Ένα μεγάλο κεφάλαιο που απασχόλησε την ελληνική δικαιοσύνη επί σειρά ετών και το οποίο αφορά στο αποκαλούμενο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens, κλείνει τις επόμενες ημέρες, με την ανακοίνωση της απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί των ποινών για τους 22 κατηγορούμενους της υπόθεσης που κλήθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η Δικαιοσύνη που ερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση για περισσότερα από 10 έτη και τη δίκασε σε πρώτο βαθμό (για περίπου τρία χρόνια) δέχθηκε συχνά οξύτατη κριτική για καθυστέρηση και κωλυσιεργίες. Είναι όμως έτσι; Τι πραγματικά είχαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες δικαστές που είχαν στα χέρια τους όλα αυτά τα χρόνια την υπόθεση της Siemens;
Την απάντηση έδωσε την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Ελένη Σκεπαρνιά, αναγορεύοντας επί των αιτημάτων για αναγνώριση ελαφρυντικών που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι, με ένα εξ’ αυτών να αφορά στην ελαφρυντική περίσταση της μη εύλογης διάρκεια της δίκης, το οποίο προβλέφθηκε από το νέο Ποινικό Κώδικα. Το ελαφρυντικό αυτό εφόσον αναγνωριστεί στους κατηγορουμένους με την τελική απόφαση που θα εκδώσει το δικαστήριο συνεπάγεται μείωση της ποινής τους.
Η κυρία Σκεπαρνιά προτείνοντας στο δικαστήριο να μην «δώσει» στους κατηγορούμενους το συγκεκριμένο ελαφρυντικό (αρνητική ήταν εξάλλου η πρόταση της και για τα υπόλοιπα ελαφρυντικά που ζητήθηκαν πλην δυο περιπτώσεων), η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην πορεία των ερευνών για τη Siemens στην Ελλάδα παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.
Όπως, μεταξύ άλλων ανέφερε η εισαγγελέας, πράγματι η διάρκεια της δίκης ήταν πολύ μεγάλη, πλην όμως η υπόθεση ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη, ο όγκος της σχετικής δικογραφίας τεράστιος, οι μάρτυρες πολυάριθμοι και οι έρευνες πολυεπίπεδες (από Βουλή και Δικαιοσύνη).
Συγκεκριμένα, ολόκληρη η δικογραφία για την υπόθεση της Siemens απαρτίζεται από 500.000 σελίδες ενώ τα αναγνωστέα έγγραφα ανέρχονται σε 4.800 σελίδες.
Επιπλέον, όπως ανέφερε η εισαγγελέας, υποβλήθηκαν δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων σε χώρες όπως: Ελβετία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νιγηρία, Κύπρος, Ντουμπάι, Ουρουγουάη, κ.ά. Αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο ο καταδικασθείς για ξέπλυμα μαύρου χρήματος Χρ. Καραβέλας, διακίνησε σύμφωνα με την εισαγγελέα, 35 εκατ. ευρώ μέσω εννέα τραπεζικών λογαριασμών και μιας offshore εταιρείας. Όλα αυτά για να ερευνηθούν, να ανοιχθούν δηλαδή οι λογαριασμοί και να φανούν οι κινήσεις τους, χρειάζεται να περάσουν πολλοί μήνες ακόμη και έτη. Πρόκειται για ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες που δεν μπορούν να προσπελαστούν από τις δικαστικές αρχές δεδομένου ότι, μέσω αυτών, συγκεντρώθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της δίκης για τη Siemens κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης των 54 κατηγορουμένων 60 άτομα, ενώ στο πλαίσιο της ανάκρισης που είχε προηγηθεί εκδόθηκαν 117 παρεμπίπτοντα βουλεύματα!
Τέλος, το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση των μαύρων ταμείων του γερμανικού κολοσσού εκδόθηκε στις 6/3/2015 και στις 27/12/2015 δόθηκε η πρώτη αναβολή στη δίκη επειδή το βούλευμα δεν είχε μεταφραστεί στις γλώσσες αλλοδαπών κατηγορουμένων. Εν τέλει, η πολύκροτη δίκη της Siemens ξεκίνησε στις 24/2/2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.