Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, για την έντονη σεισμική δραστηριότητα γύρω από τη Σαντορίνη, με τους επιστήμονες να εκφράζουν μικρή αισιοδοξία για την πορεία του φαινομένου.
Η μεγαλύτερη δόνηση που καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης (5/2), ήταν της τάξης των 5,2 Ρίχτερ, νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ ενεργός παραμένει ο κίνδυνος κατολισθήσεων στη Σαντορίνη, εξαιτίας των ιδιαίτερων γεωλογικών συνθηκών του νησιού.
Η σεισμική ακολουθία να παραμένει σταθερά πυκνή, καθώς μπαράζ δονήσεων σημειώθηκε και μέσα στη νύχτα.
Oι επιστήμονες αναλύοντας τα δεδομένα κάνουν λόγο για μια αργή διαδικασία που φαίνεται να εκτονώνει σταδιακά την σεισμική ενέργεια με σεισμούς μέσου μεγέθους.
Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι ασθενείς σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30.
Σαντορίνη: Κίνδυνος για κατολισθήσεις
Οι σεισμοί προέρχονται από πολυάριθμα επίκεντρα με εστιακό βάθος από 2 έως 18χλμ και πλέον έχουν μετατοπιστεί από τη Σαντορίνη προς τη νήσο Άνυδρο.
Σύμφωνα με τις έρευνες της ομάδας του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα οι συνεχείς δονήσεις σε συνδυασμό με το γεωλογικό προφίλ, την υψηλή επισκεψιμότητα και την έντονη δόμηση στην Σαντορίνη προκύπτει κίνδυνος κατολισθήσεων σε πέντε σημεία της Καλντέρας.
Τα ηφαιστειακά πετρώματα είναι επιρρεπή σε διάβρωση και απαιτούν ειδική διαχείριση και έργα συντήρησης
«Ο κίνδυνος λοιπόν σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας είναι υψηλός» είπε.
Τα επικίνδυνα σημεία βρίσκονται στον Αθηνιό, στον Παλιό Λιμένα, στην παραλία Αμμούδι, την Αρμένη και τη Θηρασιά.