Σαν σήμερα, στις 5 Απριλίου 2013, «έφυγε» από τη ζωή ο Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Νίκος Παππά, ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλος».
Ο Νίκος Παππάς έγινε διεθνώς γνωστός όταν στις 25 Μαΐου 1973 οδήγησε το πολεμικό πλοίο, αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ το οποίο συμμετείχε τότε σε νατοϊκές ασκήσεις, στην Ιταλία, όπου οι αξιωματικοί του πληρώματος ζήτησαν πολιτικό άσυλο, καταγγέλλοντας έτσι το καθεστώς της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών.
Η ενέργεια του αυτή έλαβε μεγάλη δημοσιότητα διεθνώς, καταδεικνύοντας την μεγάλη αντίθεση στο δικτατορικό καθεστώς- ακόμη και μέσα στο στράτευμα-και επέφερε, τελικά, ένα σοβαρό πλήγμα για τη Δικτατορία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), ο Νίκος Παππάς εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1948 και αποφοίτησε ως Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1952.
Μετεκπαιδεύθηκε στη βρετανική Σχολή Ναυτιλίας (1958-59) λαμβάνοντας Πτυχίο Εξειδίκευσης Ναυτιλίας/Κατεύθυνσης ενώ φοίτησε στη Ν.Σ.Π (1968) και στη Σχολή Άμυνας του ΝΑΤΟ (1971).
Διατέλεσε Κυβερνήτης των Ν/Α ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ (1954), ΚΑΛΥΜΝΟΣ (1954), του Υ/Γ ΒΕΓΑΣ (1956) των Κ/Φ ΑΡΣΛΑΝΟΓΛΟΥ (1960), ΠΕΖΟΠΟΥΛΟΣ (1962),
Υπηρέτησε ως Υπασπιστής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (1964-65), ενώ στην συνέχεια παρέλαβε καθήκοντα Κυβερνήτη στο Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ (1965-67), όπου στις 9 Σεπτεμβρίου 1967 του εκφράστηκε η άκρα ευαρέσκεια του Α/ΓΕΝ, για την επιτυχή έρευνα και διάσωση ναυαγών εκ βεβαίου πνιγμού, 8 μελών του πληρώματος του βυθισθέντος από τις 7 Σεπτεμβρίου πετρελαιοκινήτου ΣΤΡΑΤΩΝΙΚΗ.
Διατέλεσε ακόμα Κυβερνήτης του Α/Τ ΛΕΩΝ (1967-68), Διευθυντής ΓΕΝ/Β1 (1968-69), Διευθυντής 3ου και 5ου Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγείου Ναυτικού (1969-71), Διοικητής του Κ.Ε ΠΟΡΟΣ (1971-72) και Κυβερνήτης του Α/Τ ΒΕΛΟΣ (1972-73).
Στις 25 Οκτωβρίου 1973, αποτάχθηκε για την συμμετοχή του στην ανταρσία του Α/Τ ΒΕΛΟΣ, το οποίο, ως Κυβερνήτης ,οδήγησε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας (26 Μαΐου 1973), στο οποίο αποβιβάστηκε με 30 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, ζητώντας πολιτικό άσυλο στο πλαίσιο του αντιδικτατορικού Κινήματος του Ναυτικού. Παράλληλα, κηρύχθηκε έκπτωτος της ελληνικής ιθαγένειας και για τον λόγο αυτό παραπέμφθηκε στο Ναυτοδικείο.
Στις 13 Αυγούστου 1974, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επαναφέρθηκε στη μόνιμη υπηρεσία ως μηδέποτε απομακρυνθείς.
Μετά την επάνοδό του στο Ναυτικό, ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Διοίκησης Ν/Σ (1974-76), Ακολούθου Ενόπλων Δυνάμεων Λονδίνου (1976-79), Διοικητή Στολίσκου Ταχέων Σκαφών (1979-80), Διοικητή Αντιτορπιλικών (1980-82), Υπαρχηγού ΓΕΝ (1982), Διοικητή Δ.Ν.Ε και Διοικητή Σ.Ν.Δ (1982).
Διετέλεσε Αρχηγός ΓΕΝ από 23 Μαρτίου 1982 έως 22 Δεκεμβρίου 1986 οπότε και αποστρατεύτηκε ως Ναύαρχος ε.α. ενώ παράλληλα, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού του ΓΕΝ.
Τιμήθηκε με όλα τα παράσημα, μετάλλια και δια-μνημονεύσεις που προβλέπονται για Αξιωματικό του βαθμού και της θέσης του.
Την περίοδο 1989-90, χρημάτισε 2 φορές ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στις Κυβερνήσεις Ι. Γρίβα και Ξ. Ζολώτα.
Σαν σήμερα: Ο Νίκος Παππάς και το αντιτορπιλικό «Βέλος»
Το αντιτορπιλικό «Βέλος» λειτουργεί σήμερα ως ναυτικό μουσείο, αγκυροβολημένο στη Θεσσαλονίκη. Το Βέλος ΙΙ (αντιτορπιλικό) / D-16, το μοναδικό πλωτό ναυτικό μουσείο, είναι ένα αντιτορπιλικό τύπου Fletcher του Πολεμικού Ναυτικού.
Για τον θάνατο του Ναυάρχου Νίκου Παππά ο πολιτικός κόσμος της χώρα δήλωσε τα εξής:
Σαν σήμερα: Ο Κάρολος Παπούλιας για την εκδημία του Νίκου Παππά
Σε δήλωσή του για τον θάνατο του Νίκου Παππά, ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε ότι «Η Ελληνική Δημοκρατία χρωστά πολλά στον Ναύαρχο Νίκο Παππά, που πρωταγωνίστησε στην “ανταρσία του Βέλους”, μια μοναδική στιγμή στον αντιδικτατορικό αγώνα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι περήφανες για το παράδειγμά του και όλοι μας του οφείλουμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Η νέα γενιά έχει να διδαχθεί και να εμπνευστεί παρακολουθώντας τη διαδρομή του.
Θέλω να εκφράσω στους δικούς του ανθρώπους τη θλίψη μου για τον θάνατό του».
Σαν σήμερα: Ο Αντώνης Σαμαράς για την εκδημία του Νίκου Παππά
«Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς, ο Κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού “Βέλος” έφυγε από κοντά μας. Άφησε, όμως, απαράμιλλες παρακαταθήκες αγώνων και προσφοράς στην Πατρίδα μας. Τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς. Έγινε, με την πρωταγωνιστική συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού, σύμβολο των αγώνων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Κέρδισε, επάξια, εξέχουσα θέση στις σελίδες της νεότερης Ιστορίας μας. Κέρδισε το θαυμασμό, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων. Η μνήμη του θα είναι αιώνια».
Σαν σήμερα: Ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκδημία του Νίκου Παππά
«Ο θάνατος του Νίκου Παππά δε σηματοδοτεί απώλεια. Σηματοδοτεί παρουσία και συνδέεται με τις πιο μεγάλες στιγμές των αγώνων για τη δημοκρατία και τότε και τώρα», τονίζει ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας: «Τιμούμε τον γενναίο αντιστασιακό, τον εμπνευσμένο ηγέτη του Πολεμικού Ναυτικού, τον υπηρέτη και υπερασπιστή της αξιοπρέπειας και της ευθύνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ υποκλίνεται με σεβασμό στη μνήμη ενός ανθρώπου, που στάθηκε όρθιος σε όλη του τη ζωή».
Σαν σήμερα: Η ΔΗΜΑΡ για την εκδημία του Νίκου Παππά
Τη θλίψη της για τον θάνατο του Νίκου Παππά και τα συλλυπητήριά της στους οικείους του, εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά.
Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σημειώνει: «Ο κυβερνήτης του θρυλικού “Βέλους” και πρωτεργάτης του Κινήματος του Ναυτικού, με την απόφασή του να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 1973 κατάφερε μεγάλο πλήγμα στη χούντα και έκανε πρώτο θέμα διεθνώς την ελληνική αντίσταση εναντίον της δικτατορίας».
ΑΝΕΛ
«Έφυγε από κοντά μας ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, ο Ναύαρχος και κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού ‘Βέλος’, ο πρωτεργάτης του κινήματος του Ναυτικού Νίκος Παππάς» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους για τον θάνατο του Ναύαρχου Νίκου Παππά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
«Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς αγωνίστηκε για την ανατροπή της Χούντας βάζοντας πάνω από όλα την πατρίδα και τους αγώνες για ιδεώδη, για την δημοκρατία και την ελευθερία.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουν την λύπη τους για τον θάνατο του Ναυάρχου Νίκου Παππά και απευθύνουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του» καταλήγει η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σαν σήμερα: Το ΠΑΣΟΚ για την εκδημία του Νίκου Παππά
Για τον θάνατο του Ναυάρχου Νίκου Παππά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την ανταρσία του Βέλους. Αυτός και οι σύντροφοι του, έσωσαν την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων αγωνιζόμενοι για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας.
Ο Νίκος Παππάς κράτησε ψηλά τη σημαία του Πολεμικού Ναυτικού, τη σημαία της Δημοκρατίας, τη σημαία του Έθνους. Η Ιστορία έχει γράψει το κεφάλαιο που τον αφορούσε ενώ αυτός βρισκόταν εν ζωή. Έφυγε απολαμβάνοντας την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και όλου του ελληνικού λαού».
Σαν σήμερα: Ο Γιώργος Παπανδρέου για την εκδημία του Νίκου Παππά
Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς ήταν και θα είναι μια εμβληματική προσωπικότητα για τον Ελληνικό λαό.
Η «ανταρσία του Βέλους», της οποίας ηγήθηκε ως πλοίαρχος του ιστορικού αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού τον Μάϊο του 1973, θα παραμένει πάντα βαθιά στις καρδιές των Ελλήνων, ως πράξη ηρωϊκής αντίστασης εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών.
Αποτέλεσε «βέλος» στην καρδιά της δικτατορίας και συνέβαλε καθοριστικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, προσφέροντας ανεκτίμητη υπηρεσία στον αντιδικτατορικό αγώνα και στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς ήταν ένας φλογερός αγωνιστής της Δημοκρατίας. Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη.
Σαν Σήμερα: Ο ναύαρχος Νίκος Παππάς
Ο Νίκος Παππάς, μια εμβληματική μορφή της ελληνικής ναυτικής ιστορίας, γεννήθηκε στην Κύμη Ευβοίας στις 21 Αυγούστου 1930. Η καριέρα του στη Ναυτική Σχολή Δοκίμων (Σ.Ν.Δ.) ξεκίνησε το 1948, και από εκείνη την περίοδο, η πορεία του ήταν γεμάτη προκλήσεις και σημαντικές αποφάσεις. Αποφοίτησε ως Μάχιμος Σημαιοφόρος, και η σταδιοδρομία του τον οδήγησε σε κρίσιμες θέσεις, με αποκορύφωμα τη διοίκηση του αντιτορπιλικού «Βέλος» κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Στις 25 Μαΐου 1973, ο Παππάς έγινε διεθνώς γνωστός όταν, σε μια πράξη αντίστασης κατά της απριλιανής δικτατορίας, οδήγησε το αντιτορπιλικό «Βέλος ΙΙ» από τη νατοϊκή άσκηση στο Τυρρηνικό Πέλαγος, επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Αυτή η πράξη δεν ήταν απλώς μια στρατηγική κίνηση, αλλά μια δήλωση πολιτικής και ηθικής ανυπακοής. Ο Παππάς, ως τότε αντιπλοίαρχος, και οι αξιωματικοί του πληρώματος, έδειξαν θάρρος και αποφασιστικότητα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αλλαγή σε μια εποχή που η ελευθερία και η δημοκρατία ήταν υπό απειλή.
Η απόφαση του Παππά να εγκαταλείψει την άσκηση και να επιστρέψει στην Ελλάδα δεν ήταν απλώς μια στρατηγική επιλογή, αλλά μια πράξη που αποτύπωσε την αγωνία και την επιθυμία του ελληνικού λαού για ελευθερία. Η ηγεσία του στο «Βέλος» αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το Κίνημα του Ναυτικού, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πτώση της δικτατορίας. Η ιστορία του Παππά είναι μια μαρτυρία της δύναμης της αντίστασης και της σημασίας της ηγεσίας σε κρίσιμες στιγμές.
Η κληρονομιά του Νίκου Παππά δεν περιορίζεται μόνο στην στρατιωτική του καριέρα, αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική του δράση. Μετά την πτώση της δικτατορίας, συνέχισε να υπηρετεί τη χώρα του με αφοσίωση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ο θάνατός του στις 5 Απριλίου 2013 σήμανε το τέλος μιας εποχής, αλλά η μνήμη του παραμένει ζωντανή, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές να αγωνίζονται για τις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.
Η ιστορία του Νίκου Παππά και του αντιτορπιλικού «Βέλος» είναι μια υπενθύμιση ότι η ηγεσία και η αφοσίωση σε ιδανικά μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας. Η αντίσταση του Παππά απέναντι στην καταπίεση και η ικανότητά του να κινητοποιήσει τους άλλους είναι στοιχεία που καθορίζουν την κληρονομιά του. Σήμερα, η μνήμη του συνεχίζει να εμπνέει και να ενθαρρύνει την αναζήτηση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σε κάθε γωνιά του κόσμου.