Δυο και πλέον έτη από την φονική πλημμύρα στην Μάνδρα Αττικής κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα, αρχίζει σήμερα, εκτός απροόπτου, η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας θα καθίσουν συνολικά 21 πρόσωπα, ανάμεσά τους η τέως περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Μεγαρέων, στελέχη της πολεοδομίας και των αρμόδιων δήμων, δασάρχες, υπάλληλοι δασαρχείου, κ.ά.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τέσσερα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος: Πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως. Πάντως όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν το δικαίωμα από τη δικονομία να μην παρασταθούν στο δικαστήριο αλλά να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους,
Τα συγκεκριμένα αδικήματα που έχουν αποδοθεί στους 21 κατηγορουμένους της υπόθεσης «πατάνε» νομικά στη διάταξη που είχε εκδώσει πριν από περίπου ένα χρόνο η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου η οποία και είχε ερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας που σημειώθηκε στη Δυτική Αττική το Νοέμβριο του 2017.
Κατά την πολύμηνη έρευνά της η εισαγγελέας είχε διαπιστώσει όργιο αυθαιρεσιών, παραλείψεων καθώς και απόλυτη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Μάνδρας με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής των αρμοδίων Δασαρχείων και των εμπλεκόμενων Δήμων.
Όπως ανέφερε στη σχετική διάταξή της η εισαγγελέας, στην πληγείσα περιοχή δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, παρά το γεγονός υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις. Και αυτό ενώ όλοι γνώριζαν πως στην περιοχή είχαν συμβεί ανάλογα φαινόμενα τα έτη 2014-2015. Για το λόγο αυτό μάλιστα, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη, η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία.
Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας μετά την έρευνα της διαπίστωσε:
– Ότι υπήρξε «παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από την πλευρά της Περιφέρειας και ανυπαρξία καταγραφής των αυθαιρέτων και οριοθέτησης των ρεμάτων της περιοχής». Στη διάταξη επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Συνοψίζοντας, στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλίας – Νέας Περάμου – Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».
– Ότι κρίσιμο παράγοντα που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή αποτέλεσαν και «οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων, είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού και συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ήτοι πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας».
Μάλιστα, η εισαγγελέας είχε επισημάνει πως ο χαρακτηρισμός του φαινομένου – δηλαδή των πλημμυρών στη Δυτική Αττική – «ως θεομηνία δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη».
Σύμφωνα μάλιστα, με την εισαγγελική διάταξη «η ωριμότητα της οριστικής μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων και η ολοκλήρωσή τους θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην πρόληψη και προστασία της πόλεως της Μάνδρας από την πλημμύρα, ενώ η καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών ήταν κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της πλημμύρας με την ταχύτατη ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων».
Τέλος, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη «ο Δήμος Μάνδρας χρησιμοποιούσε ως αμαξοστάσιο γήπεδο που φέρεται να είχε επιχωματωθεί στο απώτερο παρελθόν από την επιχείρηση Σκαλιστήρη» ενώ «κατασκεύασε χωρίς άδεια οικοδομής γήπεδο στην περιοχή και μάλιστα τμήμα των αποδυτηρίων αυτού εντός της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος». Ως αποτέλεσμα, αυτών των ενεργειών «τα πλημμυρικά ύδατα που είχαν περιοριστεί εντός της κοίτης του χειμάρρου Σούρες κατά τη ροή τους συνάντησαν κατασκευές όπως βιομηχανικά κτήρια, το αμαξοστάσιο Δήμου Μάνδρας κ.λπ. με συνέπεια να εκτραπούν και να κατακλύσουν την περιοχή βόρεια – βορειοανατολικά της πόλεως της Μάνδρας».