Η νέα Ιταλίδα υπ. Εσωτερικών Λαμοργκέζε θεωρείται μετριοπαθής και αναμένεται να χαλαρώσει την αυστηρή προσφυγική πολιτική του προκατόχου της. Ως αντάλλαγμα ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζητά από την ΕΕ αλληλεγγύη.
Μόλις μια μέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο παλιός και νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε μετέβη στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τα επόμενα βήμα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης με την νέα πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Για μια ακόμα φορά ο ιταλός πρωθυπουργός μίλησε για «αναθεώρηση» της ιταλικής προσφυγικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει, όπως τόνισε, να είναι «πιο στοχευμένη και πιο δομημένη». Στόχος του Τζουζέπε Κόντε είναι από τη μια πλευρά η αντιμετώπιση των διακινητών και από την άλλη πλευρά η αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των μεταναστών.
Ρόλο κλειδί σε αυτή τη νέα πολιτική καλείται να παίξει η διάδοχος του Ματέο Σαλβίνι στο υπ. Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, η οποία δεν ανήκει σε πολιτικό κόμμα και προέρχεται από τη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης η νέα υπ. Εσωτερικών είναι μετριοπαθής και αναμένεται να εφαρμόσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο πιο ήπια από τον προκάτοχό της.
Άμεση κατανομή των διασωθέντων στη Μεσόγειο ζητά ο Κόντε
Ο Λουτς Κλινκχάμερ, ειδικός σε ζητήματα Ιταλίας από το Γερμανικό Ιστορικό Ινστιτούτου στη Ρώμη εκτιμά ότι πολλά θα αλλάξουν μετά την αλλαγή σκυτάλης στο υπ. Εσωτερικών: «Ο Ματέο Σαλβίνι έκανε μέσα από το υπουργείο προεκλογικό αγώνα. Τώρα το υπ. Εσωτερικών επιστρέφει και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς και επικεντρώνεται στην αποστολή του. Που σημαίνει: θωράκιση των λιμανιών και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Δεν είναι ότι τα λιμάνια κινδυνεύουν από τις προσφυγικές ροές. Η Ρώμη θέλει να δείξει ωστόσο στην ΕΕ ότι δεν μπορεί να επωμιστεί όλο το βάρος της μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο».
Ανοιχτό παραμένει αν τα ιταλικά λιμάνια θα ανοίξουν και πάλι για πρόσφυγες. Ήδη το διασωστικό πλοίο Ocean Viking με 80 μετανάστες κατευθύνεται προς τα ιταλικά χωρικά ύδατα. Μέσα στις επόμενες μέρες θα δούμε αν οι ιταλικές αρχές δώσουν το πράσινο φως στην αποβίβαση των διασωθέντων.
Στις Βρυξέλλες ο ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να κατανέμονται άμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διασώζονται στη Μεσόγειο και μεταφέρονται στην Ιταλία: «Το προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την απαραίτητη αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις για δίκαιη κατανομή των βαρών».