Ένα απίστευτο δίκτυο εξαπάτησης ιδιωτών και επιχειρήσεων είχαν στήσει τα μέλη δυο ομάδων Ρομά, που έπειθαν τα θύματά τους να τους στείλουν εμπορεύματα και τους παρουσίαζαν πλαστά παρασταστικά πληρωμής ή τους έδιναν πλαστές επιταγές.
Συνελήφθησαν 15 άτομα μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Δυτικής Αττικής σε Πειραιά, Ζεφύρι, Καματερό, Αγία Βαρβάρα και Μέγαρα. Μεταξύ των συλληφθέντων και ένα άτομο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση 382 ετών για σωρεία αδικημάτων. Η δράση των απατεώνων είχε ξεκινήσει από το 2018.
Πως ήταν χωρισμένες οι ομάδες
Τα μέλη της πρώτης ομάδας δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη απατών σε βάρος ιδιωτών, με το εκτιμώμενο περιουσιακό όφελος που ξεπέρνα το χρηματικό ποσό των 102.000 ευρώ. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας «χτυπούσε» εταιρίες και εμπόρους με το εκτιμώμενο περιουσιακό όφελος να ξεπέρνα 1.000.000 ευρώ.
Έτσι δρούσαν οι απατεώνες
Τα μέλη της Α΄ Ομάδας εντόπιζαν ιδιώτες που διέθεταν προς πώληση σε σελίδες του διαδικτύου, αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, χρυσαφικά και διάφορες συσκευές, τα οποία αποσπούσαν παραθέτοντας ψευδή στοιχεία και ψευδή παραστατικά, μεταφοράς-πληρωμής χρηματικού ποσού. Οι δράστες φρόντιζαν πάντα η υποτιθέμενη κατάθεση χρημάτων να γίνεται από διαφορετική τράπεζα σε σχέση με αυτή που διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό το θύμα, ώστε να είναι αδύνατο να ελέγξει άμεσα το θύμα την πίστωση του χρηματικού ποσού στο λογαριασμό του. Στην περίπτωση που το θύμα διέμενε στην περιοχή της Αττικής, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν ταξί τα οποία παραλάμβαναν και στη συνέχεια τους παρέδιδαν τα δέματα με τα αντικείμενα, ενώ όταν το θύμα διέμενε εκτός Αττικής οι δράστες το έπειθαν για την αποστολή του δέματος μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών ή μέσω Υπεραστικού Λεωφορείου. Από την προανάκριση έχουν προκύψει 84 περιπτώσεις απάτης και απόπειρες.
Τα μέλη της Β΄ Ομάδας εντόπιζαν εταιρείες-παραγωγούς, δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο τροφίμων, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά και με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών και κάνοντας χρήση ψευδών στοιχείων ταυτότητας, προσποιούμενοι τους εκπροσώπους ή ιδιοκτήτες εταιρειών εμπορίας τροφίμων και ηλεκτρονικών ειδών, κατόρθωναν την παράνομη απόκτησή εμπορευμάτων. Τα αρχηγικά μέλη συστήνονταν ως εκπρόσωποι ή ιδιοκτήτες εταιρειών, οι οποίες είναι μεν υπαρκτές πλην όμως έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και με τη “κάλυψη’” αυτή, προέβαιναν σε παραγγελία μεγάλης ποσότητας εμπορευμάτων. Στην συνέχεια για να παραπλανήσουν τα θύματα είτε κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού, σε τραπεζικό λογαριασμό που υποδείκνυε το υποψήφιο θύμα, είτε προσκόμιζαν πλαστή επιταγή ημέρας, κατά την παράδοση του εμπορεύματος. Η παράδοση των προϊόντων γινόταν αρχικά από τους ίδιους τους παθόντες σε προκαθορισμένα σημεία, καθ’ υπόδειξη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία στη συνέχεια τα μετέφεραν σε αποθηκευτικούς χώρους, που δεν γνώριζαν οι αποστολείς. Με αυτό το κόλπο οι απατεώνες κατάφεραν να εξαπατήσουν 44 εταιρίες. Είναι ενδεικτικό πως στην κατοχή των συλληφθέντων, σε σπίτια και αποθήκες, εντοπίστηκαν 101 τηλεοράσεις αξίας 42.700- ευρώ, ηλεκτρικά πατίνια-μηχανάκια αξίας 12.000 ευρώ, Ρύζι αξίας 11.350- ευρώ, κρέας αξίας 8.5οο ευρώ, ακόμη και παραφαρμακευτικά προϊόντα αξίας 30.000 ευρώ.