13.9 C
Athens
7.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Στο ΣτΕ η συζήτηση για περικοπές σε συντάξεις και επιστροφή δώρων – Τι ζητούν οι προσφεύγοντες

    Ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων συνταξιούχων που διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους με το «νόμο Κατρούγκαλου», όπως επίσης και τις επιστροφές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα αλλά και των επιδομάτων αδείας, έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η συζήτηση των αιτήσεων αυτών θα γίνει σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας, υπό την πρόεδρο Μαίρη Σαρπ και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου.
    Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η συζήτηση των αιτήσεων στην Ολομέλεια του ΣτΕ, θα πραγματοποιηθεί με περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός της δικαστικής αίθουσας λόγω της πανδημίας ενώ οι αγορεύσεις των δικηγόρων θα διαρκέσουν από 45 λεπτά έως 60 λεπτά.
    Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Συνολικά οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.
    Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και συνδικαλιστικοί φορείς, που νομιμοποιούνται να καταθέσουν αιτήσεις στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Μεταξύ αυτών είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ κ.ά.
    Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες δεν προβλέπουν την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).
    Επιπρόσθετα, όπως αναφέρουν οι συνταξιούχοι στις αιτήσεις τους οι ίδιες προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, προβλέπουν ότι με την καταβολή των ποσών αυτών (διαφορών) στους συνταξιούχους αποσβένονται οι αξιώσεις τους σε ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των τριών δώρων-επιδομάτων, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016 για τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4093/2012 για το Δημόσιο τομέα.
    Μεταξύ άλλων, οι συνταξιούχοι επισημαίνουν στις προσφυγές τους πως οι περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις τους παραβιάζουν τις συνταγματικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ. Επίσης, αναφέρουν πως παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών.
    Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπενθυμίζει στους συνταξιούχους πως πρέπει να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων έως τον ερχόμενο μήνα (μετά από παράταση λόγω covid), ώστε να μην παραγραφούν οι αξιώσεις τους για το έτος 2015. «Οι συνταξιούχοι στα χρόνια των μνημονίων, από τις άδικες περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις, έχασαν 98 δισ. ευρώ! Ένα τεράστιο ποσό που είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να διαβιούν στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πάνω από 600.000 συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ, μετά και από την περικοπή του ΕΚΑΣ», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και σε άλλο σημείο αυτής αναφέρονται τα εξής: «Τα αναδρομικά που έδωσε η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ ήταν ψίχουλα μπροστά στις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Έδωσε ένα ποσό της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, που αφορούσε μόνο κύριες συντάξεις και μόνο για ποσά εισοδήματος άνω των 1.000 ευρώ. Αφορούσε επίσης μόνο το 11μηνο (Ιούνιο 2015 – Μάιος 2016) που τόνιζε η απόφαση του ΣτΕ. Λόγω αυτής της προκλητικής ερμηνείας, δεν δόθηκαν αναδρομικά για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και σε δώρα, συνολικού κόστους 2,5 δισ. ευρώ».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ