Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Σαντορίνη και των γύρω νησιών και ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, σε δηλώσεις στα τηλεοπτικά Μέσα αναφέρθηκε στην Καλντέρα.
Ο κ. Γκανάς παρείχε μία λεπτομερή ανάλυση των μεταβολών, που έχουν παρατηρηθεί στην καλντέρα του ηφαιστείου του νησιού.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γκανάς σημείωσε πως παρατηρείται ανύψωση της καλντέρας του ηφαιστείου στη Σαντορίνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έχει καταγραφεί ανύψωση έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα».
«Επιπλέον, παρατηρήθηκαν οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά 6 εκατοστά» συνέχισε ο κ. Γκανάς για τη Σαντορίνη, προσθέτοντας πως οφείλεται στην άνοδο του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια, στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ αυτής και της Οίας, σε βάρος τριών χιλιομέτρων.
Σαντορίνη: Πώς έχει αλλάξει το μάγμα
Σχετικά με τον όγκο του μάγματος, οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Στην τελευταία κρίση που σημειώθηκε στο ηφαίστειο το 2011-2012, είχε ανέβει 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μάγματος.
Ο κ. Γκανάς τόνισε ότι οι μεταβολές αυτές δεν είναι ανησυχητικές, αλλά είναι σημαντικές και πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά.
Η εξέλιξη του φαινομένου θα καθορίσει τις επόμενες ενέργειες και τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Αναφορικά με το ρήγμα της Αμοργού, ο κ. Γκανάς εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού.
Με βάση τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η περίοδος επανάληψης του ρήγματος είναι 300 χρόνια, γεγονός που καθιστά την ενεργοποίησή του απίθανη στο άμεσο μέλλον.
Η σεισμική διέγερση στην περιοχή των Κυκλάδων έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στην καλντέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης, με ανύψωση και οριζόντιες μετακινήσεις που σχετίζονται με την ανάδυση μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό.
Οι ειδικοί παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη του φαινομένου, αν και οι τρέχουσες μεταβολές δεν θεωρούνται ανησυχητικές.