Σαν σήμερα το 1919 γεννήθηκε ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο ελληνικής καταγωγής νοτιοαφρικανός, που το 1966 δολοφόνησε τον πρωθυπουργό του απαρτχάιντ Χέντρικ Φέρβερντ, επειδή οι αρχές του απαγόρευσαν να παντρευτεί μία μαύρη.
Νοτιοαφρικάνος με ελληνομοζαμβικιανή καταγωγή, ναυτικός και δημόσιος υπάλληλος, έμεινε στην ιστορία για τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Νότιας Αφρικής ή αλλιώς τον επονομαζόμενο «αρχιτέκτονα του Απαρτχάιντ».
Ο Χανιώτης ναυτικός Μιχάλης Τσαφέντας ή Τσαφεντάκης σε ένα από τα ταξίδια του είχε συνευρεθεί με την μοζαμβικανή μιγάδα Αμέλια Γουίλιαμς. Ο Δημήτρης Τσαφέντας, μεγάλωσε με τη γιαγιά του και στη συνέχεια με τους θετούς γονείς του, οι οποίοι τον σπούδασαν σε καθολικό σχολείο. Εκεί δε απέφυγε τα ρατσιστικά σχόλια των συμμαθητών του, εξαιτίας του σκουρόχρωμου χρώματος του δέρματός του.
Mέλος του ΚΚΕ Νοτίου Αφρικής
Από τη ρατσιστική αντιμετώπιση, δεν τον γλίτωσε ούτε στη Νότιο Αφρική, όπου οι φυλετικές διακρίσεις κυριαρχούσαν αν και οι αρχές τον είχαν κατατάξει στους λευκούς του πληθυσμού. Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 ήταν ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Νοτίου Αφρικής και την ίδια εποχή μπάρκαρε στα καράβια. Χάρη στα ταξίδια του μάλιστα τη διετία 1947-1949 έζησε στην Ελλάδα. Φιλομαθής και ιδιαίτερα έξυπνος έμαθε οκτώ γλώσσες, αλλά τότε ξεκίνησαν να διαφαίνονται και τα πρώτα συμπτώματα σχιζοφρένειας. Αναγκάστηκε έτσι να μπαινοβγαίνει σε διάφορες ψυχιατρικές κλινικές για νοσηλεία.
Μαχαίρωσε τέσσερις φορές τον πρωθυπουργό
Το 1966 επέστρεψε στη Νότιο Αφρική και μετά από διάφορες περιστασιακές δουλειές έκανε αρχικά, προσελήφθη στη συνέχεια ως κλητήρας στο κοινοβούλιο (βουλή) της χώρας, στο Κέιπ Τάουν. Ένα μήνα αργότερα όμως έγινε πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο καθώςδολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Νοτίου Αφρικής μέσα στο κοινοβούλιο.
Το μεσημέρι της 6ης Σεπτεμβρίου, ο 65χρονος Χέντρικ Φέρβουρντ εισήλθε στην αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και κατευθύνθηκε προς το πρωθυπουργικό έδρανο. Τότε, ο Τσαφέντας όρμησε κατά πάνω του και τον μαχαίρωσε τέσσερις φορές στο στήθος.
Στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν είπε ότι σκότωσε τον Φέρβουρντ, επειδή «ήμουν αηδιασμένος με τις ρατσιστικές πολιτικές του». Αργότερα όμως αποκαλύφθηκε ότι ο Τσαφέντας φαινόταν εξοργισμένος με τις αρχές, επειδή λίγες ημέρες πριν από το φονικό είχαν απορρίψει αίτηση μετάταξής του στην κατηγορία των «μαύρων», προκειμένου να συζήσει με τη φίλη του, που ανήκε στην ίδια φυλετική κατηγορία. Στη δίκη που ακολούθησε, η πράξη του κρίθηκε από το δικαστήριο μη καταλογιστή λόγω της σχιζοφρένειας από την οποία έπασχε και του επιβλήθηκε ο περιορισμός αόριστης διάρκειας σε ψυχιατρείο.
Από το ψυχιατρείο σε φυλακή μελλοθάνατων
Οι αρχές όμως, χάρη σε ένα «παραθυράκι» του νόμου, πέτυχαν τον εγκλεισμό του σε φυλακή μελλοθάνατων κι έτσι για τα επόμενα χρόνια βρισκόταν καθημερινά αντιμετώπιζε την απειλή της εκτέλεσης. Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος των φυλετικών διακρίσεων το 1994, ο Τσαφέντας μετήχθη σε ψυχιατρική κλινική του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 Οκτωβρίου του 1999, σε ηλικία 81 ετών. Κηδεύτηκε με το τυπικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ενταφιάστηκε σε άγνωστη τοποθεσία.
Ολα τα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα
1129…. Στο συμβούλιο της Τρουά ο Ποντίφικας Ονόριος ο 2ος αναγνωρίζει επίσημα τους Ιππότες του Ναού (Ναΐτες).
1514…. Ο Πάπας Λέων Ι’ εκδίδει παπική βούλα εναντίον της δουλείας.
1539…. Η Ισπανία προσαρτά την Κούβα.
1639…. Υιοθετείται στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ το πρώτο Σύνταγμα στην ιστορία των αμερικανικών αποικιών, που ονομάστηκε “Θεμελιώδεις Αρχές”.
1690…. O γερμανός οργανοποιός Γιόχαν Ντένερ από το Νυρεμβέργη κατασκευάζει το πρώτο κλαρινέτο.
1761…. Η τρίτη μάχη του Πανιπάλ μεταξύ Ινδών και Αφγανών. Η νίκη των Αφγανών εξασθενίζει σημαντικά την Ινδία και καθιστά δυνατή την κατάληψή της από τους Βρετανούς αργότερα.
1784…. Επικυρώνεται από το αμερικανικό Κογκρέσο η συνθήκη των Παρισίων, η οποία θέτει επίσημα τέλος στην Αμερικανική Επανάσταση.
1814…. Συνθήκη του Κιέλου: Η Δανία παραχωρεί τη Νορβηγία στη Σουηδία και λαμβάνει τμήμα της Πομερανίας.
1822…. Ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κυριεύουν την Ακροκόρινθο. Οι Τούρκοι παραδίδονται στον Κολοκοτρώνη, ο οποίος παίρνει την ελληνική σημαία, σταυρώνει με αυτή την πύλη και μπαίνει στο φρούριο.
1858…. Ο ιταλός επαναστάτης Φελίτσε Ορσίνι αποπειράται να δολοφονήσει το γάλλο αυτοκράτορα, Ναπολέοντα Γ’. Επιτίθεται με 3 βόμβες στη βασιλική άμαξα. 8 άνθρωποι σκοτώνονται, 142 τραυματίζονται, αλλά ο αυτοκράτορας διασώζεται.
1878…. Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ επιδεικνύει το τηλέφωνο στη βασίλισσα Βικτωρία.
1900…. Η όπερα Τόσκα του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Κοντσάντσι της Ρώμης, παρουσία όλης της καλής κοινωνίας.
1907…. Ισχυρός σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Κίνγκστον της Τζαμάικα προκαλεί το θάνατο 1000 ατόμων.
1913…. Οι ελληνικές δυνάμεις συντρίβουν τους Τούρκους στο Μπιζάνι.
1914…. Ο Χένρι Φορντ ανακοινώνει καινοτομίες στη γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων της εταιρείας του. Ένα αυτοκίνητο χρειάζεται τώρα 93 λεπτά για να κατασκευασθεί από 12 ώρες προηγουμένως.
1920…. Το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιάσκεψης στο Παρίσι αποδέχεται το σύμφωνο Τιτόνι – Βενιζέλου, με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα.
1938…. Ο έλληνας πυγμάχος Αντώνης Χριστοφορίδης κατακτά τον πολυπόθητο τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, νικώντας τον γερμανό πρωτοπυγμάχο Γκούσταβ Έντερ.
1943…. Συναντούνται μυστικά στην Καζαμπλάνκα ο βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ, μαζί με στρατιωτικούς ειδήμονες, για το θέμα της ανάπτυξης ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη. Η διάσκεψη διαρκεί έντεκα μέρες και αποφασίζεται ο πόλεμος να τελειώσει μόνο με την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας, ενώ προγραμματίζεται και η απόβαση στη Σικελία.
1950…. Ο Νικόλαος Πλαστήρας σε συνεργασία με τον Εμμανουήλ Τσουδερό ιδρύει την Εθνική Προοδευτική Ένωση Κέντρου (ΕΠΕΚ).
1953…. Ο στρατάρχης Τίτο εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
1954…. Η Μέριλιν Μονρόε παντρεύεται τον θρύλο του Τζο Ντι Μάτζιο στο Δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο. Ο γάμος τους, ο δεύτερος και για τους δύο, θα κρατήσει μόνο 9 μήνες.
1965…. Συναντώνται στο Μπέλφαστ για πρώτη φορά μέσα σε 43 χρόνια οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
1969…. Έκρηξη σημειώνεται στο αεροπλανοφόρο “Εντεπράιζ”, που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. 27 ναύτες χάνουν τη ζωή τους και 314 τραυματίζονται σοβαρά. 15 αεροπλάνα καταστρέφονται αλλά το “Εντεπράιζ” δεν απειλείται.
1975…. Προφυλακίζεται ο Δημήτριος Ιωαννίδης για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
1979… Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ προτείνει να καθιερωθεί ως επίσημη αργία η ημερομηνία γέννησης του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
1985…. Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κατακτά το 100ό της τουρνουά τένις και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Τζίμι Κόνορς και της Κρις Έβερτ.
1989…. Χίλιοι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται στο Μπράντφορντ της Αγγλίας και ρίχνουν στην πυρά αντίτυπα του βιβλίου του Σαλμάν Ρουσντί “Σατανικοί Στίχοι”, θεωρώντας ότι προσβάλλει το Ισλάμ.
1994…. Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπογράφουν στο Κρεμλίνο ιστορική συμφωνία για την καταστροφή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας.
2001…. Τραγικές διαστάσεις λαμβάνει η κακοκαιρία που πλήττει την Ελλάδα. Ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, το οποίο μεταφέρει ασθενή από την Πάτμο στην Αθήνα, με πέντε επιβαίνοντες καταπέφτει και συντρίβεται στη θαλάσσια περιοχή νότια του Σουνίου. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν δύο πιλότοι, η γιατρός, ο νοσηλευτής και ο ασθενής.
2004…. Η σημαία της Γεωργίας με τους πέντε σταυρούς καθιερώνεται ως επίσημη σημαία της χώρας.
2011…. Ιστορική μέρα για την Τυνησία: ύστερα από ένα μήνα βίαιων επεισοδίων σε ολόκληρη την επικράτεια, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς κι εκατοντάδες συλληφθέντες, ο πρόεδρος Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι εγκαταλείπει τη χώρα προς άγνωστη κατεύθυνση, τερματίζοντας έτσι 23 χρόνια αυταρχικής διακυβέρνησης.
2013….Σημειώνεται επίθεση με καλάσνικοφ κατά των κεντρικών γραφείων της ΝΔ και το γραφείο του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά στη Λεωφόρο Συγγρού. Οι δράστες πυροβόλησαν και τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Σαν σήμερα το 83 π.Χ. γεννήθηκε ο ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός, Μάρκος Αντώνιος, το 1883 η γαλλοϊταλίδα σχεδιάστρια μόδας, Νίνα Ρίτσι, το 1919 ο ιταλός δημοσιογράφος, συγγραφέας και Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, Τζούλιο Αντρεότι, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός τρεις φορές , το 1941 η αμερικανίδα ηθοποιός, Φέι Ντάναγουεϊ, το 1963 ο αμερικανός σκηνοθέτης, Στίβεν Σόντεμπεργκ και το 1971 ο διεθνής τερματοφύλακας, Αντώνης Νικοπολίδης.Την ίδια μέρα το 1742 πέθανε ο βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός, Έντμουντ Χάλεϊ, που υπολόγισε τη τροχιά ενός κομήτη και του έδωσε το όνομά του (Kομήτης του Χάλεϊ), το 1898 ο άγγλος συγγραφέας, μαθηματικός και φωτογράφος, Λιούις Κάρολ (Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων), το 1951 ο ζακυνθινός μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων, Γρηγόριος Ξενόπουλος, το 1957 ο αμερικανός ηθοποιός, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ,. (Καζαμπλάνκα, Το γεράκι της Μάλτας), το 1977 πέθαναν ο βρετανός πολιτικός και πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Άντονι Ίντεν και η γαλλίδα συγγραφέας, Αναΐς Νιν, το 2001 ο ηθοποιός, Κώστας Ρηγόπουλος και το 2007 ο ζωγράφος, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνογράφος, Βασίλης Φωτόπουλος που κέρδισε το Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης για την ταινία “Ζορμπάς ο Έλληνας”.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τροχαίο στη Βούλα: Αδερφός βουλευτή της ΝΔ ο νεκρός οδηγός
Τροχαίο στη Βούλα: Η στιγμή που η Ferrari τυλίγεται στις φλόγες (βίντεο)
Παρέμβαση εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό παιδιού σε κέντρο για ΑμΕΑ
Ελασσόνα: Του ήρθε το ρεύμα 8.000 ευρώ και ξεκίνησε απεργία πείνας – Σε απόγνωση ο καταστηματάρχης
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις