17 C
Athens
9.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Σημαντική απόφαση ΣτΕ: «Ξεπαγώνουν» οι τριετίες για τον ιδιωτικό τομέα – Απορρίφθηκε προσφυγή του ΣΕΒ και άλλων Ενώσεων

    Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την καταβολή του επιδόματος των τριετιών (επίδομα προϋπηρεσίας) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
    Το «πράσινο φως» άναψε σημαντική απόφαση που εξέδωσε το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με την απόφαση απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει στο ΣτΕ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλες Ενώσεις που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας της 18ης Φεβρουαρίου 2019. Με την εγκύκλιο αυτή δινόντουσαν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 22,83 ευρώ και την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.
    Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι οι τριετίες στον κατώτατο μισθό και το ημερομίσθιο αποτελούν αυξήσεις αμοιβών που έχουν σχέση με την προϋπηρεσία των εργαζομένων σε οποιονδήποτε εργοδότη. Το επίδομα προϋπηρεσίας ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού και μπορούν να καταβληθεί έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο.
    Το σκεπτικό του ΣτΕ
    Οι προσφυγές κατά της παραπάνω εγκυκλίου απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες από το Δ Τμήμα του ΣτΕ με τους δικαστές να επισημαίνουν ότι ναι μεν η εγκύκλιος αυτή «δεν είναι εκτελεστή διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικής εγκυκλίου» αλλά σε περίπτωση οι εργοδότες δεν την εφαρμόσουν τότε θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες του νόμου.
    Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας παρέχει υποδείξεις για την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Οι υποδείξεις όμως αυτές «δεν είναι καθ’ ευατές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν αποτελούν νομική δέσμευση γι΄ αυτούς». Ως εκ τούτου, επισημαίνουν οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί στην απόφασή τους οι εργοδότες μπορούν να μη συμμορφωθούν με την εγκύκλιο, αλλά θα πρέπει να αναλάβουν «την ευθύνη για τις προβλεπόμενες τυχόν από το νόμο κυρώσεις, στην περίπτωση που οι ενέργειες τους δεν θα είναι πράγματι νόμιμες».
    Με το σκεπτικό αυτό η προσφυγή των εργοδοτικών ενώσεων απορρίφθηκε ως απαράδεκτη από το ΣτΕ, δεδομένου ότι η επίμαχη εγκύκλιος, κατά τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργού, είναι καθαρά ερμηνευτική και δεν μπορεί να προσληφθεί ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
    Τι υποστήριζαν οι εργοδότες
    Στο ΣτΕ είχε προσφύγει τον Απρίλιο του 2019 ο ΣΕΒ και άλλοι έξι περιφερειακοί σύνδεσμοι-Ενώσεις (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΘΕΒ, ΠΑΣΕΒΙΠΕ), όπως και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. Με τις προσφυγές τους ζητούσαν να ακυρωθεί η επίμαχη εγκύκλιος η οποία προέβλεπε τα καθορισθέντα με την υπ΄ αριθμ. 4241/127/30.1.2019 απόφαση του υπουργού Εργασίας, ποσά με τα οποία θα προσαυξάνονται οι τριετίες σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο 4093/2012.
    Υποστήριζαν ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, καθώς και ότι η επίμαχη εγκύκλιος αν έχει κανονιστικό χαρακτήρα, δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ανέφεραν δε ότι από τον καθορισμό των αποδοχών των εργαζομένων οι οποίες θα προσαυξηθούν ανάλογα με τις τριετίες θα υποστούν οικονομική επιβάρυνση.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ