Την ώρα που αναζητούνται απαντήσεις για το πώς ο 7χρονος από την Ημαθία πέθανε από στρεπτόκοκκο, έγινε γνωστό ότι και ο ξάδερφός του νοσηλεύεται στο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης με παρόμοια συμπτώματα.
Αν και υπάρχει προβληματισμός στους γιατρούς, εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Γίνεται λόγος για μεμονωμένο περιστατικό, καλούν ωστόσο τους γονείς να προσέχουν τα συμπτώματα που εμφανίζει ενα παιδί κατά τα πρώτα 24ωρα της ασθένειας.
Εκτός από τον 9χρονο ξάδελφο του άτυχου παιδιού που έχασε τη ζωή του, άλλα έξι παιδιά βρέθηκαν, μέχρι στιγμής, θετικά στον στρεπτόκοκκο Α στη Νάουσα, τα περισσότερα από την τάξη του επτάχρονου. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και επέστρεψαν στο σπίτι τους, καθώς κάποια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και κάποια απλώς ήπια, σύμφωνα μετον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο.
Σπεύδουν για τεστ οι ανήλικοι
Μάλιστα, οι τρεις είναι από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Έως τώρα, στο νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά και έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test).
Στην Ελλάδα φέτος έχουν καταγραφεί συνολικά έξι θάνατοι από στρεπτόκοκκο, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου.
Εξάλλου, εισαγγελική έρευνα διεξάγεται για τον θάνατο 7χρονου αγοριού από τη Νάουσα, τον οποίο εξέτασε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ, Φώτης Χατζηνικολάου και αποφάνθηκε ότι ο θάνατος προήλθε από λοίμωξη αναπνευστικού που συνάδει με τα κλινικά ευρήματα. Εν αναμονή περαιτέρω ιστολογικών εξετάσεων.
«Τώρα είχαμε μάλλον κεραυνοβόλο σηψαιμία στον επτάχρονο από τη Νάουσα. Φέτος σημειώθηκαν ήδη έξι θανατηφόρα κρούσματα στρεπτόκοκκου στη χώρα μας επειδή μετά την πανδημία χαλάρωσαν τα μέτρα προφύλαξης (μάσκες, απολύμανση, κλπ.)» δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Αθανάσιος Τραϊανίδης αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής αιματολογίας – ογκολογίας ΑΠΘ.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε στην ΕΡΤ για τον στρεπτόκοκκο και επέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης. Η κα Παγώνη σημείωσε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, αλλά απαιτείται προσοχή στα μικρά παιδάκια μέχρι 8 – 10 ετών και στους πολύ μεγάλους σε ηλικία που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Πραγματικά o στρεπτόκοκκος είναι σε έξαρση εδώ και αρκετούς μήνες, από τον Ιανουάριο θα έλεγα, με κύματα τα οποία έχουν υφέσεις και εξάρσεις», αναφέρει η κ. Άννα Παρδάλη, παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής. «Ξέρουμε όλοι ότι μια ακραία έκφραση της νόσου μπορεί να είναι σηπτική κατάσταση η οποία να κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του ένα παιδί» πρόσθεσε.
Γιατί ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε να επιτηρεί τα κρούσματα
«Σκοπός μας είναι να καθησυχάσουμε τον κόσμο και να τον ενημερώσουμε γιατί αυτά τα παιδιά δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους. Θέλουμε να έχουμε ενημερωτικό ρόλο. Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α είναι από τα πιο συχνά μικρόβια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Πάντα υπήρχαν θάνατοι, σπάνιοι. Ξεκινήσαμε να επιτηρούμε τα κρούσματα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε σε διάφορα κράτη της Ευρώπης κάποια αύξηση σε σοβαρά κρούσματα στρεπτόκοκκου. Βγήκε το alert και ανταποκρίθηκε ο ΕΟΔΥ στο alert να ξεκινήσει να καταγράφει αυτά τα κρούσματα», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και παιδίατρος Θεοκλής Ζαούτης.
Η σύσταση του κ. Ζαούτη στους γονείς είναι μόλις το παιδί τους εμφανίσει συμπτώματα να επικοινωνήσει άμεσα με τον παιδίατρο τους.