Συνεδρίασαν σήμερα το βράδυ (11/2) εκτάκτως οι Επιτροπές Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Αποφασίστηκε η παράταση των έκτακτων μέτρων για την προστασία των κατοίκων αλλά και όσον αφορά τα σχολεία της Σαντορίνης και των άλλων νησιών που «κινούνται» στον χορό των Ρίχτερ τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της εντονότατης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Αυτό ανακοινώθηκε απόψε (11/02) από τον Κώστα Παπαζάχο, μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.
Σαντορίνη, Ανάφη, Ίος και Αμοργός: «Να αποφεύγονται οι μεγάλες συναθροίσεις» – Μέχρι πότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία
Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος των Επιτροπών Σεισμικού και Ηφαιστειακού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος, προέτρεψε απόψε τους πολίτες «να τηρούν με προσοχή τα μέτρα και να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις» και κατά τη μετακίνηση να ακολουθούν ασφαλείς διαδρομές, ιδίως όσον αφορά τις περιοχές με έντονο κατολισθητικό κίνδυνο.
«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στα τέσσερα νησιά (Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό) μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου το Σάββατο (15/02), προκειμένου να επαναξιολογήσει τα δεδομένα και να εκδώσει το νέο της πόρισμα», επεσήμανε ακόμη.
Στα ίδια επίπεδα παραμένει η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού, δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος.
Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν γίνει πάνω από 1.100 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς.
Υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο, όπως είπε.
Φυσιολογική είναι και η διαφορετική αίσθηση που έχουν οι κάτοικοι, από το ένα νησί στο άλλο, εξήγησε ακόμη ο κ. Παπαζάχος.
Στα ίδια επίπεδα είναι και η δραστηριότητα μέσα στην ηφαιστειακή καλντέρα στη Σαντορίνη, όπως είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.
Σαντορίνη – Συνολάκης: «Δεν αποκλείεται να γίνει κάποια έκρηξη στο ηφαίστειο»
Στα τρία πιθανά σενάρια που αφορούν στην εξέλιξη του φαινομένου της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.
Μιλώντας στο Mega, ο Κώστας Συνολάκης υποστήριξε πως το ένα σενάριο αφορά έναν σεισμό μεγαλύτερο απ’ όσους έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να διευκρινίσει το μέγεθός του.
Στο δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι η σεισμική δραστηριότητα να συνεχιστεί για λίγο ακόμη και στη συνέχεια να εξασθενήσει μόνο του.
Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει την έκρηξη του ηφαιστείου, είτε στη Νέα Καμένη είτε του Κολούμπο. Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, θα γυρνούσε στη Σαντορίνη αν εκεί είχε ένα σπίτι το οποίο ήταν καλοχτισμένο.
Δημήτρης Παπανικολάου: «Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ»
«Για μένα ήταν σαφές ότι η κάποια φαινομενική ηρεμία με μεγέθη κάτω από 5 Ρίχτερ, από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες, ήταν μέσα στις φυσιολογικές διακυμάνσεις μίας δραστηριότητας που είναι της τάξεως του 5.
Είναι μία συνεχής δραστηριότητα που ενεργοποιεί πολλά ρήγματα στην περιοχή μικρού έως μετρίου μεγέθους. Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ και οι σεισμοί που έχουμε τώρα το περικυκλώνουν» είπε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στο «Live News».
Ωστόσο, όπως ανέφερε, ένας τέτοιος σεισμός μπορεί να προκαλέσει ζημιές αλλά θα είναι διαχειρίσιμος.