13.9 C
Athens
7.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Προκαλεί ο Ερντογάν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ: «Η Ελλάδα επιμένει να μην αποστρατικοποιεί τα νησιά – Ο Μητσοτάκης ανέτρεψε όσα είχαμε συζητήσει»

    Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ από τη Μαδρίτη.

    Ο Ερντογάν προσπάθησε να δώσει ιδιαίτερα πανηγυρικό τόνο στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως το μνημόνιο με Σουηδία και Φινλανδία, αποτελεί μια νίκη της Τουρκίας που σε διπλωματικό επίπεδο. Ο Ερντογάν τόνισε ότι όλες οι ευαισθησίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

    Δήλωσε ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία στη συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία. Ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν “πραγματική αλληλεγγύη” στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.


    «Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Γιορτάζοντας την 70ή επέτειο από τη συμμετοχή της στη συμμαχία φέτος, και ενεργώντας πάντα σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, η Τουρκία θα είναι μεταξύ των συμμάχων που θα έχουν λόγο στο μέλλον» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα όπλα που χρησιμοποιούνται εναντίον μας σήμερα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον άλλων συμμάχων αύριο. Είναι εμφανής η απερισκεψία του PKK και των παραρτημάτων του μπροστά στην παραμικρή επέμβαση εναντίον τους τις τελευταίες ημέρες» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNNTurk.


    Νέα πυρά Ερντογάν κατά της Ελλάδα

    Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Ερντογάν επανέλαβε την ενόχλησή του από την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. «Όπως γνωρίζετε, η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική» είπε.

    «Μετά το γεύμα που του παρέθεσα στην Κωνσταντινούπολη, έκανα μια πρόταση. Είπα να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Όμως 2-3 εβδομάδες μετά, το ανέτρεψε με την ομιλία του στις ΗΠΑ. Το ίδιο έκανε και στο Νταβός» σημείωσε για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ερντογάν.

    «Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Επίσης, επισκέφτηκε νησιά και νησίδες μη στρατικοποιημένα, αντίθετα με τη Λωζάνη και Παρίσι. Η Ελλάδα κάνει το αντίθετο 4+5, 9 αμερικανικές βάσεις κατά της Ρωσίας, λένε, αλλά δεν το τρώμε αυτό» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από την ειρήνη, γιατί γίνονται αυτά; Εμείς τα είπαμε αυτά στους ηγέτες» κατέληξε για το θέμα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει νωρίτερα, επίσης από τη Μαδρίτη, πως το «Μητσοτάκης γιοκ» το έχει ξανακούσει και κάλεσε την Τουρκία να προσέρχεται σε διάλογο πολιτισμένα.

    Στήριξη Ερντογάν στον Ζελένσκι

    «Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

    «Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, συναντηθήκαμε για τρίτη φορά σε επίπεδο ηγετών. Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης ήταν σημαντική για τη δημιουργία ενός οράματος για το μέλλον» είπε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος. «Στην πρώτη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής, ο Ζελένσκι μας μετέφερε το μήνυμά του μέσω τηλεδιάσκεψης» πρόσθεσε.

    «Είμαι σε στενή επαφή με τον Ζελένσκι από την πρώτη μέρα. Διατηρώ επίσης στενές επαφές με τον Πούτιν. Όλα αυτά για να διασφαλιστεί η διαρκής ειρήνη. Όλοι νιώθουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία» συνέχισε ο Ερντογάν.

    «Μια δίκαιη ειρήνη δεν έχει ηττημένους. Πρέπει να αυξήσουμε την ελπίδα για ειρήνη που έχει ανθίσει με τη διαπραγμάτευση στην Κωνσταντινούπολη. Στις επαφές μας, δώσαμε πληροφορίες για τις προτεραιότητές μας από την αρχή του πολέμου και την ελαχιστοποίηση των ανθρωπιστικών επιπτώσεων της κρίσης»κατέληξε.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ