Στο… άγνωστο παραμένει η τύχη και η εξέλιξη εκατοντάδων καταγγελιών οι οποίες προσκομίστηκαν στις αρμόδιες αρχές με στόχο να εντοπιστούν οι θύτες του μεγαλύτερου sextortion σκανδάλου στην Ελλάδα, μέσω Telegram.
Δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην καμάρα, στη Θεσσαλονίκη, ώστε να διαμαρτυρηθούν και παράλληλα να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στις κοπέλες θύματα της φαινομενικά ψηφιακής -για το σκάνδαλο Telegram-, αλλά και ρεαλιστικής έμφυλης βίας.
Ενδεικτικό του «κενού» στην πορεία των ερευνών αποτελούν οι δηλώσεις της Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου, η οποία είναι φίλη θύματος και ανέφερε, ότι, παρά την αρχική κινητοποίηση των Αρχών, πλέον ο φάκελος δείχνει πως έχει μπει στο… αρχείο.
«Το ζήτημα πήρε έκταση τον Οκτώβριο μετά από καταγγελία στην ασφάλεια Θεσσαλονίκης καθώς υπήρχε και υλικό από ανήλικα. Έχουν περάσει μήνες και οι αρχές δεν επικοινώνησαν μαζί μας. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να το μάθουν περισσότερα άτομα, αλλά παράλληλα πρέπει και η πολιτεία να κάνει τη δουλειά της» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, τα θύματα αντιλαμβάνονται ότι έχει διαρρεύσει υλικό τους, σαφέστατα εν αγνοία τους, όταν δέχονται πολλαπλά αιτήματα φιλίας στα social media από αγνώστους.
«Πολλές κοπέλες αντιλαμβάνονται ότι κάτι έχει συμβεί επειδή ξαφνικά δέχονται πολλαπλά αιτήματα από αγνώστους άνδρες. Είναι ένα πρώτο σημάδι ότι μπορεί το προφίλ που “κυκλοφορεί” σε αυτές τις ομάδες, να είναι δικό τους», σημείωσε.
Η ίδια υπογραμμίζει ωστόσο ότι υπάρχουν κατηγορίες ανδρών που στέλνουν μήνυμα ώστε να τις εκβιάσουν. «Τις λένε “στείλε υλικό αλλιώς…”, επίσης, θα τις βρίσουν. Υπάρχουν και κάποιες κοπέλες όμως που είναι ήδη ψιλιασμένες γιατί έχουν μάθει για αυτές τις ομάδες, δεν συμβαίνει τώρα, συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια» ανέφερε.
Σε εφαρμογές όπως το Telegram όπως αποκάλυψε το ThessToday.gr, διαρρέουν φωτογραφίες δύο κατηγοριών: Οι αληθινές και οι επεξεργασμένες. «Έχουν τραβηχτεί φωτογραφίες και σε δημόσιους χώρους χωρίς να το γνωρίζουν τα θύματα, επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που φωτογραφίζουν οι σύντροφοι, ή και συγγενείς» ανέφερε η κ. Αγγελετοπούλου.
Όπως εξηγεί η ίδια, η εκπαίδευση είναι το «κλειδί» στην αλλαγή της πατριαρχικής νοοτροπίας. «Το sextortion είναι προέκταση της έμφυλης βίας. Πρέπει να ξεκινήσει η εκπαίδευση πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς και στην ψηφιακή συναίνεση, αλλά και στην κανονική, γιατί δεν το έχουμε καταφέρει» δήλωσε.
«Μιλάμε για 15.000 εν δυνάμει δράστες»
Ο νομικός σύμβουλος, Φώτης Γροντάς δήλωσε από την πλευρά του ότι σε αυτό το σκάνδαλο υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 εν δυνάμει δράστες, όμως παρά το γεγονός ότι πολλές κοπέλες έχουν απευθυνθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεν έχουν λάβει ξεκάθαρες απαντήσεις.
«Τα θύματα είναι σε τραγική έως κρίσιμη η κατάσταση, βλέπουν ψυχολόγο, πολλές δεν έχουν την δυνατότητα να εκπροσωπηθούν από δικηγόρο γι’αυτό κι εγώ, προσφέρθηκα να αναλάβω αυτές τις υποθέσεις αφιλοκερδώς» τόνισε και αποκάλυψε παράλληλα το αληθινό μέγεθος της κατάστασης, κάνοντας λόγο για την κορυφή του παγόβουνου.
«Αναμφίβολα είναι η μεγαλύτερη υπόθεση που έχει δει η χώρα μας μακρά. Υπάρχουν 16.000 πραγματικά ή επεξεργασμένα βίντεο. Υπάρχουν περιπτώσεις για κοπέλες 18 ετών που κυκλοφορούν fake φωτογραφίες τους από το Instagram, το Facebook σε υποτίθεται γυμνές στάσεις, ώστε να τις πουλήσουν. Εκτός από αυτό, υπάρχουν και υποθέσεις εκβιασμών. Δηλαδή, αν δεν τους πληρώσουν, θα συνεχίζουν να δημιουργούν νέο ψεύτικο υλικό», ανέφερε.