«Κόλαφος» για τη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου σε σχέση με το ενδιαφέρον της για την κατάσταση της υγείας της Τζωρτζίνας ήταν σήμερα (27/6) με την κατάθεσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η διευθύντρια του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», Μυρσίνη Μαυρίκου.
«Δεν είχε καμία αγωνία για την κατάσταση του κοριτσιού, ούτε έχω ξαναδεί γονιό να προβλέπει την εξέλιξη της υγείας του παιδιού του» είπε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή της η κ. Μαυρίκου για την Ρούλα Πισπιρίγκου αναφέροντας πως ο «ακαριαίος θάνατος» της Τζωρτζίνας δεν εξηγείται από τα ιατρικά δεδομένα.
Η γιατρός περιέγραψε αναλυτικά την ενασχόλησή της με την νοσηλεία του κοριτσιού τον Ιανουάριο του 2022, σημειώνοντας πως το παιδί είχε εισαχθεί στο «Αγλαΐα Κυριακού» από το πανεπιστημαικό νοσοκομείο της Πάτρας, προκειμένου να ερευνηθούν περιστατικά με χαμηλό οξυγόνο και βραδυκαρδία που είχε παρουσιάσει.
Η γιατρός εξήγησε ότι οι εξετάσεις που έγιναν στο κορίτσι με την εισαγωγή του στο Παίδων ήταν καλές, παρά ταύτα εκεί η Τζωρτζίνα κατέληξε και ο «ακαριαίος θάνατός της» δεν εξηγείται, σύμφωνα με τη μάρτυρα, από τα δεδομένα που είχαν στα χέρια τους οι γιατροί.
Όπως κατέθεσε η κυρία Μαυρίκου η ίδια πήρε ιστορικό από την κατηγορούμενη, σήμερα μητέρα του κοριτσιού για το επεισόδιο που είχε παρουσιάσει το παιδί και το οποίο γιατροί έπρεπε να ερευνήσουν. «Οι πληροφορίες που μου έδωσε ήταν ότι η Τζωρτζίνα ήταν ένα υγιές παιδί» είπε η μάρτυρας και συνέχισε:
«Για το επεισόδιο που έγινε στο σπίτι μου είπε ότι ήταν κάτι σαν πανικός. Πήραμε ιστορικό για την οικογένεια και είχαμε δυο αιφνίδιους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της που ήταν λίγο περίεργοι. Το ρωτάμε πάντα. Είχαμε δυο αιφνίδιους θανάτους. Η μητέρα μου είπε για ηπατική ανεπάρκεια για το ένα κοριτσάκι και ρώτησαν αν είχε κάποιο πρόβλημα με το ήπαρ. Μου είπαν ότι δεν είχε και πως σκέφτονται να προσφύγουν νομικά. Για να πεθάνεις από ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχεις πρόβλημα με το ήπαρ, δεν πεθαίνεις μπαμ και κάτω. Το άλλο παιδί πέθανε από αγενεσία φλεβόκομβου. Αυτό το άκουγα πρώτη φορά, ήταν περίεργο. Ρώτησα τους καρδιολόγους ήταν η πρώτη φορά που το άκουγα».
Στη συνέχεια η γιατρός αναφέρθηκε στην εξέλιξη της υγείας της μικρής Τζωρτζίνας και στην κατάληξή της εντός του νοσοκομείου. Μεταξύ άλλων η μάρτυρας ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου της έδρας: «Από τα ιατρικά δεδομένα δεν δικαιολογείται θάνατος της Τζωρτζίνας. Ο ακαριαίος και αιφνίδιος θάνατος δεν δικαιολογείται. Όταν έφυγα την Παρασκευή από το νοσοκομείο, δεν περίμενα ότι την επόμενη ημέρα θα ενημερωθώ πως το παιδί πέθανε. Το παιδί το είδα δύο πρωινά στις 27 και 28 Ιανουαρίου. Ήταν σταθερό. Στις 27 ήταν σταθερό είχε καλή κλινική εικόνα. Δεν επικοινωνούσε βέβαια με περιβάλλον λόγω της εγκαφαλοπάθειας. Από τις 25 Ιανουαρίου 2022 δεν είχε κάνει κάποιο επεισόδιο. Λόγω της σταθερότητας της κατάστασης της, συνέστησα να αρχίσει η σίτιση».
Πρόεδρος: Είπατε πως όταν ζητήσατε να σας περιγράψει η κατηγορουμένη το επεισόδιο του παιδιού, πριν την ανακοπή σας είπε δεν είδε απώλεια συνείδησης;
Μάρτυρας: Ναι μου είπε πως δεν έχασε τις αισθήσεις της όταν έγινε επεισόδιο, όταν έχεις σπασμούς τις χάνεις. Μου είπε ότι νοσηλεύτηκε στο Καραμανδάνειο και ότι τους είπαν πως είχε κάποια βρογχοπνευμονία και μετά έκανε την ανακοπή.
Πρόεδρος: Στην κατάθεση σας αναφέρετε πως η μητέρα ήταν ιδιαίτερη ψύχραιμη…
Μάρτυρας: Αυτό μου έκανε εντύπωση και σε εμένα και σε συναδέλφους μου. Δεν υπήρχε στο πρόσωπο της, κάποια αγωνία και ανησυχία. Σε κάποιο επεισόδιο, στην παρατήρηση μου ότι κάνει μόνο ταχυκαρδία, μου είπε με απόλυτη ψυχραιμία: «Το μεγάλο επεισόδιο βραδυκαρδίας δεν το έχετε δει ακόμη». Αυτό μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, μία μητέρα να προβλέπει τι θα γίνει με το παιδί της, όταν είναι στο νοσοκομείο και συνδεδεμένο με μηχανήματα.
Εισαγγελέας: Τελικά αυτό το μεγάλο επεισόδιο που προέβλεψε η μητέρα ήρθε;
Μάρτυρας: Το παιδί είχε αυτό το γεγονός στις 29 Ιανουαρίου 2022 που οδήγησε τελικά σε θάνατο. Στις 29 Ιανουαρίου 2022 δεν ξέρει κανείς τι προηγήθηκε της ανακοπής. Το παιδί βρέθηκε σχεδόν νεκρό. Πολύ περίεργο αυτό που έγινε.
Εισαγγελέας: Για τα επεισόδια, σας ειδοποίησε η μητέρα;
Μάρτυρας: Ναι βγήκε στην πόρτα και μας είπε το παιδί έκανε επεισόδια.
Η μάρτυρας ρωτήθηκε μάλιστα από την υπεράσπιση για την κεταμίνη και απαντώντας ανέφερε: «Η κεταμίνη είναι ένα φάρμακο που δεν χρησιμοποιείται στη παιδιατρική είναι στα χειρουργεία». Ακόμη, η ίδια απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της υπεράσπισης για τη συμπεριφορά της κατηγορούμενης, επανέλαβε: «Δεν ήταν η αναμενόμενη στάση μιας μητέρας με τέτοια προβλήματα. Έχω δει πολλά παιδιά και γονείς με προβλήματα σοβαρά. Δεν ήταν η αναμενόμενη η συμπεριφορά της. Δεν υπήρχε λόγος να πει ότι το μεγαλύτερο επεισόδιο δεν το έχετε δει ακόμη, παρακολουθούσαμε τα πάντα στο παιδί για αυτό είχε έρθει σε εμάς».
Πρόεδρος: Η μητέρα σας ρώταγε για το μέλλον του παιδιού; Πως θα εξελιχθεί;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Σας εξέφρασε με άλλο τρόπο την αγωνία της;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Από εσείς είδατε έχετε καταλήξει για τα αίτια της ανακοπής που υπέστη το παιδί;
Μάρτυρας: Δεν δικαιολογείται ο θάνατος αυτός από τα ιατρικά δεδομένα.
Πρόεδρος: Είχαν αποκλειστεί εντελώς άλλα νοσήματα;
Μάρτυρας: Καρδιολογικά αίτια είχαν αποκλειστεί, αναπνευστικά δεν είχε, είχε ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια αλλά θα έκανε επεισόδια. Δεν δικαιολογείται το παιδί να πεθάνει ακαριαία.