11.9 C
Athens
10.1 C
Thessaloniki
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024
More

    Σου έκλεψαν το smartphone; Αυτές είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνεις σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία!

    Από τα emails και τα social media, έως τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις φωτογραφίες μας, οι περισσότεροι ελέγχουμε ολόκληρη την ψηφιακή ζωή μας μέσω ενός smartphone.

    Για αυτό και όταν αυτό το τηλέφωνο χαθεί, η απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη από την αξία της ίδιας της συσκευής.

    Σε κάποιες πόλεις, οι κλοπές κινητών έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, ώστε να αποτελούν καθημερινό πρόβλημα για τους πολίτες, καθώς κλέφτες με μηχανάκια τα αρπάζουν από τα χέρια πεζών, τα παίρνουν με αστραπιαίες κινήσεις από τραπέζια εστιατορίων ή τα αφαιρούν διακριτικά από τσάντες και τσέπες στο μετρό.


    Σύμφωνα με το Associated Press, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουμε όλοι, πριν αλλά και αφότου χάσουμε το κινητό μας.

    Βασικά προστατευτικά μέτρα:


    • Κλειδώστε όσο περισσότερες λειτουργίες μπορείτε. Χρησιμοποιείτε password ή το σκανάρισμα βιομετρικών στοιχείων για το ξεκλείδωμα της συσκευής και για σημαντικές μεμονωμένες εφαρμογές, όπως είναι ο τραπεζικός λογαριασμός, το WhatsApp κτλ.
    • Ενεργοποιείστε τη λειτουργία «find my device» που είναι διαθέσιμη τόσο σε iOS όσο και σε Android. Η Samsung προσφέρει τη δική της υπηρεσία, «SmartThings Find».
    • Κάντε back up στις φωτογραφίες, τις επαφές, το ημερολόγιο και άλλα σημαντικά αρχεία. Η Google και η Apple προσφέρουν backup στο cloud, αν και η δωρεάν εκδοχή της υπηρεσίας διαθέτει περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο. Μπορείτε επίσης να κάνετε back up σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, μια κάρτα μνήμης ή στον υπολογιστή σας.
    • Η αστυνομία κάποιων χωρών συστήνει να απενεργοποιείτε την προεπισκόπηση των μηνυμάτων στην οθόνη του κινητού. Με τον τρόπο αυτό, οι κλέφτες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας ακόμα και όταν το κινητό είναι κλειδωμένο, ζητώντας το reset των κωδικών login.
    • Κάντε τα updates του λογισμικού στη συσκευή σας. Τα πιο πρόσφατα updates των iOS και Android περιλαμβάνουν μια σειρά νέων λειτουργιών που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την κλοπή συσκευών λιγότερο ελκυστική.
    • Σημειώστε τον σειριακό αριθμό της συσκευής σας (αριθμός IMEI), ώστε να μπορέσετε να την πάρετε πίσω, εάν τελικά βρεθεί κάπου. Σε κάποιες συσκευές, θα τον βρείτε πληκτρολογώντας *#06# στο τηλέφωνο. Εάν έχετε ήδη χάσει το κινητό, μπορείτε να το βρείτε στο κουτί του.

    Τι να κάνετε εάν σας έκλεψαν το τηλέφωνο:

    • Ειδοποιήστε την αστυνομία. Καλέστε την ασφαλιστική σας εταιρεία, εάν έχετε κάποιο συμβόλαιο που καλύπτει την συσκευή. Ενημερώστε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας για να «παγώσει» το νούμερο και να εκδώσει νέα κάρτα SIM. Ενημερώστε την τράπεζά σας για να προσέχει για τυχόν ύποπτες συναλλαγές.
    • Εντοπίστε την συσκευή σας μέσω της λειτουργίας «find my device». Μπορείτε να κλειδώσετε το κινητό εξ αποστάσεως, ενώ το «lost mode» στο iOS «παγώνει» όλες τις κάρτες στο Apple Pay. Εάν εντοπίσετε τη συσκευή σας στον χάρτη και υποψιάζεστε ότι έχει κλαπεί, οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να ειδοποιήσετε την αστυνομία, αντί να επιχειρήσετε να την πάρετε πίσω μόνοι σας.

    Τι να κάνετε εάν δεν μπορείτε να βρείτε τη συσκευή σας:

    • Κάντε log out από όλους τους λογαριασμούς στους οποίους μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση από το κινητό σας και αφαιρέστε το από τη λίστα των έμπιστων συσκευών στις οποίες λαμβάνετε multifactor authentication codes. Κάποιος μπορεί να προσπαθεί να κάνει reset τα password σας για να αποκτήσει πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό σας ή άλλες εφαρμογές.
    • Σαν μια τελευταία λύση, μπορείτε να σβήσετε ολόκληρο το κινητό εξ αποστάσεως, ώστε να είστε σίγουροι ότι τα προσωπικά σας δεδομένα δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια. Βέβαια, αν σβήσετε το κινητό, αυτό δεν θα εμφανίζεται πια στην υπηρεσία «find my device».

    Συμβουλές της Αστυνομίας για την ασφάλεια από κλοπή, ληστεία, απώλεια κινητών τηλεφώνων

    • Διατήρησε το κινητό σου τηλέφωνο αθέατο στην τσέπη σου ή την τσάντα σου όταν δεν το χρησιμοποιείς.
    • Διατήρησε το κινητό τηλέφωνο κλειδωμένο με κωδικό κλειδώματος ή τον αριθμό PIN, όταν δεν το χρησιμοποιείς.
    • Μη χρησιμοποιείς το κινητό τηλέφωνό σου όταν βρίσκεσαι σε μέρη που δεν αισθάνεσαι ασφαλής.
    • Προσπάθησε να έχεις το κινητό σου όσο το δυνατόν πιο αθέατο, όταν το έχεις μαζί σου ή το χρησιμοποιείς στο δρόμο.
    • Βάλε το κινητό σε ασφαλή τσέπη, όταν βρίσκεσαι σε στάση λεωφορείου, στα μέσα μεταφοράς, σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, γήπεδα, χώρους διασκέδασης και γενικά σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
    • Μην αφήνεις το κινητό σου χωρίς επίβλεψη όταν βρίσκεσαι σε καφετέρια χώρους διασκέδασης και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους. Μη μπαίνεις στη θάλασσα, αφήνοντας το κινητό σου τηλέφωνο (και άλλα αντικείμενα) στην παραλία, χωρίς επιτήρηση.
    • Στο σπίτι, μην αφήνεις το κινητό σου τηλέφωνο κοντά σε ανοικτά παράθυρα ή πάνω σε τραπέζια στην αυλή, κοντά στο δρόμο.
    • Μην αφήνεις το κινητό σου χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που πρέπει να το αφήσεις μέσα στο αυτοκίνητο, τοποθέτησέ το σε σημείο, όπου δεν θα είναι ορατό.
    • Κατάγραψε και διατήρησε σε ασφαλές μέρος τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής σου. Κάθε κινητό τηλέφωνο έχει έναν 15ψήφιο ΙΜΕΙ αριθμό, ο οποίος είναι μοναδικός και προσδιορίζει την ταυτότητα της συσκευής. Μπορείς να δεις αυτόν τον αριθμό στην οθόνη του κινητού σου τηλεφώνου πληκτρολογώντας *#06# (Αστέρι-Δίεση-Μηδέν-Έξι-Δίεση) .
    • Κατέγραψε τον αριθμό σειράς της συσκευής σου, ο οποίος συνήθως αναγράφεται στο σημείο όπου αναγράφεται και ο αριθμός ΙΜΕΙ.
    • Ενημέρωσε εγγράφως τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας για την κλοπή, προκειμένου να απαγορεύσει τη λήψη ή/και παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών απο τη συσκευή σου.
    • Δημιούργησε ένα σταθερό δικό σου σημάδι στη συσκευή, ώστε να είναι πιο εύκολη η αναγνώριση σε περίπτωση κλοπής. Ακόμα και μία φωτογραφία του κινητού μπορεί να φανεί χρήσιμη σε περίπτωση εντοπισμού του. (Μαρκάρισμα του κινητού μπορεί να γίνει με ένα μαρκαδόρο ή με ένα αιχμηρό αντικείμενο. Υπάρχουν και ειδικά στυλό, με ακτίνες UV, οι οποίες είναι αόρατες με γυμνό μάτι και μόνο όταν φωτιστεί εμφανίζεται η εγγραφή).
    • Μη δίνεις εύκολα το κινητό σου σε κάποιον άγνωστο, ο οποίος σου ζήτησε να κάνει μία «επείγουσα κλήση», χωρίς να ερευνάς και να βεβαιώνεσαι για το ότι πράγματι υπάρχει τέτοια ανάγκη.
    • Μην εμπιστεύεσαι έναν άγνωστο, ο οποίος θα σου ζητήσει να δει το κινητό σου για να διαπιστώσει αν είναι αυτό που «έχασε» ή για να εξετάσει το μοντέλο ή για άλλη παρόμοια δικαιολογία.
    • Σε περίπτωση απειλής με οποιοδήποτε όπλο, μη διακινδυνεύεις τη ζωή ή τη σωματική σου ακεραιότητα, για να διατηρήσεις στη κατοχή σου το κινητό τηλέφωνο.
    • Διάβασε προσεκτικά και εφάρμοσε τις συμβουλές ασφάλειας του προμηθευτή του κινητού σου τηλεφώνου.
    • Ενημέρωσε αμέσως την πάροχο εταιρεία σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας του κινητού τηλεφώνου.
    • Κατάγγειλε στην Αστυνομία την παράνομη αφαίρεση του κινητού σου. Κάλεσε το 100 σε οποιαδήποτε ύποπτη περίπτωση.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ