20.1 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Ρούλα Πισπιρίγκου: Ραγδαίες εξελίξεις – Σε δίκη για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας!

    Για τις υποψίες του για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι μπορεί να πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, διαταραχή εξαιτίας της οποίας θα μπορούσε να κάνει κακό στην κόρη της Τζωρτζίνα αλλά και τις κινήσεις που έκανε ώστε να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, κατέθεσε εκ νέου σήμερα στη δίκη της κατηγορούμενης μητέρας ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης.

    Ο μάρτυρας απαντά στις ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια με τη δίκη να διεξάγεται σε υψηλούς τόνους από νωρίς το πρωί.

    «Δεν είστε εδώ να δίνετε συνεχώς συνεντεύξεις σαν την Κατίνα στα κανάλια αλλά για να καταθέσετε» είπε λίγο πριν τη έναρξη της δίκης ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου στον γιατρό, ο οποίος δεν του απάντησε παρά μόνο του χαμογέλασε: «Γελάτε τώρα αλλά μόλις θα αρχίσετε να κατάθετε θα κλαίτε» συνέχισε ο κ. Κούγιας, ο οποίος μάλιστα γνωστοποίησε ότι η εντολέας του παραπέμπεται πλέον σε δίκη και για τους θανάτους των άλλων δυο κοριτσιών της Ίριδας και Μαλένας καθώς εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα και για αυτή την υπόθεση.


    Ακόμη ο κ. Κούγιας ζήτησε πριν από λίγο να διακοπεί η δίκη για την υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας ώστε η Ρούλα Πισπιρίγκου να εξεταστεί από ειδικούς προκειμένου αυτοί να αποφανθούν αν πράγματι πάσχει από τη διαταραχή του συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

    .Νωρίτερα ο κ. Κούγιας άρχισε να υποβάλει ερωτήσεις στον κ. Ηλιάδη, επαναλαμβάνοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί τη «μεγαλύτερη δικαστική πλάνη» στην Ελλάδα και πως οι γιατροί για να καλύψουν δικά τους λάθη ενοχοποίησαν με τις καταθέσεις τους την εντολέα του.


    Ο κ. Ηλιάδης απαντώντας επανέλαβε πως αυτό που τον κινητοποίησε για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν «οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δυο παιδιών και η ξαφνική ανακοπή στη Τζωρτζίνα». Ο εντατικολόγος επανέλαβε πως σκοπός του ήταν η προστασία του μικρού κοριτσιού, το οποίο εκείνο το διάστημα νοσηλεύονταν στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου εξαιτίας της ανακοπής που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο.

    Κάποιες από τις ερωτήσεις που ο κ. Κούγιας έθεσε στον κ. Ηλιάδη έχουν ως εξής:

    Συνήγορος: Θέλω να μου πείτε αν στην Ελλάδα μέχρι σήμερα υπάρχει ένας ψυχίατρος που να έχει διαπιστώσει σε μια μητέρα το σύνδρομο Μινχάουζεν.

    Μάρτυρας: Είναι μια διαταραχή που εμπλέκονται πάρα πολλές ειδικότητες από διαφορετικά πόστα. Η βιβλιογραφία βρίθει τέτοιων περιστατικών. Πρέπει να δείτε τις οδηγίες για το πόσο πρέπει να έχουμε το νου μας εμείς οι παιδίατροι.

    Συνήγορος: Οι συνεδρίες οι δικές σας τι αφορούσαν με τους ψυχιάτρους;

    Πρόεδρος: Ήταν συνεδρία ή συνάντηση; Πήγατε σαν ασθενής ή σαν γιατρός;

    Μάρτυρας: Πήγα σαν γιατρός της Τζωρτζίνας.

    Συνήγορος: Λέει στην κατάθεσή του ότι επισκέφθηκε δυο ψυχιάτρους.

    Μάρτυρας: Πήγα με όλο το ιστορικό, είπα τους προβληματισμούς μου. Επειδή είναι δύσκολο και λεπτό θέμα τους ζήτησα να το συζητήσουμε.

    Συνήγορς: Για ποιο λόγο κάνατε εσείς συνεδρίες; Τι ρόλο θα παίζατε; Δεν είστε στο περιβάλλον της κατηγορουμένης.

    Μάρτυρας: Η επίσκεψη είχε να κάνει με το να αντλήσω περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη διαταραχή που είναι επιστημονικά καταγεγραμμένη. Ο πιο κοντινός άνθρωπος για αυτό ήταν ο ψυχίατρος.

    Συνήγορος: Σε αυτές τις συνεδρίες μιλήσατε συγκεκριμένα για τη κατηγορουμένη; Επιτρέπεται αυτό πουθενά; Ή είναι παράβαση και πρέπει να ελεγχθείτε;

    Μάρτυρας: Όχι μόνο γίνεται αλλά επιβάλλεται για κάθε γιατρό που σέβεται τον όρκο του. Θεωρείται κακοποίηση παιδιού. Η μητέρα πάσχει και ο στόχος μου ήταν η προστασία της Τζωρτζίνας.

    Μάλιστα κατά τη σημερινή δικάσιμο ο κ. Κούγιας επικαλέστηκε και διάλογο που φέρεται να είχε ο γιατρός με τους γονείς της μικρής Τζωρζτίνας και ο οποίος μεταδόθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή. Για το λόγο αυτό υπέβαλλε αίτημα στο δικαστήριο να ζητήσει την ακριβή απομαγνητοφώνηση της εκπομπής ενώ άφησε αιχμές πως ο κ. Ηλιάδης ήταν εκείνος που διέρρευσε το διάλογο.

    Συνήγορος: Είχατε προβληματιστεί ξανά με τέτοια περίπτωση;

    Μάρτυρας: Δύο φορές, κατά την εκπαίδευσή μου στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

    Συνήγορος: Και εκεί το θέμα το είχατε θέσει εσείς ή άλλοι;

    Μάρτυρας: Είναι περίπλοκες και υπάρχουν και γκρίζες ζώνες. Ήμουν μάρτυς τέτοιων περιστατικών ήμουν παρών.

    Συνήγορος: Σε ποιες;

    Μάρτυρας: Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα. Ήταν περιστατικά μέσα σε παιδιατρικές κλινικές. Μία μητέρα για παράδειγμα κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού. Έβαζε χρωστική στα ούρα του παιδιού και έφερνε το παιδί λέγοντας ότι έχει αιματουρία.

    Συνήγορος: Έχει καμιά σχέση αυτό με το θέμα της αφαίρεσης ζωής που δικάζουμε;

    Μάρτυρας: Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Η πιο δύσκολη μορφή είναι ο θάνατος ενός παιδιού.

    Συνήγορος: Επιτρέπεται να λέτε ότι η μητέρα ενός ασθενή έχει σύνδρομο; Μήπως πρέπει να ελεγχθείτε πειθαρχικά;

    Μάρτυρας: Νομίζω επιβάλλεται και από τον όρκο του Ιπποκράτη. Θεωρείται κακοποίηση παιδιού και ως τέτοια δόθηκε στους ψυχιάτρους. Στόχος ήταν η προστασία της μικρής Τζωρτζίνας.

    Κούγιας: Από πότε είχατε την υποψία για το σύνδρομο Μινχάουζεν;

    Μάρτυρας: Στην πορεία των ημερών.

    Συνήγορος: Ενώ λένε ότι ήταν απαθής μητέρα, τι σας κινητοποίησε να της πείτε «δεν είσαι μόνη σου».

    Μάρτυρας: Είναι κάτι που πάντα λέω στους γονείς.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ