγροτικές καλλιέργειες συνθήκες συγχρωτισμού που επίσης δεν είχαν ελεγχθεί.
    Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους και τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ο λόγος που δεν υπάρχει αποκλιμάκωση της διασποράς του ιού ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα είναι το γεγονός ότι πριν από το lockdown σχεδόν κανένα μέτρο δεν τηρήθηκε. Συνεπώς, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα η διασπορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όταν οι πολίτες ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τα μέτρα, αντί να κλείσουν την πόρτα των σπιτιών τους στον ιό, κλείστηκαν μαζί με τον ιό εντός της οικίας τους.
    Το αποτέλεσμα ήταν η πολύ αργή μείωση του ρυθμού μολύνσεων, αλλά και η συνακόλουθα συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας. Ναι μεν η κινητικότητα περιορίστηκε, αλλά ο περιορισμός δεν κινείται στα επίπεδα του lockdown του Μαρτίου για διάφορους λόγους: από τον πιο περιορισμένο βαθμό τηλεργασίας έως το ότι οι πολίτες γνωρίζουν πλέον τα «κλειδιά» του συστήματος και μπορούν να το παρακάμπτουν πιο εύκολα σε ορισμένες περιπτώσεις.
    Η γενική αίσθηση πάντως που επικρατεί σε πολίτες και παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ είναι ότι όταν έρθει η ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προβεί σε ανακοινώσεις, αυτές θα είναι εξαιρετικά συγκρατημένες. Και ο λόγος είναι ότι το κυβερνητικό επιτελείο αφενός επιδιώκει πάση θυσία να αποφύγει μία τρίτη καραντίνα, η οποία θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην οικονομία, αφετέρου, στοχεύει να απομακρύνει την πιθανότητα τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος, που θα έχει δραματικές υγειονομικές συνέπειες.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ