Με προσοχή και… καχυποψία παρακολουθεί η Δύση τον αφοπλισμό της Wagner και την εφαρμογή της συμφωνίας για μετακίνηση του επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκοζίν στη Λευκορωσία μετά την αποτυχημένη ανταρσία του περασμένου Σαββάτου (24/6) στη Ρωσία.
Ενώ οι ρωσική Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι θα παύσει τις διώξεις εις βάρος των μελών της παραστρατιωτικής οργάνωσης και ότι ο βαρύς οπλισμός της θα παραδοθεί σε μονάδες του Ρωσικού Στρατού, οι ΗΠΑ στοχεύουν με κυρώσεις τον οικονομικό «στραγγαλισμό» της Wagner.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις εναντίον της Wagner
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον της Wagner, στοχεύοντας εταιρείες στην Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία οι οποίες, όπως ανέφερε «εμπλέκονται σε παράνομες συμφωνίες χρυσού με σκοπό να χρηματοδοτήσουν» την παραστρατιωτική οργάνωση.
Στο μεταξύ, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι και μετά την ανταρσία, στρατεύματα της Wagner παραμένουν στην Ουκρανία με αξιωματούχους του Πενταγώνου να αναφέρουν ότι αναμένουν να δουν εάν αυτές οι δυνάμεις κινούνται ή θα κινηθούν και με ποιο σκοπό.
Οι γειτονικές της Λευκορωσίας χώρες εκφράζουν προβληματισμούς
Την ίδια ώρα, και ενώ γειτονικές της Λευκορωσίας χώρες εκφράζουν προβληματισμούς για την ασφάλειά τους μετά τη δήλωση Λουκασένκο ότι ο Πριγκοζίν βρίσκεται εκεί, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τη Χάγη, έστειλε μήνυμα στη Μόσχα και το Μινσκ ότι «το ΝΑΤΟ είναι παρών ώστε να προστατεύσει κάθε σύμμαχο, κάθε εκατοστό της περιοχής του ΝΑΤΟ». Πάντως χώρες όπως η Λιθουανία και η Πολωνία συνεχίζουν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από την παρουσία της Wagner στη Λευκορωσία.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα μέλη της εναντίον της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, δηλωση που εμπεριέχει την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν οι δυτικοί την επόμενη μέρα της Wagner -παρότι ο Στόλτενμπεργκ επαναλάμβανε διαρκώς ότι τα γεγονότα σχετικά με την ανταρσίαείναι «εσωτερικά ζητήματα της Ρωσίας».
Άλλωστε, όταν ρωτήθηκε εάν θεωρεί πως θα προκύψουν κίνδυνοι ασφαλείας (για τα μέλη του ΝΑΤΟ) από τη μετακίνηση του Πριγκοζίν και των δυνάμεών του στη Λευκορωσία, τόσο ο Στόλτενμπεργκ, όσο και άλλοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, απαντούσαν ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς ώστε να κρίνει κανείς».
Κυρώσεις σε εταιρείες που συνδέονται με την Wagner
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εις βάρος της Wagner, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις εταιρείες που εμπλέκονται σε «παράνομο εμπόριο χρυσού» και σε ένα άτομο το οποίο έκανε «συμφωνίες για όπλα» που συνδέονται με τον όμιλο Βάγκνερ.
Οι κυρώσεις στοχεύουν εταιρείες στη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, οι οποίες «έχουν εμπλακεί σε παράνομες συναλλαγές χρυσού για τη χρηματοδότηση της ομάδας Wagner για τη διατήρηση και την επέκταση των ενόπλων δυνάμεών της, μεταξύ άλλων στην Ουκρανία και την Αφρική».
Οι κυρώσεις στοχεύουν τον Αντρέι Νικολάγεβιτς Ιβάνοφ, στέλεχος της Wagner Group, το οποίο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, «συνεργάστηκε στενά με την οντότητα Africa Politology του Πριγκοζίν και ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Μάλι για συμφωνίες όπλων, μεταλλευτικές ανησυχίες και άλλες δραστηριότητες της Wagner στο Μάλι», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Ο Όμιλος Wagner χρηματοδοτεί τις βίαιες επιχειρήσεις του εν μέρει με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στοχεύουν τις πηγές εσόδων του Ομίλου Βάγκνερ για να υποβαθμίσουν την επέκταση και τη βία του στην Αφρική, την Ουκρανία και οπουδήποτε αλλού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών Μπράιαν Νέλσον.