«Πυρά» κατά της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, εξαπέλυσε κατά τη σημερινή κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο, στη δίκη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη, ο εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης.
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο εν λόγω μάρτυρας δεν θέλησε να αποκαλύψει την πηγή του δημοσιεύματος της εφημερίδας του που είχε οδηγήσει την κ. Ράικου σε παραίτηση και αρνήθηκε ότι πίσω από αυτό βρίσκονταν ο κ. Παπαγγελόπουλος. «Η κυρία Ράικου αντί να απαντήσει για την υπόθεση των εξοπλιστικών με κατηγορούμενο τότε τον κ. Λιακουνάκο, επέλεξε να θυματοποιηθεί και να δώσει μετά την παραίτησή της τον εαυτό της σε μια σκευωρία για να οδηγηθούν κάποιοι άνθρωποι σε δίκη χωρίς στοιχεία», είπε ο κ. Βαξεβάνης.
Πρόεδρος: Φτάνουμε στο σημείο όπου η εφημερίδα σας, κάνει ένα δημοσίευμα για ξεχασμένη δικογραφία από την κυρία Ράικου…
Βαξεβάνης: Υπήρξε ένα δημοσίευμα για την εισαγγελία Διαφθοράς και την κ. Ράικου κατόπιν πληροφοριών που είχαν διασταυρωθεί. Στο δημοσίευμα αναφέρονταν ότι η ανακρίτρια η κ. Ζαμανίκα, είχε καταθέσει κατά της κ. Ράικου και κατά του κ. Ελευθεριάνου αναφορά επειδή δεν είχαν παραδώσει μια σειρά από στοιχεία τα οποία είχαν στα χέρια τους για υπόθεση εξοπλιστικών. Δεν ήταν απλές αναφορές, ήταν συγκεκριμένες για την κ. Ράικου. Ήταν σαφής όμως η τοποθέτησή της ότι η απόκρυψη αυτών των στοιχειών ήταν σημαντική για την έκβαση της ανάκρισης. …
Πρόεδρος: Που βρήκατε εσείς αυτές τις αναφορές της κ. Ζαμανικα;
Βαξεβάνης: Ο δημοσιογράφος καλύπτεται από το απόρρητο, μια φορά το έχω σπάσει όταν με μήνυσε ο Μανιαδάκης
Πρόεδρος: Εδώ η κατηγορία είναι ότι σας τις διοχέτευσε ο κατηγορούμενος κ. Παπαγγελόπουλος ….
Βαξεβάνης: Αυτό πρέπει να το αποδείξει αυτός που το λέει. Και εγώ επιδιώχθηκε να συρθώ σε αυτό το δικαστήριο με κατασκευές και υποθέσεις, ότι δήθεν παραλαμβάνω κάτι από κάποιον. Ζητώ τα όσα καταθέτω και τα οποία αφορούν στις κυρίες Ράικου και Τσατάνη (μάρτυρας στην υπόθεση συνταξιούχος σήμερα εισαγγελέας) να διαβιβαστούν σε εισαγγελέα για να διωχθούν για ψευδορκία.
Πρόεδρος: Η κυρία Ράικου δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο ….
Βαξεβάνης: Αντιστρέψαμε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου για να οδηγήσουμε στα δικαστήρια ανθρώπους χωρίς αποδείξεις. Έχω ταλαιπωρηθεί τρία χρόνια με δολοφονία χαρακτήρα. Έχετε και την ιστορική ευθύνη αληθείας οι δυο κυρίες αυτές Τσατάνη και Ραίκου έχουν δεχθεί και οι δυο δημοσιογραφική κριτική και έχω καταγράψει και για τη σκανδαλώδη εμπλοκή τους σε διάφορα θέματα. Βρέθηκαν να πουν λοιπόν ότι μου τα έδωσε ο Παπαγγελόπουλος. Και εγώ λέω ότι τα στοιχεία αυτά μου τα έδωσε αυτός που έβγαζε τις φωτοτυπίες. Ο λόγος μου απέναντι στο λόγο της. Αυτή πρέπει να αποδείξει αυτά που λέει.
Πρόεδρος: Για ποιο λόγο σε μια εισαγγελέα που είχε την εκτίμηση συναδέλφων της να γράψετε κάτι τέτοιο εναντίον της κατά το χρόνο που χειρίζονταν μια τόσο σοβαρή υπόθεσης;
Βαξεβάνης: Για να αντιστρέψω το ερώτημα. Δηλαδή να μην γράφω κάτι για κάποιον πολιτικό, δικαστή επειδή χειρίζεται κάποια υπόθεση. Δεν την κατήγγειλα εγώ μια συνάδελφος της την κατήγγειλε. Η κυρία Ράικου έπρεπε να δηλώσει αποχή από Novartis διότι ό σύζυγος της έχει εντάλματα πληρωμής από την εταιρεία αυτή. ….
Πρόεδρος: Από τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν το έχετε πάρει δηλαδή μας λέτε…
Βαξεβάνης: Γιατί ήταν αποδέκτης του εγγράφου για να το έχει; Η κυρία Ράικου ήταν εμπλεκόμενη σε πράξεις που κατά την άποψή μου έπρεπε να είναι κατηγορούμενη σήμερα. Είχε οικογενειακή εμπλοκή με το θέμα της Novartis ….
Πρόεδρος: Ποια είναι η δική σας σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο;
Βαξεβάνης: Τον είχα συναντήσει κάποιες φορές πολύ λιγότερες από ότι έχω συναντήσει Μητσοτάκη τον Τσίπρα και άλλους πολιτικούς. Αλίμονο αν ποινικοποιήσουμε τις δημοσιογραφικές σχέσεις.
Η κατάθεση Μανώλη
Είχε προηγηθεί η κατάθεση του Στ. Μανώλη πρώην επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας ανέφερε πως ο Δ. Παπαγγελόπουλος είχε επισκεφθεί την υπηρεσία του μόλις δυο φορές και πως δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του καμία επαφή μεταξύ Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλου.
Ο κ. Μανώλης δέχθηκε σειρά ερωτήσεων από την έδρα για τις τρεις επίμαχες αναφορές των τότε βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, Α. Λοβέρδου, Ε. Χριστοφιλοπούλου και Β .Κεγκέρογλου που στρέφονταν κατά του τότε πρώην υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή για τις τιμολογήσεις φαρμάκων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο για την καθυστερημένη διαβίβασή τους στη Βουλή, η κ. Τουλουπάκη αντιμετωπίζει το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και ο κ.Παπαγγελόπουλος της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας. Ο κ.Μανώλης απάντησε ότι ο ίδιος είδε μόνο δύο αναφορές και άρχισε να τις μελετά τον Οκτώβριο του 2017 όταν άρχισε να ασχολείται με τη δικογραφία της Novartis. Για αυτές τις αναφορές ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις να αποσταλούν αμελλητί στη Βουλή.
Ακόμη, ο πρώην επίκουρος εισαγγελέας εγκλημάτων Διαφθοράς επέμεινε ότι η κ. Τουλουπάκη έλαβε γνώση της ύπαρξης των επίμαχων αναφορών στις αρχές του 2018, όταν ετοιμαζόταν η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. «Εγώ δεν την ενημέρωσα, γιατί δεν θεώρησα ότι έπρεπε νωρίτερα», σημείωσε ο μάρτυρας και εξήγησε για ποιο λόγο οι αναφορές του ΚΙΝΑΛ διαβιβάστηκαν μαζί με τη δικογραφία της Novartis: «Μεταξύ άλλων οι προστατευόμενοι μάρτυρες μιλούσαν για τον τρόπο τιμολογήσεων των φαρμάκων. Ως εκ τούτου με τις καταθέσεις όπου γινόταν αναφορά σε υπουργικές πράξεις έκρινα ότι έπρεπε ότι πρέπει οι αναφορές να διαβιβαστούν ως στοιχεία, να συναποσταλούν», είπε ο κ. Μανώλης.
Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δεύτερα.