8.2 C
Athens
5.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025
More

    Σαντορίνη: Ο φόβος του πλιάτσικου, η επιφυλακή των Αρχών και το σχέδιο «Εγκέλαδος 2»

    Υπό τον φόβο του πλιάτσικου ζουν οι κάτοικοί της δοκιμαζόμενης από τις εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις Σαντορίνη, που κατά χιλιάδες έφυγαν από το νησί, αφήνοντας πίσω τους, τα σπίτια και το βιός τους.

    Την ώρα που η αγωνία τόσο των κατοίκων, όσο και των σεισμολόγων αυξάνεται μέρα με την ημέρα, εν αναμονή της κορύφωσης του φαινομένου, επιτήδειοι, δεν διστάζουν να επιδοθούν σε πλιάτσικο.

    Η πρώτη σύλληψη πλιατσικολόγου

    Τα ξημερώματα της Τετάρτης (5/2), ένας άνδρας ηλικίας 59 ετών, με καταγωγή από την Αλβανία που διέμενε παράνομα στην χώρα, συνελήφθη από αστυνομικούς στην περιοχή του Μονόλιθου, λίγη ώρα μετά την απόπειρα διάρρηξης λεωφορείου.

    Ο δράστης με χρήση τσεκουριού και κατσαβιδιού, προσπάθησε να διαρρήξει τουριστικό λεωφορείο, την ώρα που εντός του οχήματος βρισκόταν ο ιδιοκτήτης του.

    Ο 37χρονος άνδρας, έκανε τις τελευταίες ετοιμασίες, προκειμένου και ο ίδιος να αναχωρήσει από το νησί, με προορισμό την Αθήνα.


    Όταν διαπίστωσε τις προθέσεις του Αλβανού πλιατσικολόγου, ξεκίνησε να καλεί σε βοήθεια, τρέποντας τον δράστη σε φυγή.

    santorini pliatsiko leoforeio 5 2 25

    Άμεσα κάλεσε την αστυνομία, με στελέχη του σώματος να τον εντοπίζουν άμεσα, καθώς κάμερα κλειστού κυκλώματος, είχε καταγράψει καρέ καρέ τις κινήσεις του.


    Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, ο 59χρονος είχε έρθει παράνομα στην Ελλάδα, περνώντας από παράνομο πέρασμα της Κακαβιάς, τον Οκτώβριο του 2022 και ενώ είχε απελαθεί ως ανεπιθύμητος, τον Νοέμβριο του του ίδιου έτους.

    Διπλασιάστηκε η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί

    Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η πρόθεση χιλιάδων κατοίκων να φύγουν από την Σαντορίνη λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας και μέχρι στιγμής το έχουν πράξει 11.000 άτομα, εκπονήθηκε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την προστασίας σπιτιών και καταστημάτων, υπό τον φόβο πλιάτσικου.

    Παρόμοια φαινόμενα άλλωστε, έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές όπου σημειώθηκαν φυσικές καταστροφές, όπως στην Θεσσαλία και την Αττική, σε περιπτώσεις πυρκαγιών και πλημμυρών.

    Ήδη στη Σαντορίνη έχει μεταβεί ο αστυνομικός διευθυντής Κυκλάδων μαζί με 20 αστυνομικούς, ενώ από την Αθήνα, έχουν σταλθεί και 10 άνδρες της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε, με τρία οχήματα, για να συνδράμουν του 25 αστυνομικούς που υπηρετούν μόνιμα στο νησί.

    Οι αστυνομικοί ανά ομάδες, περιπολούν απ’ άκρη σ’ άκρη τις γειτονιές σε μια προσπάθεια αποτροπής πλιάτσικων, αλλά και άμεσης σύλληψης ατόμων, που θα επιχειρήσουν να διαρρήξουν σπίτια, ξενοδοχεία και καταστήματα.

    To «στρατηγείο» της πυροσβεστικής στο νησί

    Ένα πλήρως εξοπλισμένο ειδικό διασωστικό όχημά, που είχε συνδράμει στο σεισμό στην Επαρχία Χάταϊ της Τουρκίας το Φεβρουάριο του 2023, βρίσκεται ήδη στη Σαντορίνη, για την ενίσχυση των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

    Το συγκεκριμένο όχημα, διαθέτει ειδικά εργαλεία ανοίγματος θυρών, κόφτες, κομπρεσέρ και τρυπάνια, εξοπλισμό τοποθέτησης υποστυλωμάτων και ρυθμιζόμενων εμβόλων, ηχοεντοπιστικές συσκευές, γεώφωνα, κάμερες, καθώς και διασωστικά «μαξιλάρια» ανύψωσης.

    Παράλληλα, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για έναν σεισμό που σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ενδέχεται να είναι της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται 44 Πυροσβέστες με 8 οχήματα.

    Στο νησί έχουν μεταβεί επίσης, στελέχη της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες δασοκομάντο της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., ειδική ομάδα χειριστών drones και εναέριοι διασώστες.

    Μικρότερος αριθμός πυροσβεστών βρίσκεται σε επιφυλακή και στην Ανάφη, την Αμοργό, την Ίο και την Αστυπάλαια, νησιά που βρίσκονται περιμετρικά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας.

    Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος 2»

    Την ώρα που όλη η χώρα βρίσκεται εν αναμονή εξελίξεων από την σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, το υπουργείο κλιματικής κρίσης, έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος 2».

    Το σχέδιο αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών. Αντιμετωπίζει δύο ενδεχόμενα.

    Το πρώτο είναι αυτό της ακραίας εκδήλωσης σεισμού με αντίστοιχες συνέπειες και το δεύτερο, αυτό της ηπιότερης, ανάλογα με την διαβάθμιση των συνεπειών που καταγράφονται.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις ενεργειών, ανάλογα με το επίπεδο απωλειών και καταστροφών που παρατηρούνται στο πεδίο.

    Την δεδομένη στιγμή το σχέδιο για την Σαντορίνη, περιλαμβάνει την προετοιμασία των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων αναγκών.

    Συνεργεία του ΟΑΣΠ προβαίνουν σε προσεισμικούς ελέγχους κτιρίων, ελέγχονται και μισθώνονται κατάλληλα μηχανήματα, εξετάζεται το σύστημα επικοινωνίας και ροής πληροφοριών ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς για τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων.

    Η φάση 3 του σχεδίου, την οποία όλοι απεύχονται να συμβεί, αφορά ενέργειες μετά την εκδήλωση μεγάλου σεισμού, όπως απεγκλωβισμό πολιτών από το Πυροσβεστικό Σώμα, αντιμετώπιση τραυματισμών και διακομιδή τραυματιών σε νοσοκομεία.

    Η φάση 4 και η απευκταία, αφορά την διαχείρισης μαζικών ανθρώπινων απωλειών και κινητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων δομών.



    guest
    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ