Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του ΣτΕ Μαίρης Σάρπ και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Εμμανουηλίδη, συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις που έχουν καταθέσει κατά της έκπτωσης τους από τα αξιώματα που κατείχαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η κυρία Βασιλική Θάνου και πρώην μέλη της ανεξάρτητης αρχής.
Στη συζήτηση της υπόθεσης, που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι, παραβρέθηκε και η ίδια η κυρία Θάνου, ενώ ο προεδρεύων της Ολομέλειας και αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος δεν συμμετείχε στη σύνθεση του δικαστηρίου καθώς αντιμετώπιζε κώλυμα. Και αυτό καθώς, η κόρη του κ. Ράντου, Μαρία – Ιωάννα είχε κάνει παρέμβαση υπέρ του κύρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού της οποίας είναι μέλος της. Ακόμη, η κυρία Θάνου είχε προεδρεύσει σε ένα πειθαρχικό που είχε ο κ. Ράντος και από το οποίο απαλλάχθηκε στη συνέχεια.
Η κυρία Θάνου και τα υπόλοιπα πρώην μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζητούν από την Ολομέλεια ΣτΕ να ακυρώσει τις αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν, όσο και αυτές με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η απομάκρυνση των προσφευγόντων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έγινε με νόμο της κυβέρνησης, το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Να σημειωθεί επίσης ότι εκτός από την κυρία Θάνου, προσφυγή στο ΣτΕ έχει καταθέσει η τέως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Άννα Νάκου, αλλά και οι δυο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς.
Βασικό επιχείρημα των προσφευγόντων είναι ο νόμος 4623/2019 με διατάξεις του οποίου επήλθε η έκπτωσή τους από τα αξιώματα που κατείχαν, αντίκειται σε σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας. Ακόμη, οι προσφεύγοντες κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους και ζητούν ακόμη να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και αντίθετες στο ενωσιακό δίκαιο, οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες αφενός διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου.
Τα επιχειρήματα
Τα παραπάνω επιχειρήματα αναπτύχθηκαν από τους νομικούς παραστάτες των προσφευγόντων και σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ ενώ έγινε και επίκληση της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν πως η πρόωρη έκπτωσή τους από τα αξιώματα που κατείχαν είναι αντίθετη στο Δημόσιο συμφέρον, καθώς δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση κατά την διάρκεια της θητείας τους. Μάλιστα, οι νομικοί παραστάτες των προσφευγόντων ζήτησαν να σταλεί από την Ολομέλεια ΣτΕ προδικαστικό ερώτημα για την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των παρεμβαινόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, υποστήριξαν όπως μέλη της παλαιάς διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν κομβικές πολιτικές θέσεις, καθώς ήταν σύμβουλοι υπουργών, κάτι που δεν τους επέτρεπε να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Επιπλέον, έθεσαν ζήτημα ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και διαφάνειας, καθώς, όπως είπαν, δεν μπορεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να συμμετέχουν πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, όπως είναι οι σύμβουλοι υπουργών.
Τέλος, ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι ήταν αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με τον συνήγορο του Δημοσίου, οι προσφεύγοντες είχαν θέσεις ευθύνης αλλά παράλληλα και πολιτικές θέσεις, όπως η κυρία Θάνου που διετέλεσε άμισθός νομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.
Η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ αναμένεται τους επόμενους μήνες.