14.5 C
Athens
11 C
Thessaloniki
Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2025
More

    Σαν σήμερα το 2005 δολοφονήθηκαν οι Αστυνομικοί Βλαχοπάνος και Κώτσης – Η μεταγωγή ρουτίνας που κατέληξε σε τραγωδία

    Σαν σήμερα: Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Δεκεμβρίου του 2005 όταν δύο Αστυνομικοί που υπηρετούσαν στα Γιάννενα, δολοφονήθηκαν από 23χρονο Ρώσο κρατούμενο κατά τη μεταγωγή του ίδιου και άλλων δύο 17χρονων Αλβανών από τα Γιάννενα στις φυλακές του Βόλου και της Λάρισας.

    Οι δύο Αστυνομικοί πυροβολήθηκαν από το υπηρεσιακό όπλο του ενός που κατάφερε να πάρει, μετά από συμπλοκή, ο Ρώσος κρατούμενος.

    Νεκροί έπεσαν ο Αρχιφύλακας Κωνσταντίνος Βλαχοπάνος, 47 ετών, πατέρας δύο παιδιών και ο Δημήτρης Κώτσης, 45 ετών, πατέρας δύο παιδιών.


    Το περιστατικό έγινε μετά το Μαλακάσι στην ε.ο. Ιωαννίνων- Τρικάλων όταν ο ένας Αλβανός και ο Ρώσος ζήτησαν να σταματήσει η κλούβα για να κατέβουν για σωματική τους ανάγκη.

    Ο Ρώσος ζήτησε από τον Βλαχοπάνο να του βγάλει τις χειροπέδες ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να μπει πάλι στην κλούβα και συνεπλάκη μαζί του ενώ είχε προστρέξει για βοήθεια και ο δεύτερος Αστυνομικός. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής που συμμετείχε και ο ένας Αλβανός, ο Ρώσος απέσπασε το υπηρεσιακό όπλο του Βλαχοπάνου και τον πυροβόλησε τρεις φορές στο στήθος. Στη συνέχεια έστρεψε το όπλο στον Κώτση και πυροβόλησε και αυτόν. Οι δύο Αστυνομικοί έπεσαν νεκροί.


    Ρώσος και Αλβανός τράπηκαν σε φυγή ενώ ο δεύτερος Αλβανός που δεν συμμετείχε στην συμπλοκή παρέμεινε στην κλούβα όπου τον βρήκαν οι Αστυνομικοί.

    Ο Αρχιφύλακας Κωνσταντίνος Βλαχοπάνος γεννήθηκε το 1958 στην Άρτα και το 2005 υπηρετούσε ως Αρχιφύλακας στο Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Ιωαννίνων. Του απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του Ανθυπαστυνόμου.

    Ο Αρχιφύλακας Δημήτρης Κώτσης γεννήθηκε το 1960 στα Ιωάννινα και το 2005 υπηρετούσε ως Αρχιφύλακας στο Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Ιωαννίνων. Του απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του Ανθυπαστυνόμου.

    Ύστερα από αίτημα που είχε κατατεθεί στο Δήμο Ιωαννιτών δόθηκαν τα ονόματά τους σε οδούς της πόλης

    Τι απέγιναν οι δολοφόνοι

    Μια ημέρα μετά το τραγικό περιστατικό και ενώ στις έρευνες συμμετείχαν 10 ομάδες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (EKAM), ένα αεροσκάφος C-130 για τη μεταφορά τους, τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., ένα ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι, με άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, δύο Απάτσι και ένα Σινούκ, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο Ίλμι Ντάτα.

    Ο 17χρονος κακοποιός είχε βρει καταφύγιο σε ένα ερημικό οίκημα 12 χιλιόμετρα από το σημείο της διπλής δολοφονίας, κοντά στο χωριό Κορυδαλλός Καλαμπάκας. Ο δραπέτης είπε στους αστυνομικούς ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία των αστυνομικών και έφυγε γιατί φοβήθηκε.

    Μετά από 8 ημέρες ανθρωποκυνηγητού, στις 7 Ιανουαρίου 2006 γύρω στις 10 το πρωί εντοπίστηκε το πτώμα του Ρώσου δραπέτη στις όχθες του ποταμού Μαλακασιώτη, σε απόσταση 2,5 περίπου χιλιομέτρων από το σημείο της δολοφονίας. Σύμφωνα με την αστυνομία ο 23χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του με την τελευταία σφαίρα που είχε το περίστροφο που είχε αρπάξει από τον αστυνομικό.

    Τότε αστυνομικές πηγές είχαν αναφέρει σε δημοσιογράφους ότι ο Ρώσος δραπέτης πιθανόν να κινήθηκε μέχρι τη γέφυρα παραλλαγής που υπάρχει σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων και όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να τη διασχίσει, λόγω του αστυνομικού μπλόκου, γύρισε προς τα πίσω και τελικά έβαλε τέλος στη ζωή του. Σε αυτοκτονία απέδωσε το θάνατο του 23χρονου και η ιατροδικαστική έκθεση.

    Σύμφωνα με το πόρισμα, ο νεκρός έφερε τραύμα από όπλο στο δεξιό κρόταφο, πιθανότατα από την τελευταία σφαίρα που είχε μείνει στο περίστροφο, με το οποίο σκότωσε τους δύο αστυνομικούς.

    Κατά την συγκεκριμένη υπόθεση τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας, ο διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων και ο αξιωματικός υπηρεσίας. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχαν ενημερώσει για την επικινδυνότητα των κρατουμένων τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και δεν είχαν αυτόματα όπλα, παρά μόνο τα υπηρεσιακά τους περίστροφα.

    Επίσης, εάν είχε αξιολογηθεί σωστά η επικινδυνότητα του 23 χρόνου Ρώσου Μαξίμ Ζελίμ θα είχε διατεθεί μεγαλύτερη δύναμη για την μεταγωγή και όχι μόνο οι δυο αστυνομικοί, οι οποίοι, ωστόσο θεωρούνταν καλά εκπαιδευμένοι.



    guest
    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ