Σαν σήμερα στις 21 Φεβρουαρίου το 1985 η «17 Νοέμβρη» εκτελεί τον έκδοτη της «Απογευματινής» Νίκο Μομφερράτο, με τέσσερις σφαίρες στην καρδιά.
Τα μέλη της «17Ν» είχαν στήσει ενέδρα στο Κολωνάκι στον εκδότη και όταν η «Μερσεντές» του έγινε ορατή και είχαν καθαρό οπτικό πεδίο, δύο 45άρια όπλα τον πυροβόλησαν. Ο οδηγός του αυτοκινήτου «κάρφωσε» τη Μερσεντές πάνω σε μια βιτρίνα καταστήματος και ο Μομφερράτος βρήκε ακαριαίο θάνατο. Είχε δεχτεί συνολικά επτά σφαίρες και οι τέσσερις τον είχαν βρει στο στήθος. Μετά από έντεκα μέρες νοσηλείας, πέθανε και ο οδηγός του, Παναγιώτης Ρουσέτης, καθώς υπέκυψε στα βαριά του τραύματα.
Ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης η «17 Νοέμβρη»
Στη γωνία Βουκουρεστίου και Τσακάλωφ, όπου σκοτώθηκε ο Μομφερράτος, οι αστυνομικές αρχές βρήκαν μία προκήρυξη. Ήταν της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» που ανέλαβε ευθύνη της επίθεσης. Μετά από 18 χρόνια ερευνών, για τη δολοφονία Μομφερράτου ενοχοποιήθηκαν οι: Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Νίκος Παπαναστασίου, Δημήτρης Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης, Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος.
Στους μάρτυρες δολοφονίας ήταν και η ηθοποιός Κίττυ Αρσένη, η οποία υποστήριξε ότι ο ένας από τους δράστες έδωσε και χαριστική βολή στον Μομφερράτο. Τον είχε περιγράψει μάλιστα ως έναν «καλοντυμένο άνδρα με μπλέιζερ ή κοστούμι».
Ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπακατσέλος, ο οποίος τότε εργαζόταν στην εφημερίδα «Τα Νέα», μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς βγήκε στο μπαλκόνι και είδε τέσσερα άτομα. Αναγνώρισε τον Γιωτόπουλο ως έναν από τους δράστες και τον Ξηρό ως έναν από τους δύο που πυροβόλησαν.
Το επίσης συγκλονιστικό όμως της υπόθεσης είναι, πως ο Μπακατσέλος αναγνώρισε τον Ξηρό από ένα… βίντεο κλιπ που είδε χρόνια αργότερα στην τηλεόραση.
Το περιβόητο βίντεο στο οποίο συμμετείχε ο εκτελεστής της «17Ν» και μέσω αυτού αναγνωρίστηκε ο Χριστόδπουλος Ξηρός, είναι του τραγουδιού της Ελένης Λεγάκη «Τα πάντα ρει», που είχε γυριστεί για τον ομότιτλο δίσκο της.
Δεχόταν απειλές ο Μομφερράτος
Η σύζυγος του εκδότη της «Απογευματινής», Ειρήνη Μομφερράτου, είχε καταθέσει πως ο άνδρας της, λίγο μετά τη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη, της είχε πει πως είχε μάθει ότι ήταν και ο ίδιος σε λίστα στόχων της «17 Νοέμβρη», ενώ η Ερμιόνη Ρουσέτη, σύζυγος του οδηγού του Μομφερράτου, γνώριζε πως ο εκδότης της «Απογευματινής» δεχόταν απειλές. Όπως είχε κατατεθεί, το πρωί της ημέρας που δολοφονήθηκε, μία άγνωστη γυναίκα είχε τηλεφωνήσει και στο δικό της σπίτι και ρωτούσε το 6χρονο τότε παιδί της αν «ο μπαμπάς είναι εκεί». Το δικαστήριο πάγωσε όταν η Ρουσέτη γύρισε προς το Δημήτρη Κουφοντίνα και με αγανάκτηση του είπε:
«Μετά από 18 χρόνια περίμενα αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα να τους ρωτήσω γιατί τόσο μίσος στον άνδρα μου; Με άφησαν με ένα παιδί έξι χρόνων. Θέλω να με κοιτάξει στα μάτια ο κ. Κουφοντίνας, γιατί και εκείνος έχει ένα παιδί και θέλει να το έχει κοντά του. Το δικό μου, όμως, παιδί τον πατέρα του τον έχει στον τάφο. Ο άνδρας μου ήταν κεφάλαιο; Ήταν πολιτικό έγκλημα»;…
Στις ομολογίες τους ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος παραδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στη δολοφονία Μομφερράτου και Ρουσέτη ενώ από τις καταθέσεις προέκυψε ότι ο Γιωτόπουλος πρότεινε στους υπόλοιπους τον στόχο και αυτοί συμφώνησαν. Στην επίθεση συμμετείχαν: Ο Ξηρός ως οδηγός μοτοσυκλέτας με συνεπιβάτη τον Κουφοντίνα, ενώ ο Παύλος Σερίφης ήταν οδηγός της άλλης μοτοσυκλέτας τύπου βέσπα με συνεπιβάτη τον Πάτροκλο Τσελέντη. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν στις κλεμμένες μοτοσικλέτες τους και απομακρύνθηκαν, εγκαταλείποντας τις στα Εξάρχεια και επιβιβάστηκαν σε ένα επίσης κλεμμένο αυτοκίνητο (Fiat), το οποίο και εγκατέλειψαν στο τέρμα της οδού Αναγνωστοπούλου στον αριθμό 73….
Ο Νίκος Μομφερράτος υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και παράλληλα με την πολιτική ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με το «Βήμα» την «Ακρόπολη» και τελευταία την «Απογευματινή», της οποίας ήταν και εκδότης.