Οι «Αδιάφθοροι» της Ελληνικής Αστυνομίας αναλαμβάνουν πλέον την έρευνα για τους χειρισμούς της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού στην υπόθεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην Ύδρα μετά από πυροτεχνήματα που φέρεται να εκτοξεύτηκαν από θαλαμηγό.
Την έρευνα ανέλαβε η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ για να δουν τους χειρισμούς τόσο της Πυροσβεστικής όσο και του Λιμενικού, αν υπήρχαν κενά ή παραλείψεις στο στάδιο της προανάκρισης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του Action24.
Όπως επίσης και για το ότι έφυγαν για την πατρίδα τους χωρίς να εξεταστούν από τις Αρχές. Πρόκειται για απόφαση της εισαγγελίας Πειραιά.
Υπενθυμίζεται ότι προσωρινά κρατούμενοι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (27/06) ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού
Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Σύμφωνα με τους συνηγόρους, σε 7 μέλη του πληρώματος επιβλήθηκε ποσό εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ και στα άλλα τέσσερα 20.000 ευρώ.
Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς μαρτυρίες από άλλο σκάφος σε παρακείμενο όρμο φέρεται να έχουν καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο καπετάνιος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έφυγαν βεγγαλικά από τη θαλαμηγό και ότι στον έλεγχο που έγινε από το Λιμενικό όλες οι ναυτικές φωτοβολίδες ήταν άθικτες στη θέση τους, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει.
Οι «ισχυροί» επιβάτες της θαλαμηγού στην Ύδρα
Σύμφωνα με το Mega στη θαλαμηγό επέβαινε το επίμαχο βράδυ η ελίττου Καζακστάν.
Εκτός από τον κροίσο του Καζακστάν, Ντανιάρ Αμπουλγκάζιν, στη θαλαμηγό βρίσκονταν τραπεζίτες και άλλοι πανίσχυροι επιχειρηματίες.
Τα μέλη του πληρώματος φέρονται να ισχυρίζονται στις απολογίες τους πως δεν έχουν σχέση με την πυρκαγιά, ωστόσο, σύμφωνα με την εκπομπή Live News, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα γιατί οι επιβάτες της θαλαμηγού στην Ύδρα αφέθηκαν ελεύθεροι και αναχώρησαν για την πατρίδα τους.
Ολιγάρχες στην «ύποπτη» θαλαμηγό της φωτιάς στην Ύδρα
Στο Mega επισημαίνεται ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν ισχυροί ολιγάρχες από το Καζακστάν, που ανήκουν στο περιβάλλον του πρώην προέδρου της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.
Στους επισκέπτες του σκάφους λέγεται ότι περιλαμβάνονταν επτά Καζάκοι και ανάμεσά τους φαίνεται πως ήταν και ο Ντανιάρ Αμπουλγκάζιν, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας.
Ο επίσης ζάμπλουτος Τιμούρ Κουλιμπάεφ, που είναι γαμπρός του Ναζαρμπάγιεφ, πιθανότατα γνώρισε τον Ντανιάρ Αμπουλγκάζιν στην κρατική εταιρεία Kazakh Oil το 2002 και έκτοτε είναι αχώριστοι.
Ο Αμπουλγκάζιν του οποίου η προσωπική περιουσία εκτιμάται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, προσέφερε τις υπηρεσίες του και τις συμβουλές του για χρόνια στον Κουλιμπάεφ.
Στη θαλαμηγό βρισκόταν πιθανότατα και ο Ντίας Σουλεϊμάνοφ, γαμπρός του Αμπουλγκάζιν.
Τραπεζίτες και πετρέλαια
Άλλοι προσκεκλημένοι πιθανολογείται ότι ήταν η Ουμούτ Σαγιαχμέτοβα, η διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank και ο σύζυγός της, Μπεϊμπέτ Σαγιαχμέτοβ, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, KMG International NV, καθώς και η κόρη τους.
Μέλη του πληρώματος ισχυρίζονται πως την ώρα της πυρκαγιάς οι επιβάτες παρακολουθούσαν αγώνα ποδοσφαίρου και στο σκάφος δεν γινόταν καμία γιορτή.
Το ενδεχόμενο τα κινητά των επιβατών να έχουν καταγράψει την έναρξη της φωτιάς
Σύμφωνα με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο η ανακρίτρια έχει ζητήσει αυτοψία στο χώρο του σκάφους, αλλά και στη δασική περιοχή της Ύδρας, προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη από την εκτόξευση των πυροτεχνημάτων.
Στην πραγματογνωμοσύνη για τη φωτιά που ξέσπασε στη δασική περιοχή του νησιού αναφέρεται πως έπνεαν βόρειοι άνεμοι, ενώ δεν αποκλείεται ταυτόχρονα η φωτιά να ξεκίνησε από την κορυφή του βουνού.
Ο αστυνομικός ρεπόρτερ σημείωσε πως είναι πιθανό να έναρξη της φωτιάς να έχει καταγραφεί από τα κινητά των επιβατών της θαλαμηγού, κάτι που θα μπορούσε να ανακτηθεί ακόμη και αν τα βίντεο είχαν διαγραφεί, σε περίπτωση που η ΕΛΑΣ είχε κατασχέσει τις κινητές συσκευές.