Η αποφυλάκιση του πρώην ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα ο οποίος με το υπηρεσιακό του όπλο πυροβόλησε και σκότωσε στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια, θα απασχολήσει σήμερα την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Ο πρώην ειδικός φρουρός από τον Ιούλιο του 2019 είναι ελεύθερος, αφού είχε παραμείνει στη φυλακή για το στυγερό έγκλημά του μόλις 11 χρόνια.
Η αποφυλάκιση Κορκονέα ήρθε μετά την απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας (δεύτερος βαθμός). Με την απόφαση αυτή «έσπασαν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό στον πρώην ειδικό φρουρό για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αφού έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο, του επέβαλε κάθειρξη 13 ετών, αναγνωρίζοντάς του, όμως, το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Ως εκ τούτου, η «έξοδος» του ήταν πλέον θέμα χρόνου.
Η ποινή της 13ετούς κάθειρξης που επιβλήθηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στον κατηγορούμενο ήταν «μονόδρομος», από τη στιγμή που δικαστές και ένορκοι του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, το προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε το 2019. Και αυτό, καθώς μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού, η ανώτατη ποινή που το δικαστήριο μπορούσε να επιβάλει στον κατηγορούμενο ήταν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, τα 15 έτη. Όμως, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας βρισκόταν ήδη 11 χρόνια μέσα στη φυλακή, ενώ είχε κάνει και μεροκάματα τα οποία προσμετρήθηκαν στο χρόνο της αποφυλάκισής του.
Ωστόσο, μετά την αποφυλάκιση του Κορκονέα, η οποία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, που έριξε στα… μαλακά τον πρώην ειδικό φρουρό.
Έχοντας μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης ο κ. Πλιώτας έκρινε ότι υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία και μη επαρκή αιτιολογία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου στον Επαμεινώνδα Κορκονέα. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.
Τον Φεβρουάριο του 2021 το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση του κ. Πλιώτα. Έτσι, οι αρεοπαγίτες αναίρεσαν, κατά πλειοψηφία (3-2) την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας. Στη συνέχεια, ωστόσο, η όλη υπόθεση λόγω σπουδαιότητας οδηγήθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ενώπιον της οποίας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα.
Η όποια απόφαση ληφθεί από την Ολομέλεια – αυτή θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο διάστημα – ως προς το ζήτημα του ελαφρυντικού θα έχει ιδιαίτερη αξία και θα αποτελεί νομολογία και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις χορήγησης ελαφρυντικών.