Σε προφυλάκιση οδηγήθηκαν 13 από τους συνολικά 14 τελωνειακούς που εμπλέκονται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς και εκβιασμών στο τελωνείο Μαυροματίου.
Μεταξύ των κατηγορούμενων βρίσκεται και ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο οποίος φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο στη λειτουργία της εγκληματικής ομάδας.
Η διαδικασία των απολογιών ήταν εξαντλητική, καθώς διήρκεσε μέχρι τα ξημερώματα. Στο φάκελο της υπόθεσης περιλαμβάνονται ηχητικά ντοκουμέντα, καταθέσεις και καταγραφές συνομιλιών, οι οποίες αποκάλυψαν το μέγεθος της απληστίας και την ωμότητα των εκβιαστικών πρακτικών.
«Βάλε για έναν καφέ…» – Η κυνική απαίτηση χρημάτων
Η ερευνά αποκάλυψε ότι οι τελωνειακοί απαιτούσαν χρηματικά ποσά χρησιμοποιώντας εκφοβισμό και χυδαία απειλητική φρασεολογία. Σε μια από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, υπάλληλος απευθύνεται σε πολίτη με απροκάλυπτο θράσος:
Υπάλληλος: «Χέσε με ρε. Έχεις κάτσει πολύ καιρό… Βάλε για ένα καφέ γιατί θα σε γαμ… τώρα. Βάλε για ένα καφέ»
Πολίτης: «Ναι, εντάξε.»
Οι «καφέδες» ήταν στην πραγματικότητα τα ποσά που έπρεπε να δοθούν για να αποφευχθούν υπέρογκα πρόστιμα ή κατασχέσεις οχημάτων.
Τιμοκατάλογος διαφθοράς – Από 5 μέχρι 200 ευρώ η «ταρίφα»
Η Αστυνομία εντόπισε και άτυπο τιμοκατάλογο, με το ύψος των «δωρεών» να εξαρτάται από το όχημα και το φορτίο. Λεωφορεία πλήρωναν τουλάχιστον 10 ευρώ για κάθε πέρασμα, ενώ τα επιβατικά αυτοκίνητα έδιναν από 5 έως και 200 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για το διάστημα μεταξύ 15 Μαΐου και 1ης Ιουνίου, καταγράφηκαν τουλάχιστον 303 περιπτώσεις δωροληψιών, που απέφεραν συνολικά 5.274 ευρώ. Τα χρήματα τοποθετούνταν κάτω από χάρτινα κουτιά και στο τέλος κάθε βάρδιας μοιράζονταν – αν και δεν έλειπαν οι διενέξεις για «κλεμμένα μερίδια».
Εκπαίδευση νέων μελών – «Σιγά σιγά τα χαρτζιλίκια…»
Η εγκληματική οργάνωση στρατολογούσε συστηματικά νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους. Σε μια από τις συνομιλίες, παλαιότερο μέλος δίνει οδηγίες στον νέο:
Μέλος Οργάνωσης: «Αργότερα θα είσαι και εσύ μέσα στο… φαντάζομαι σου είπε ο κύριος Κ.»
Νέος Υπάλληλος: «Ναι, ναι, μου έχει πει…»
Μέλος Οργάνωσης: «Σιγά σιγά ότι χαρτζιλίκια…»
Νέος Υπάλληλος: «Ναι, ναι, μου τα εξήγησε…»
Οι «διπλές» και «τριπλές» βάρδιες εξασφαλίζονταν ώστε να υπάρχουν πολλοί συνυπεύθυνοι και να μην μπορεί να προσωποποιηθεί η ευθύνη.
Ο φόβος της αποκάλυψης – «Μη φωνάζεις, ακούνε οι μπάτσοι»
Παρότι δρούσαν με προκλητική αυτοπεποίθηση, οι τελωνειακοί γνώριζαν πως ήταν εκτεθειμένοι. Σε άλλη συνομιλία, υπάλληλος ζητάει 150 ευρώ για να «ξεχάσει» πρόστιμο 3.000 ευρώ και προειδοποιεί τον πολίτη να μην τον ακούσουν οι αστυνομικοί:
Υπάλληλος: «Πήγαινε στ’ αμάξι. Πήγαινε φέρε εκατόν πενήντα ευρώ, μη φωνάζω τώρα, για να μη σου πω διακόσια. Δεν θα το γράψω τ’ αμάξι.»
Πολίτης: «Πάω…»
Υπάλληλος: «Τσακίσου πήγαινε φέρε εκατόν πενήντα ευρώ και τσακίσου φύγε.»
Οι έρευνες συνεχίζονται με στόχο να διερευνηθεί αν παρόμοια κυκλώματα δρουν και σε άλλα συνοριακά σημεία.