19.9 C
Athens
18.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
More

    Στρατιωτικοί: Απαιτείται εγρήγορση και επιπρόσθετα μέτρα

    Η απογοήτευση συνεχίζει να διακατέχει τα μέλη μας αποφοίτους της ΣΜΥ, καθώς η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), αδυνατεί να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα κρίσιμα προβλήματα που ταλαιπωρούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Οι παραιτήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ τα κενά στις στρατιωτικές σχολές παραμένουν άλυτα.

    Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για αύξηση 20% στην αποζημίωση των νυχτερινών υπηρεσιών μπορεί  να χαρακτηριστεί ως μια επικοινωνιακή κίνηση που δεν αγγίζει την ουσία των ζητημάτων.


    Το Παράδοξο της Νυχτερινής Αποζημίωσης

    Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά την αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση των στρατιωτικών μελών μας περιλαμβάνει σοβαρά προβλήματα και παράδοξα.

    Καθορισμός ανώτατου ορίου ωρών νυχτερινής απασχόλησης:


    Το ανώτατο όριο νυχτερινών ωρών για καταβολή αποζημίωσης 2,77 ευρώ ανά ώρα για το στρατιωτικό προσωπικό, που αποδεδειγμένα εργάζεται νυχτερινά, καθορίζεται ως εξής:

    • α. Στις 28 ώρες για τα στελέχη που εκτελούν 5 και άνω υπηρεσίες το μήνα, ενώ έπρεπε να αποζημιώνονται για 40 έως 64 ώρες νυχτερινής εργασίας.
    • β. Στις 21 ώρες για στελέχη που εκτελούν 4 υπηρεσίες το μήνα, αντί για τις 32 ώρες που θα έπρεπε να αποζημιώνονται.
    • γ. Στις 15 ώρες για στελέχη με 3 υπηρεσίες το μήνα, αντί για τις προβλεπόμενες 24 ώρες.
    • δ. Στις 10 ώρες για στελέχη που εκτελούν 2 υπηρεσίες το μήνα, αντί για τις 16 ώρες.
    • ε. Στις 5 ώρες για στελέχη με 1 υπηρεσία το μήνα, ενώ η πραγματική εργασία ανέρχεται σε 8 ώρες.

    Η αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης από τα 2,77 ευρώ στα 3,32 ευρώ μικτά, που μεταφράζεται σε μόλις 42 λεπτά καθαρά, χωρίς παράλληλα να καλύπτονται όλες οι ώρες εργασίας, αποτελεί μια μη αποδεκτή πρακτική για τα μέλη μας.

    Τα μέλη μας εργάζονται σε συνθήκες αυξημένης πίεσης και ευθύνης, ενώ η ημερήσια αποζημίωση παραμένει στα 26,40 ευρώ καθαρά από τη δεκαετία του 1990, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα που από το 2015 έχει αυξηθεί στα 40 ευρώ.

    Η αύξηση κατά 20 ευρώ από τα 850 στα 870 μικτά για το 2025, με στόχο τα 100 ευρώ μέχρι το 2027, ώστε να ισοσκελιστεί με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα όπου θα αυξηθεί στα 870 ευρώ από τον Απρίλιο απέχει σημαντικά από το να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα αυξανόμενα κόστη ζωής των στρατιωτικών. Ενώ τα επιδόματα Χριστουγέννων Πάσχα και Αδείας στο δημόσιο τομέα έχουν καταργηθεί,  σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα.

    Η μη υλοποίηση της αναβάθμισης των πτυχίων στη ΔΕΘ

    Ένα ακόμη ζήτημα που παραμένει άλυτο είναι η αναβάθμιση των πτυχίων των αποφοίτων ΣΜΥ /ΑΣΣΥ. Παρά τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις, κατά τη ΔΕΘ δεν υπήρξε καμία πρόοδος. Οι απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών, όπως της  ΣΜΥ, εξακολουθούν να κατέχουν πτυχία που θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια λυκείου ή  στην καλύτερη περίπτωση ως μεταλυκειακής εκπαίδευσης (ΙΕΚ),  παρά τις πανελλαδικές εξετάσεις που απαιτούνται για την είσοδο στις σχολές υπαξιωματικών και τα τρία χρόνια σπουδών.  Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους αποφοίτους τριετών ιδιωτικών κολεγίων έχουν θεσπιστεί επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ οι απόφοιτοι στρατιωτικών σχολών ΑΣΣΥ παραμένουν στο περιθώριο.

    Η αναβάθμιση των πτυχίων θα ενίσχυε την επαγγελματική και ακαδημαϊκή εξέλιξη των στρατιωτικών αποφοίτων ΣΜΥ μελών μας προς όφελος κι της εθνικής άμυνας.

    Η πρόσφατη ανακοίνωση για αύξηση της αποζημίωσης των σπουδαστών της ΣΜΥ από τα 108 ευρώ στα 249 ευρώ, παρότι θετική, δεν είναι αρκετή. Παραμένει χαμηλότερη κατά 100 ευρώ από την αποζημίωση των δοκίμων αστυφυλάκων(οι οποίοι λαμβάνουν 344.75 ευρώ), ενώ οι σπουδαστές των ΑΣΕΙ είδαν αύξηση από τα 158 ευρώ στα 609 ευρώ. Αυτή η διαφορά δημιουργεί αίσθημα άνισης μεταχείρισης.

    Ο ΣΑΣΜΥ αναμένει ότι κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού θα δοθεί επιπλέον αύξηση για τους σπουδαστές των ΑΣΣΥ, ώστε να εξισωθούν οι αποζημιώσεις με αυτές των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Η απογοήτευση των συνταξιούχων μελών μας αποφοίτων ΣΜΥ

    Στο μεταξύ, οι συνταξιούχοι απόφοιτοι ΣΜΥ εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια άδικη πραγματικότητα. Δύο ζητήματα κυριαρχούν για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς μέλη μας:

    • Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Η διατήρηση αυτής της εισφοράς εξακολουθεί να πλήττει τις συντάξεις των στρατιωτικών. Παρά τις διαρκείς υποσχέσεις για κατάργησή της, δεν υπήρξε καμία σχετική πρόοδος ή αναφορά στη ΔΕΘ.
    • Προσωπική Διαφορά: Πρόκειται για μια ακόμη αδικία που παραμένει άλυτη, προκαλώντας οικονομική πίεση σε χιλιάδες συνταξιούχους στρατιωτικούς.
    • Επιπλέον δεν έχει δοθεί λύση με την καταβολή του συμπληρωματικού Εφάπαξ που δικαιούνται τα μέλη μας που αποστρατεύτηκαν την περίοδο 2013-2016 παρά την πρόθεση για επίλυση που είχε αναφέρει ο προηγούμενος υπουργός άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σε απάντηση του σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

    Η ΕΑΣ, επιβληθείσα κατά την περίοδο της κρίσης, συνεχίζει να παρακρατεί χρήματα από τους συνταξιούχους. Αυτές οι αδικίες δεν αφορούν απλώς αριθμούς, αλλά επιβαρύνουν χιλιάδες στρατιωτικούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση της χώρας.

    Το ιδιαίτερο βάρος των στρατιωτικών

    Οι στρατιωτικοί μέλη μας απόφοιτοι ΣΜΥ δεν είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Εκτελούν καθήκοντα που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

    Με τις συνεχείς μεταθέσεις, ζουν συχνά μακριά από τις οικογένειές τους, αντιμετωπίζοντας αυξημένα έξοδα και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

    Το κόστος ζωής, τα αυξημένα ενοίκια και το κόστος καυσίμων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των στρατιωτικών. Οι σύζυγοί τους δυσκολεύονται να διατηρήσουν σταθερές θέσεις εργασίας, εντείνοντας τα οικονομικά προβλήματα.

    Η στεγαστική πολιτική και οι αναγκαίες λύσεις

    Οι εξαγγελίες για την κατασκευή 700 κατοικιών μέχρι το 2027 είναι θετικές, αλλά ανεπαρκείς για την κάλυψη του στεγαστικού προβλήματος των στρατιωτικών. Απαιτούνται νέες, σύγχρονες λύσεις, όπως η μακροχρόνια ενοικίαση κατοικιών μέσω κυβερνητικών συμφωνιών και η παροχή κινήτρων για αναβάθμιση των ακινήτων.

    Διανύοντας το τελευταίο έτος σπουδών μου στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεωρώ ότι μια πιθανή λύση θα ήταν η συνεργασία της κυβέρνησης με τις τοπικές κοινωνίες και τον ιδιωτικό τομέα, για την εξεύρεση κατοικιών με χαμηλά ενοίκια μέσω μακροχρόνιων συμφωνιών.

    Για παράδειγμα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προπληρώνει ενοίκια σε κλειστά σπίτια για διάστημα 10 ετών, δίνοντας παράλληλα κίνητρα στους ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητα μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αυτά  τα σπίτια να δίνονται με χαμηλό τίμημα στους στρατιωτικούς . Αυτό το μέτρο θα ενισχύσει την γρήγορη ενσωμάτωση των μελών μας στρατιωτικών αποφοίτων ΣΜΥ στις τοπικές κοινωνίες αφού θα διαμένουν εντός του αστικού ιστού και όχι σε ΣΟΑ ενώ ταυτόχρονα θα πιέσουν τις τιμές των ενοικίων κάνοντας αυτές ποιο προσιτές για όσους δεν θα εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα.

    Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των στρατιωτικών και ταυτόχρονα να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες.

    Συμπέρασμα

    Οι στρατιωτικοί μέλη μας βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινή τους ζωή.

    Οι εξαγγελίες για αυξήσεις είναι ανεπαρκείς, ενώ ζητήματα όπως η στεγαστική πολιτική και η αναγνώριση των σπουδών τους παραμένουν ανεπίλυτα. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.

    Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η “αιμορραγία ” με τις κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές και το κύμα παραιτήσεων τα επόμενα χρόνια φρονούμε ότι θα αυξηθεί.

    Γεώργιος Κυλινδρής

    Γενικός Γραμματέας ΣΑΣΜΥ

    (Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) 



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ