20.2 C
Athens
15.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Πρωτοδικείο: Αποζημίωση 410.000 ευρώ για θάνατο 25χρονου σε αστυνομική επιχείρηση

    Δέκα χρόνια μετά τον άδικο χαμό του 25χρόνου υδραυλικού Νίκολα Τόντι, ο οποίος είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά στο μακελειό που είχε γίνει το 2010 στο Βύρωνα Αττικής σε επιχείρηση σύλληψης Αλβανού δραπέτη των φυλακών Λάρισας και συνεργού του, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας επιδίκασε σε μέλη της οικογένειας του και σε συγγενείς του αποζημίωση συνολικού ύψους 410.000 ευρώ. Ο 25χρονος έχασε τη ζωή του από πυρά που αντηλλάγησαν κατά την επιχείρηση σύλληψης των δυο κακοποιών.
    Ήταν Φεβρουάριος του 2010, όταν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές εντόπισαν στην περιοχή του Βύρωνα τον Αλβανό καταζητούμενο δραπέτη των φυλακών Λάρισας, ο οποίος εξέτιε ποινές πολυετούς κάθειρξης και μαζί με συνεργούς του διέπραττε ένοπλες ληστείες σε Τράπεζες, καταστήματα κ.λπ., χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό.
    Εκείνη την ημέρα, ο 25χρονος υδραυλικός ενώ τακτοποιούσε με ένα συνάδελφο του στο αυτοκίνητο του υλικά της δουλειά του που είχε αγοράσει από αποθήκη υδραυλικών, είδε να σταματάει κοντά του το όχημα του δραπέτη και του συνεργού του. Οι δυο κακοποιοί σταμάτησαν στο σημείο καθώς ομάδα 22 αστυνομικών τους είχε εγκλωβίσει και εκείνοι εγκατέλειψαν το όχημά τους για να διαφύγουν πεζή. Οι δραπέτες έριξαν χειροβομβίδες και πυροβολούσαν κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.
    Τις στιγμές εκείνες ο άτυχος Τόντι που είχε καλυφθεί πίσω από το όχημά του, επιχείρησε να εισέλθει στην απέναντι πυλωτή. Όμως, δέχθηκε 9 σφαίρες εκ των οποίων, όπως αποδείχθηκε, οι 4 ήταν από όπλα των αστυνομικών και βρήκε το θάνατο. Δυο αστυνομικοί καταδικάστηκαν για το θάνατο του από τη ποινική δικαιοσύνη. Παράλληλα, η σύζυγος του 25χρονου με το παιδί τους να είναι τότε μόλις δυο ετών, προσέφυγε στη διοικητική δικαιοσύνη και ζήτησε αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης αποζημίωση ζήτησαν και άλλα μέλη της οικογένειας του θύματος.
    Με απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε, εντόκως προς 6%, από την επίδοση ης αγωγής, στην σύζυγο το ποσό των 100.000 ευρώ, στο ανήλικο τέκνο το ποσό των 80.000 ευρώ, στον πατέρα και τη μητέρα του το ποσό των 80.000 ευρώ στον καθένα, στην αδελφή του το ποσό των 50.000 ευρώ και στον πεθερό και πεθερά του από 10.000 ευρώ.
    Κατά της παραπάνω απόφασης το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι τα ποσά των αποζημιώσεων που επιδικάστηκαν είναι υπερβολικά. Ωστόσο, το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και επικύρωσε την πρωτόδική απόφαση. Σε δήλωσή τους οι συνήγοροι της οικογένειας του άτυχου 25χρόνου Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Κυριακή Μακρή, ανέφεραν: «Μετά από δέκα χρόνια δικαιώθηκε η οικογένεια του θύματος στα Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια. Κάνουμε δημόσια έκκληση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στον αρμόδιο υπουργό να μην δώσει εντολή για κατάθεση αναίρεσης, που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι να καθυστερήσει η δικαστική αποζημίωση στην τραγική οικογένεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η Πολιτεία έδειξε ευαισθησία σε ανάλογες δραματικές υποθέσεις».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ