Η θερμική κάμερα της ΕΡΤ και της εκπομπής «Συνδέσεις» πέταξε πάνω από την καυτή Αθήνα και κατέγραψε το πόσο ζέστη έχει τώρα στην πόλη.
Σημειώνεται ότι, σήμερα, Πέμπτη, στη Λάρισα ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου, στη Θήβα τους 41 βαθμούς, 40 στη Χαλκίδα και έως 39 στην Αθήνα, τον Βόλο και το Ναύπλιο.
Η υψηλότερη θερμοκρασία αποτυπώνεται στο βίντεο, στα κτήρια με την κίτρινη απόχρωση.
Δείτε το βίντεο
Εως 41 βαθμοί και μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς – Oι «κόκκινες» περιοχές στον χάρτη
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η θερμοκρασία θα πλησιάσει σήμερα τους 40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Τοπικά, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.
Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένας από τους παράγοντες που ανεβάζουν την επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Σύμφωνα με τη μονάδα πυρομετεωρολογίας FLAME, όπως αναφέρει το meteo, οι κατά τόπους πολύ υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 38 βαθμών), η χαμηλή σχετική υγρασία (έως 20%) και η πρόσκαιρη ενίσχυση των ανέμων (4-5 Μποφόρ) θα διαμορφώσουν σήμερα συνθήκες υψηλής και πολύ υψηλής επικινδυνότητας πυρκαγιών στα ανατολικά ηπειρωτικά.
Βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, το μεσημέρι και το απόγευμα της Πέμπτης αναμένονται τοπικές βροχές, αλλά και καταιγίδες, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και συνίσταται προσοχή και αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια εκδήλωσής τους.
Το meteo, σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, και τον Δήμο Αθηναίων, έχει ξεκινήσει από την καλοκαιρινή περίoδο του 2022 την πιλοτική κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για την πόλη της Αθήνας.
Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων της Αθήνας. Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοποιήθηκε ειδικά για την πόλη της Αθήνας, μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών μετεωρολογικών δεδομένων και δεδομένων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία. Πριν την πιλοτική επιχειρησιακή εφαρμογή του αλγορίθμου κατηγοριοποίησης για την Αθήνα προηγήθηκε ενδελεχής μελέτη ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για περίοδο δύο δεκαετιών.
Η στατιστική ανάλυση οδήγησε στη διαμόρφωση τεσσάρων κατηγοριών ταξινόμησης. Η ίδια προσέγγιση κατηγοριοποίησης ημερών με υψηλές θερμοκρασίας ακολουθείται σε μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Λος Άντζελες, Κάνσας, Μαΐάμι, Μιλγουόκι), καθώς και στη Σεβίλλη της Ισπανίας.