Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή και την διαχείριση των επιχειρησιακών κέντρων της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στην χώρα έως σήμερα και θα είναι με σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα.
Τα 13 επιχειρησιακά κέντρα έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, προκειμένου να υπάρχει γεωγραφική συνοχή μεταξύ διαφορετικών κτηρίων.
Θα λειτουργούν στα πρότυπα του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων και θα φιλοξενούν κάτω από μία στέγη όλους τους φορείς αντιμετώπισης κινδύνων και διαχείρισης κρίσεων, όπως η πυροσβεστική, η ΕΛ.ΑΣ, το ΕΚΑΒ, Λιμενικό και τις ένοπλες δυνάμεις.
Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει επτά κέντρα πολιτικής προστασίας στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.
Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης που θα συνάψει η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές, με τον ιδιώτη ανάδοχο θα φτάσει τα 71 εκατομμύρια ευρώ.
Στη δεύτερη ομάδα εντάσσονται συνολικά έξι επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.
Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπνέει σε 35 ημέρες από τη δημοσίευσή της και στη συνέχεια θα γίνει επιλογή των σχημάτων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση.
Εκτός από τη χρηματοδότηση, τη μελέτη και κατασκευή των περιφερειακών κέντρων πολιτικής προστασίας, ο ανάδοχος του έργου θα αναλάβει τη συντήρηση και φύλαξή τους για χρονικό διάστημα 25 ετών.
Στόχος της κυβέρνησης τα 13 νέα περιφερειακά κέντρα της Πολιτικής Προστασίας, να είναι έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο του 2023.