«Πρόκειται για μια πολύμηνη επιχείρηση η οποία γίνεται ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ότι πληροφορία και ότι υλικό υπάρχει και να οδηγηθούν οι συγκεκριμένοι σε βαθμό κακουργήματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Νίκος Ρήγας, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις Έξι», αναφορικά με το δίκτυο διακίνησης παιδικής και εκδικητικής πορνογραφίας, με πλοκάμια σε όλη τη χώρα, το οποίο εξάρθρωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Υπενθυμίζεται ότι σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 32 ατόμων, με τους έξι να έχουν συλληφθεί. Από την έως τώρα έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 40 θύματα, ανήλικοι και ενήλικες.
Ο ίδιος πρόσθεσε, ακόμη: «(…) Είχαν δυνατότητες να μπαίνουν στο λογισμικό κάποιων υπολογιστών, να παίρνουν κάποια υλικά τα οποία αργότερα υλοποιούσαν και πολλές φορές και ονόματα, φωτογραφίες, ολόκληρο υλικό, ολόκληρα βίντεο – έτσι ώστε να προσελκύσουν τους συγκεκριμένους εκβιαζόμενους.
(…) Το σημαντικό είναι να γίνεται μια ενημέρωση και στα σχολεία έτσι ώστε τα παιδιά να ξέρουν ότι, κάτι το οποίο φαίνεται στην αρχή ότι είναι αθώο, μπορεί στο τέλος – μετά από καιρό, να καταλήξει αλλιώς. Αν νιώθει ένας νέος ότι εκβιάζεται εκείνη τη στιγμή από ένα βίντεο οπτικό υλικό ή από μια φωτογραφία, πρέπει να ενημερώνει αμέσως τους γονείς του και οι γονείς του με τη σειρά τους τις αρχές».
Πιο αναλυτικά η έρευνα της Δίωξης ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και εντοπίστηκαν χρήστες των social media να διακινούν πορνογραφικό υλικό. Έγιναν 32 ταυτοποιήσεις και όλοι όσοι βρίσκονται ανάμεσα στους δράστες είναι από 14-23 ετών, φοιτητές και μαθητές Λυκείου, καθώς και δύο άνεργοι.
Εισέπρατταν από 5-35 ευρώ από κάθε παιδόφιλο που έκανε εγγραφή στο κανάλι τους, που περιείχε το πορνογραφικό υλικό.
Η αστυνομία ταυτοποίησε 30 ανήλικα θύματα, από 13 έως 17 ετών, αλλά και 10 ακόμα άτομα, τα οποία ήταν γυναίκες-θύματα εκδικητικής πορνογραφίας.
Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους παραδέχτηκαν την πράξη τους, με κάποιους μάλιστα να λένε στην αστυνομία πως το έκαναν «χωρίς να το σκεφτούν» και άλλοι με σκοπό να «βγάζουν το χαρτζιλίκι τους».
Η μεγάλη επιχείρηση της δίωξης πήρε την κωδική ονομασία «συγκοινωνούντα δοχεία».
Πηγή: ΕΡΤ