9.1 C
Athens
8.7 C
Thessaloniki
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024
More

    Στον δρόμο των διαπραγματεύσεων…

    Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, έφτασε επιτέλους η ώρα των διαπραγματεύσεων για τις δύο αντιμαχόμενες χώρες.

    Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, ήδη πριν από την εκλογή του υποσχέθηκε πως το πρώτο του μέλημα θα ήταν ο τερματισμός του πολέμου. Έτσι και έγινε, αμέσως μετά την εκλογή του, κάλεσε σε κατάπαυση πυρός και πριν ακόμη ορκιστεί έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την συνάντηση των Προέδρων.

    Τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία φαίνονται θετικές στην ιδέα αυτή, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας (Ζελένσκι) να ανησυχεί ιδιαίτερα και να ζητά εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη για να παραστεί.


    Και οι δύο πλευρές μετρούν σοβαρές απώλειες, ενώ οι εξελίξεις στην Μ. Ανατολή δεν σταματούν, προκαλώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα.

    Ο αριθμός των νεκρών για τη Ρωσία έχει αυξηθεί σημαντικά. Από τις αρχές Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι χάνει καθημερινά περίπου 1.500 στρατιώτες, ενώ παράλληλα οι ουκρανικές πυραυλικές επιθέσεις σε αποθήκες εφοδιασμού, έχουν στοιχίσει αρκετά πολεμοφόδια, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να ρίχνει κατά μέσο όρο 1,5 βλήματα προς 1. Επιπλέον, μετά την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ, η Ρωσία έχει να ανησυχεί για την ασφάλεια των στρατιωτικών θέσεών της, τη νέα τροπή των πραγμάτων και την σχέση της με την Τουρκία.


    Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία πέρα από το σημαντικό έλλειμα οπλισμού, καλείται να αντιμετωπίσει και την έλλειψη προσωπικού, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει υπόψιν της το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο στράτευσης στα δέκα οκτώ έτη. Μία ενέργεια που παλεύουν εδώ και καιρό να αποφύγουν, αφού η στρατηγική της χώρας ήταν να μείνει πίσω ο νεαρός πληθυσμός, διότι είναι αυτοί που αποτελούν το μέλλον και θα συνεχίσουν την ουκρανική γενιά. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, το πόσο κρίσιμη είναι αυτή η απόφαση για την Ουκρανία, σε πόσο δύσκολη θέση έχει έρθει και τι ανθρώπινες απώλειες μετράει.

    Μέχρι την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2025, η Ουκρανία με εντολή του τωρινού Προέδρου, θα λάβει βοήθεια ύψους 988 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ταυτόχρονα χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο, ζήτησε να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Όπως είναι αναμενόμενο, μετά την 20η Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις. Τα σημαντικότερα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, θα είναι φυσικά η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο φαντάζει ουτοπία. Η εδαφική προέκταση της Ουκρανίας την επόμενη μέρα, αφού πλέον η Ρωσία έχει εισέλθει και καταλάβει 2.350 τ. χλμ. Στην Ανατολική Ουκρανία και ως φυσικό επακόλουθο, ζητά τον πλήρη έλεγχο των τεσσάρων περιφερειών, που ήδη έχει, υπό τον μερικό έλεγχό της.

    Οι διαπραγματεύσεις αυτές, εκτός από τις νέες πραγματικότητες, θα πρέπει να γίνουν συμπεριλαμβάνοντας και τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης 2022, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει προτάσεις, στις οποίες ζητούσαν η Ουκρανία να υιοθετήσει ένα γεωπολιτικά ουδέτερο καθεστώς, να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να περιορίσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της και να δώσει ειδικό καθεστώς στην ανατολική Ουκρανία. Πράγματα που δυσαρεστούσαν την Ουκρανία και αντιτίθετο.

    Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις και ελπίζουμε στη θετική και ομαλή έκβασή τους για όλους, τον τερματισμό του πολέμου και την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μ. Ανατολή. Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση, η θέληση εύρεσης μίας λύσης και από τις δύο πλευρές.

    Γράφει η Αθηνά Πολυχρονοπούλου



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ