Κρίσιμη κατάθεση, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση της Novartis, δίνει σήμερα στους συναδέλφους του Λ. Σοφουλάκη και Ευ. Ζαχαρή ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Ιωάννης Αγγελής.
Ο κ. Αγγελής πέρασε την πόρτα του Ανώτατου Δικαστηρίου λίγο μετά τις 10:00. Πρόκειται για τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό που είχε καταγγείλει με δυο έγγραφες αναφορές του στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, σοβαρές δικονομικές παρατυπίες στην έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία, «φωτογραφίζοντας» παράλληλα τον περιβόητο «Ρασπούτιν» ως το πολιτικό πρόσωπο εκείνο που παρενέβαινε στην εισαγγελική έρευνα.
Ο κ. Αγγελής είναι ο δεύτερος ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που έχει μιλήσει για το ρόλο του «Ρασπούτιν» στη συγκεκριμένη έρευνα. Είχε προηγηθεί η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, εισαγγελέας Ελένη Ράικου, κύκλοι της οποίας είχαν αναφέρει πως το συγκεκριμένο πρόσωπο εκμεταλλευόμενο «την πολιτική του ισχύ» και «με ύφος «νταβατζή», της ζητούσε, όταν, ήταν επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς, «να υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης». Μάλιστα, η εισαγγελέας «όταν αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».
Αλλά και ο κ. Άγγελής, όμως, στις δυο έγγραφες αναφορές του προς την κυρία Δημητρίου, είχε κάνει λόγο για «γραμμή» που υπήρχε στην έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία και η οποία συνίστατο στο ότι «ασκούμε δίωξη στηριζόμενοι στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στέλνουμε τμήμα της δικογραφίας στον ανακριτή και τα υπόλοιπα τα βρίσκει ο ανακριτής».
Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός, που είχε διατελέσει επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς, υπογράμμιζε στις αναφορές του πως από την αρχή της τοποθέτησής του ως επόπτης, αντιλήφθηκε ότι υπήρχε ««σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις, αφού τα ονόματα θα τα προσδιόριζε ο ανακριτής) και «τα υπόλοιπα θα τα έβρισκε ο ανακριτής».
Για τον «Ρασπούτιν» ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διερωτάται στις αναφορές του, αν εξακολουθεί αν παρενέβαινε στο έργο της εισαγγελίας όπως είχε καταγγείλει η κυρία Ράικου. Μάλιστα, σε γραπτή του δήλωσή ο κ. Αγγελής είχε αναφέρει για το συγκεκριμένο πρόσωπο: «Στον χώρο της ανώτατης δικαιοσύνης, όλοι γνωρίζουν ποιος κρύπτεται πίσω από το όνομα Ρασπούτιν, πλην όμως φοβούνται να τον κατονομάσουν για ευνόητους λόγους». Επισήμανε δε ότι και ο ίδιος γνώριζε ποιος είναι, καθώς όπως ανέφερε του είχε αποκαλύψει το όνομά του η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. «Είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει την δυνατότητα να διορίζει «παιδιά και νύφες» ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης, «ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου», υπογράμμιζε ο κ. Αγγελής.
Θα αποκαλύψει την ταυτότητα του Ρασπούτιν;
Και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο κ. Αγγελής θα αποκαλύψει σήμερα ενώπιον των συναδέλφων του την πραγματική ταυτότητα του «Ρασπούτιν», όπως φέρεται να έκανε στην κατάθεσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατονομάζοντας, κατά πληροφορίες, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Όπως και να έχει τυχόν αναφορά και του κ. Αγγελή στο όνομα πολιτικού προσώπου, θα οδηγήσει ακόμη πιο γρήγορα τη δικογραφία για τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν για την υπόθεση της Novartis στη Βουλή, δεδομένου ότι οι πληροφορίες επιμένουν πως ο κ. Σαμαράς όχι μόνο κατονόμασε τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά ανέφερε ως γνώστη της «εις βάρος του σκευωρίας» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μια τέτοια εξέλιξη με τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, θα ανοίξει το δρόμο για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Το αντικείμενο των εργασιών τους επιτροπής θα είναι η διερεύνηση του καταγγελλόμενου παρασκηνίου στην έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα οδηγήσει και στα επίσημα αποκαλυπτήρια της ταυτότητας του περιβόητου «Ρασπούτιν».
Αν η δικογραφία φτάσει στη Βουλή, κάτι που θεωρείται σφόδρα πιθανό ακόμη και έως τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, τότε η έρευνα των δυο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου θα συνεχιστεί ως προς την τυχόν εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.
Διαβάστε επίσης:
https://lawandorder.gr/Article/49509/novartis-15-stelechi-tis-etaireias-kalountai-apo-tous-eisangeleis-os-ypopta-gia-kseplyma-mavrou-chrimatos/
https://lawandorder.gr/Article/49357/venizelos-gia-na-stisoun-os-skandalo-ti-novartis-kapoioi-aselgisan-sti-dikaiosyni/