Συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς καθημερινά σημειώνεται συρροή κρουσμάτων κορονοϊού, την ώρα που οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και το αποδεκατισμένο προσωπικό είναι εξαντλημένο, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και εν μέσω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.
Με το ΕΣΥ να βρίσκεται «στην εντατική» και τους εργαζομένους να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, τα νοσοκομεία της πόλης και οι άνθρωποί τους αντιμετωπίζουν μια ακόμη απαιτητική πρόκληση, περιμένοντας να δουν το πολυπόθητο φως στο τούνελ της πανδημίας.
Τζελέπης-Ιπποκράτειο: Αυξημένη προσέλευση στην εφημερία της Κυριακής
«Αυτές οι μέρες είναι δύσκολες. Οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους γιατί έχουν δύο χρόνια που ζουν σε αυτή την κατάσταση και η πίεση συνεχίζεται, άσχετα αν αυτό το διάστημα έχουμε μια μικρή κάμψη στις εισαγωγές. Οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 90-95%. Αυτή τη στιγμή επειδή έχουν γίνει διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία δεν έχουμε εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους. Μέχρι την Δευτέρα υπήρχαν», αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος εργαζομένων Ιπποκράτειου νοσοκομείου, κ. Χρήστος Τζελέπης.
Προσθέτονας: «Στην εφημερία της Κυριακής οι προσελεύσεις στο νοσοκομείο ήταν πολύ αυξημένες. Ενώ στην προηγούμενη εφημερία ήταν 120-140 άτομα, τώρα εκτινάχτηκαν στους 200. Οι εισαγωγές βέβαια μειώθηκαν».
Τουχτίδης-Παπαγεωργίου: Δεν υπάρχουν κενές ΜΕΘ, μόνο ΜΑΦ
Ανάλογη είναι η εικόνα που περιγράφει στο ThessToday.gr και ο πρόεδρος των εργαζομένων νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίδης, ο οποίος σημειώνει: «Έχουμε μεγάλη αύξηση στην προσέλευση ανθρώπων που υποπτεύονται ότι ήρθαν σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή ότι πάσχουν από κορoνοϊό. Είναι αρκετά μεγάλη η άνοδος των τεστ που γίνονται στις εφημερίες των νοσοκομείων. Παρόλα αυτά αυτό δεν αποτυπώνεται στις εισαγωγές καθώς οι εισαγωγές κρατιούνται σε χαμηλά επίπεδα. Όταν λέμε χαμηλά επίπεδα βέβαια, είναι οι 35-40 εισαγωγές ενώ είχαμε φτάσει τις 60-70. Οι μονάδες είναι αρκετά γεμάτες. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ, παρόλα αυτά υπάρχουν κενές κλίνες στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Είναι γεμάτες οι 10 απ’ τις 15».
Ενώ αναφορικά με τους συναδέλφους του υπογραμμίζει πως υπάρχει έντονη κόπωση. «Το προσωπικό είναι αρκετά κουρασμένο. Κατάφερε να ξεκλέψει μερικές μέρες για ξεκούραση μέσα στις γιορτές και μάλιστα αρκετοί δούλεψαν και στις δύο γιορτές καθότι δεν έβγαινε το πρόγραμμα. Οι νοσήσεις σε συναδέλφους δείχνουν μια ήπια αύξηση περίπου στο 2% του ενεργού προσωπικού. Βλέπουν μάλιστα και την κοινωνία να είναι αρκετά αδιάφορη στο πλάνο τήρησης των οδηγιών των ειδικών και στον εμβολιασμό. Αυτό νομίζω μάς δημιουργεί μια αγανάκτηση. Βλέπεις πως γίνεται μια μάχη όχι μόνο απέναντι στην πανδημία αλλά και στην κοινή λογική. Το προσωπικό όμως ξεπέρασε τον μεγάλο φόβο του από τον Γενάρη του 2021 όπου με όπλο το εμβόλιο προστατεύτηκε αρκετά».
Κοροξενός-ΑΧΕΠΑ: Να γυρίσουν πίσω οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί με καθημερινό έλεγχο
Την ανάγκη να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί τόνισε από την πλευρά του στο ThessToday.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός. «Είναι επιτακτική ανάγκη να γυρίσουν οι ανεμβολίαστοι πίσω. Ούτως ή άλλως έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι έξω. Και οι εμβολιασμένοι νοσούν. Είναι ασφαλές να γυρίσουν όλοι με καθημερινό έλεγχο και ταυτόχρονα να γίνουν προσλήψεις. Είναι τεράστιες οι ελλείψεις στο σύστημα και δεν καλύπτονται με τρίμηνα πασαλείμματα. Θέλει έμπειρο και μόνιμο προσωπικό».
Συμπληρώνει επίσης πως η πίεση που δέχεται το νοσοκομείο είναι μεγάλη, όχι μόνο από τα κρούσματα κορονοϊού αλλά και από ασθενείς άλλων παθογενέσεων.
Και εξαπολύοντας μύδρους κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση στο ΕΣΥ, σημείωσε πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα όριά τους. «Το προσωπικό το οποίο έχει δύο χρόνια να ξεκουραστεί και δεν μπορεί να πάρει άδεια, έχει αποδεκατιστεί από αυτούς που βγήκαν σε αναστολή, έχει αποδεκατιστεί μπαίνοντας σε καραντίνα, καταλαβαίνετε ότι δεν έχει πλέον το σθένος να αντέξει όλη αυτή την υπέρμετρη πίεση. Κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες».